Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 09:15

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 104 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9
Autor Wiadomość
PostNapisane: 17 lutego 2020, 11:44 

Posty na Forum KP: 6173
Rafal Dajbor napisał(a):
Sam napisałeś, że "takich ściga się sądownie". Przecież sęk w tym, że Polański już został za to ścignięty sądownie! Siedział nawet.
To był areszt tymczasowy, Polański nie doczekał nawet wyroku bo zwiał. Wygląda, że to był olbrzymi błąd.

Rafal Dajbor napisał(a):
Przykro mi, ale niewiele tu widzę słusznego oburzenia ofiar. Akurat w przypadku sprawy Polańskiego widzę faceta o sławnym nazwisku, na którym można się poślizgać. Wybić się jako prawnik. Albo w sytuacji, w której pojawia się w danym kraju np. problem molestowania przez duchowieństwo - przekierować na niego odium, co uczynił pewien dziecięcy aktor z filmu "O dwóch takich co ukradli księżyc", gdy po emisji filmu "Tylko nie mów nikomu" podkreślał, że przed odpowiedzialnością nie może chronić "nawet Oscar".
Pełna zgoda, ale z drugiej strony jak sobie wyobrażasz ściganie współczesnych oprawców seksualnych, jednocześnie "ślepnąc" na przewinienie Polańskiego? Dokonał gwaltu na dziecku? Dokonał. Poddał się wymiarowi sprawiedliwości? Nie. Jest zatem idealnym workiem do bicia. Dziwi cię to? Postaw się na chwilę w obozie ofiar, jak mają omijać wzrokiem tak prominentną postać na świeczniku, która formalnie uniknęła kary? Albo potrafisz wyjąć go z worka seksualnych wykorzystywaczy, albo musisz się pogodzić z tym, że go za to atakują.
Problem jest jeszcze gorszy, bo właściwie nie ma gwarancji, że nawet po odsiadce Weinstein, czy ktokolwiek inny będzie traktowany łagodniej. Zdarcie z siebie takiej łatki jest wręcz niemożliwe. Tak to już jest i nic na to nie poradzimy.

Rafal Dajbor napisał(a):
Prawo - czy karne, czy moralne - nie powinno stawać się własną karykaturą. Bo to źle służy samemu prawu. To jak stawianie znaku "Stop" i ostrzeżeń "Uwaga pociąg" przed torami, na których rosną kilkudziesięcioletnie drzewa i którymi od półwiecza nie przejechał pociąg.
Karne nie miało szansy wypowiedzieć w tym konkretnym wypadku w ogóle, zaś moralne strasznie trudno jest zadekretować, czy nawet utrzymać w pewnych ramach. I właśnie dlatego wg mnie sytuacja Polańskiego przypomina klasyczny klincz. To symboliczna, nomen omen, "MATNIA".
Nie przekonuj mnie, że się dzieje źle - sam to widzę. Podpowiedz, co można zrobić.
Swoją drogą Chaplin miał podobny los, umarł na wygnaniu.
Ja, swoim skromnym zdaniem uważam, że Polański nie powinien być bierny i dać się bić bez opamiętania. Powinien polecieć do USA. To jest ryzykowne, ale postawiłoby ścigających w dużym kłopocie. Opinia publiczna mogłaby dokonać zwrotu o 180 stopni.

PostNapisane: 17 lutego 2020, 17:12 

Posty na Forum KP: 537
Nie wiem, co powinien zrobić Polański i zupełnie nie czuję się na siłach cokolwiek mu doradzać. Inna sprawa, że stanięcie z oskarżeniami twarzą w twarz bywa pomocne, bo coś mi się obiło o uszy, że Weinstein właśnie zawiera jakieś ugody...
Trochę zresztą nie o tym była u podstaw ta rozmowa. :-) Nie mnie sądzić, co powinien zrobić Polański. Mnie chodzi raczej o bezsens wzywania do bojkotowania jego filmów. Podobna sytuacja była z Jacksonem - puszczać jego piosenki w radiach, czy nie puszczać? Wg mnie nie da się mówić o historii muzyki rozrywkowej bez Jacksona. Nie da się także pomijać Polańskiego.

PostNapisane: 18 lutego 2020, 13:46 

Potwierdzam - te bojkoty to dno.

PostNapisane: 25 lutego 2020, 11:38 

Posty na Forum KP: 6471
Otóż to... Cały czas właśnie tu na forum na różne sposoby to podkreślamy.

Cytuj:
Widzę sporo hipokryzji w związku ze sprawą Polańskiego. Wszystkie instytucje - takie jak Amerykańska Akademia Filmowa czy Francuska Akademia Filmowa - wiedziały, co zrobił, od wielu, wielu lat. Był jednak przyjmowany, jego filmy dystrybuowane i nagradzane.
- Potem, nagle - kontynuowała Holland, - ze względu na zmiany klimatu w mediach społecznościowych, ci sami ludzie całkowicie go odrzucili, nie tylko w Stanach, ale wszędzie indziej. Myślę, że chodzi tu o oczyszczenie brudnego sumienia w przypadku tych instytucji i pokazanie swego rodzaju czystości moralnej - dodała reżyserka.

https://kultura.gazeta.pl/kultura/7,114 ... 3U_dT4NEL8

PostNapisane: 2 marca 2020, 12:39 

Posty na Forum KP: 6471
Na szczęście rozpętana wokół reżysera - a co za tym idzie także i filmu - histeria nie miała aż tak dużego wpływu na werdytk francuskiej akademii (choć podobno bez kontrowersji się nie obyło) i "J'accuse" otrzymało trzy Cezary: za scenariusz, reżyserię i kostiumy.

PostNapisane: 2 marca 2020, 13:57 

Była też zadyma, która na szczęście też nie miała wpływu. :-)

PostNapisane: 3 marca 2020, 12:11 

W jakimś stopniu obecną, trudną sytuację Polańskiego pokazują ostatnie odcinki "BoJacka". Tytułowy bohater jest winny nie tylko deprawacji nieletniej, ale wręcz zarzuca mu się doprowadzenie do jej śmierci. BoJack to z jednej strony odrażający typ. ale z drugiej w jakiś sposób rozumiemy go. Nie będę zdradzał finału, ale...jest gorzko.

PostNapisane: 16 marca 2020, 23:00 

Właśnie przeczytałem, że jakieś feministyczne stowarzyszenie napiętnowało Gazetę Wyborczą twierdząc, że dawanie go na okładkę to promowanie kultury gwałtu. Naprawdę niektóre formy zabierania głosu na temat sprawy Polańskiego nabierają cech jakiegoś ciężkiego fiksum-dyrdum. :-)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 104 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]