Forum Polskiego Kina

Teraz jest 25 grudnia 2024, 08:22

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 grudnia 2018, 22:03 

Posty na Forum KP: 6471
Ja "Prawo i pięść" znam niemalże na pamięć, więc tym bardziej sam się sobie nadziwić nie mogę, że zaliczyłem taką "wtopę". :icon_lol:

PostNapisane: 20 grudnia 2018, 00:36 

Posty na Forum KP: 1403
karel napisał(a):
Ja "Prawo i pięść" znam niemalże na pamięć, więc tym bardziej sam się sobie nadziwić nie mogę, że zaliczyłem taką "wtopę". :icon_lol:

"Był czas przywyknąć przecie"

:icon_evil:

PostNapisane: 20 grudnia 2018, 00:46 

Posty na Forum KP: 1403
Rafal Dajbor napisał(a):
Brunner napisał(a):
karel napisał(a):
"Nikt nie woła" z nieodżałowaną Marcinkowską i piękną balladą Osieckiej zaśpiewaną przez Fettinga,

A to bardzo ciekawe, co piszesz... I zagwozdka... czy Ty musisz sobie odświeżyć "Nikt nie woła", czy ja "Prawo i pięść", czy też odwrotnie? :P

Umówmy się, że niezależnie od wszelkich okoliczności warto sobie te dwa filmy odświeżyć tak po prostu, bo są dobre! :-)

I tej wersji się trzymajmy ;)

Zresztą jest całkiem wiarygodna, bo ja pierwszy i ostatni raz "Nikt nie woła" widziałem przed laty w "Akademii Filmu Polskiego" Andrzeja Wernera i wtedy mi się strasznie nie podobał.

PostNapisane: 20 grudnia 2018, 13:01 

No to stanowczo musisz sobie odświeżyć! :-D

PostNapisane: 20 grudnia 2018, 21:55 

Posty na Forum KP: 6173
Muszę coś jeszcze dopisać w tym miejscu:
Kazimierz Kutz jest postacią niezwykłą w naszym artystycznym świecie, z wielu powodów. Wiecznie stojący jakby w cieniu wielkich nazwisk, a przecież stworzył kilka filmów mogących stawać w szranki z tymi największymi. Reżyser kompletnie pozbawiony artystowskiego puszenia się, moralnego zadęcia, czy też imperatywu epatowania formą. A przecież ten pochodzący z niemal nizin społecznych, self-made man, potrafił dać tak wyrafinowane i awangardowe dzieła, jak "Nikt nie woła", czy "Ktokolwiek wie". Owszem, nie stworzył może własnego języka filmowego, ale niemal czego się dotknął, zamieniał w złoto. Czy to komediowy "Upał", czy dramatyczna "Śmierć jak kromka chleba". Czy brawurowa "Kolacja na cztery ręce", czy znowu obrazoburcze "Do piachu".
Nie ma chyba filmu bardziej pokazującego miłość do Polski, niż "Sól ziemi czarnej", nie ma lepszego obrazu grozy Stanu Wojennego niż "Śmierć, jak kromka chleba". Niewiele znam piękniejszych obrazów miłości niż w "Perle w koronie", tak jak niewiele jest filmów piękniej sfotografowanych. "Zawróconego" uważam za wyrzut sumienia dla młodszego pokolenia twórców, które nie miało ochoty, czy umiejętności by zmierzyć się z tak ważnym okresem polskiej historii najnowszej. Krótka, niby żartobliwa forma, ale i ile tam jest powiedziane...
Ocalenie i przywrócenie Polsce swojego matecznika - Śląska, nie ma precedensu w polskim kinie. Przywrócił Ślązakom godność, zmitologizował wręcz, by później pokazać tego mitu zgliszcza ("Paciorki..."). Ile tam mądrości i miłości, ile mimo to gorzkiej prawdy jednocześnie...
Chory na Polskę, jednocześnie potrafiący dotykać blizn najbardziej gorzkich. Człowiek, żyjący w zgodzie z tym, co pokazuje na ekranie. Nie rzucający się na szańce z przytupem, ale zadziwiająco odważny i bezkompromisowy. Za "Do piachu" zwalczany za komuny, a także... dzisiaj. Chyba jedyny internowany reżyser 13.XII.1981. Śląsk płacze po nim i nie tylko Śląsk chyba. Przecież NIE TYLKO za jego filmy.
Nie żył dla kina, żył dla życia, a film był dla niego jedynie jedną z form wypowiedzi.
Miał wybitny wkład w filmy i kariery innych: np. Wajdy (Pokolenie, Kanał), Hasa ( Sanatorium pod Klepsydrą) i inne. To on przecież "wskrzesił" karierę Janusza Gajosa. Do tego świetne pióro.
Nie będąc jakimś wielkim teoretykiem teatru wyreżyserował serię znakomitych przedstawień. W słynnej Złotej Setce Teatru TV, ma 8 przedstawień, będąc tu rekordzistą niekwestionowanym. A przecież konkurencja byłą olimpijska...
Kochał kobiety, kochał aktorów , a oni kochali jego. Rubaszny i przenikliwie mądry człowiek. Wydaje się, że spełniony artystycznie i jako obywatel. Piękna postać. Bardzo mało doceniana...
Nie jest równy może wielkości filmowej Wajdy, Hasa, czy Munka, ale dla polskiej kultury jego ważność nie jest wiele mniejsza. Umarł... Może najmniej efektowny z całego pocztu, lekko zapomniany, zakurzony, nawet jak tu widać, mało lubiany. Ale jednak. Ostatni król.

PostNapisane: 20 grudnia 2018, 22:59 

Pięknie napisane, Chojrak...

PostNapisane: 26 kwietnia 2019, 13:32 

Czy ktoś ma angielskie napisy dla Ludzie z pociągu?

PostNapisane: 26 kwietnia 2019, 23:13 

Posty na Forum KP: 2675
Jeśli chodzi o internowanych reżyserów, to Kutz był chyba jedynym reżyserem filmowym, natomiast internowani byli także Izabela Cywińska i Jerzy Markuszewski - reżyserzy teatralni. A także scenarzysta Andrzej Kijowski.

PostNapisane: 16 lutego 2020, 23:06 

Posty na Forum KP: 537
Śląska policja prowadzi śledztwo ws uszkodzenia nagrobka reżysera. Ręce opadają...….

PostNapisane: 17 lutego 2020, 12:04 

Posty na Forum KP: 6173
Katolicki podobno kraj...
Albo to nieprawda, albo coś z tym katolicyzmem jest nie tak.
Ale jak pamiętam, obelgami atakowano go od zawsze. Wyzywano go od "kuców" przecież także na naszym starym forum.
W sumie to jednak piękna laurka dla Niego: "Pokaż mi swoich wrogów, a powiem ci kim jesteś". Był odważnym fighterem w swoim życiu, maluczcy nie wybaczą mu tego nigdy. Nawet po śmierci.

PostNapisane: 25 października 2020, 00:26 

Powołując się na tytuł niniejszej części Forum, czyli "Pamiętajmy o nich": https://e-teatr.pl/rybnik-kazimierz-kut ... lnego-4810
Z przyjemnością przeczytałem na e-teatrze, że Śląsk pamięta!

PostNapisane: 29 grudnia 2020, 12:12 

https://e-teatr.pl/katowice-po-debacie- ... kutza-7197

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]