Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 07:31

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 stycznia 2020, 19:12 

karel napisał(a):
P.S.
UWAGA SPOILER:

W SMS-ie było napisane, że
UWAGA SPOILER:

PostNapisane: 24 stycznia 2020, 19:20 

Posty na Forum KP: 6471
OK, dzięki. :-)

PostNapisane: 24 stycznia 2020, 19:59 

Posty na Forum KP: 2675
O ile dobrze widziałem, to o
UWAGA SPOILER:

A co do strzelaniny z antyterrorystami, to autentyczna tzw bitwa w Magdalence miała przecież miejsce w roku 2003, a więc już szmat czasu po początkach transformacji ustrojowej...

PostNapisane: 24 stycznia 2020, 21:03 

Tak, przy czym podczas akcji w "Magdalence" antyterroryści walczyli z grupą groźnych gangsterów,
UWAGA SPOILER:

PostNapisane: 24 stycznia 2020, 23:02 

Własnie przeczytałem na stronie Klubu Miłośników Filmu o tym, że Pasikowski w wywiadze dla portalu interia.pl skrytykował... widzów swojego filmu za niską jego zdaniem frekwencję na nowej odsłonie "Psów".

"(…) jak to jest, że my – fani „Psów” – pozwalamy się wyprzedzić fanom „Kogla mogla” i „Kobiet mafii”? Coś jest nie tak. To jest jak z tymi dużo poważniejszymi wyborami. Niby chcemy, żeby wyniki głosowania były zgodne z naszymi oczekiwaniami, a jednak dupy z domu nie chce się ruszyć, bo pada. Dziękuję czterystu tysiącom widzów za wsparcie, a pozostałym sześciuset mówię: „Wstyd, swojego ukochanego filmu nie wesprzeć! Na co czekacie, żeby obejrzeć go za friko na ekranach kompa i usłyszeć dźwięk na głośnikach kompa, a potem użalać się w sieci, że w polskich filmach nic nie słychać?” Trzeba było iść do kina, a nie dać się zdeklasować „zabawnym” komediom „romantycznym” ".

Źródło: https://film.org.pl/news/wladyslaw-pasi ... yd-229973/
Wywiad na interia.pl: https://film.interia.pl/wiadomosci/news ... Id,4283363

Sam film w pierwszy weekend otwarcia miał uzyskać całkiem niezły wynik: 400 tysięcy widzów, najwyraźniej jednak nie usatysfakcjonował reżysera. Trochę zabawna jest krytyka Kogla Mogla, który tak jak "Psy 3" również był powrotem do przeszłości, nawiązaniem do kultowych filmów, które w dodatku stały się popularne jeszcze przed powstaniem pierwszej części "Psów". Wypowiedź Pasikowskiego przypomina mi trochę (nie)sławne orędzie Zbigniewa Stonogi, w którym ten były polityk mówił m.in.: "A wam kochani, którzyście głosowali na mnie, którzyście wspomagali mnie, dziękuję! Bo to garstka Polaków... Garstka Polaków, dzisiaj to jest siedemdziesiąt tysięcy osób, może osiemdziesiąt...", a cała reszta to była pełna gniewu i jadu krytyka wobec tych, którzy zagłosowali inaczej. Ja być może pójdę na "Psy 3", ale w następnym tygodniu. Wydaje mi się, że wynik nie był większy, bo niektórzy mogli nie zaufać powrotowi do tej marki po tak wielu latach. Reżyser żalił się na to, że nowy "Kogiel-mogiel" miał większe powodzenie. Tak, ale recenzje były negatywne, film został źle przyjęty i to mogło odbić się rykoszetem w "Psy 3" na zasadzie "no nie, znowu sprofanują takie fajne filmy, niech już zostawią legendy w spokoju". Nie wszyscy byli w stanie uwierzyć, że wiekowi już aktorzy zdołaliby pociągnąć tego rodzaju produkcję. Poza tym jeśli chodzi o filmy sensacyjne, gangsterskie itp. to jest tego przesyt ostatnimi czasy i spora konkurencja. I wydaje mi się, że "Kogiel Mogiel" miał znacznie większą grupę fanów niż "Psy", zaś popularność filmów Vegi to faktycznie jakiś fenomen, który można chyba wytłumaczyć tylko wyjątkowo udanym marketingiem.

http://wyborcza.pl/duzyformat/5,127290, ... 7.html?i=7

PostNapisane: 24 stycznia 2020, 23:47 

Posty na Forum KP: 1006
Teslicus napisał(a):

I wydaje mi się, że "Kogiel Mogiel" miał znacznie większą grupę fanów niż "Psy"

Nie jestem pewien Tesliciusie i chyba winno być ''Kogel-mogel'' : )

,
Teslicus napisał(a):
zaś popularność filmów Vegi to faktycznie jakiś fenomen, który można chyba wytłumaczyć tylko wyjątkowo udanym marketingiem.

Myślę, że nie tylko tym. Dwa, trzy pierwsze tytuły owszem, można by tak tłumaczyć, ale dzisiaj wszyscy dobrze wiedzą czego się spodziewać. Te filmy mają swoją publiczność, a ich spory odbiór to ciekawe, choć nie jakoś wcale wyjątkowo zaskakujące zjawisko.

PostNapisane: 25 stycznia 2020, 17:09 

Posty na Forum KP: 1073
Recenzje w większości mało pochlebne, ciekawy wątek poruszony na Dwutygodniku:
"w przeciwieństwie do „Psów” obsada aktorska „Psów 3” nie jest, delikatnie mówiąc, atutem tego obrazu. W „Psach” występował dream team w szczytowej formie – od Gajosa, Linde-Lubaszenki i Zapasiewicza, przez Lindę z Kondratem, po młodych – Pazurę i Olafa Lubaszenkę. W „Psach 3” dostajemy podmęczonych oldbojów wzmocnionych z lekka już zużytymi świeżakami w rodzaju Dorocińskiego i Fabijańskiego. Wszyscy traktują scenariusz bardzo poważnie, przypominają ekipę „13 posterunku”, której wmówiono, że bierze udział w spektaklu Krystiana Lupy".

całość: https://www.dwutygodnik.com/artykul/8697-ok-wladek.html

PostNapisane: 25 stycznia 2020, 19:14 

Wszyscy traktują scenariusz bardzo poważnie, przypominają ekipę „13 posterunku”, której wmówiono, że bierze udział w spektaklu Krystiana Lupy"

To stanowczo przesada i popadanie w skrajność. Ja nie miałem takiego wrażenia. Nasuwały mi się raczej skojarzenia z "Vabankiem". Naturalnie na myśli mam proporcje między powagą a humorem, a nie poziom filmu.
Powtórzę też, że porównywanie go do pierwszych "Psów" nie ma większego sensu. Do "jedynki" można było porównywać "dwójkę". Trzeba było być naprawdę naiwniakiem czy niepoprawnym optymistą, by zakładać, że "Psy 3" będą filmem klasy dzieła, które zapoczątkowało cykl: nie te czasy, nie to tło społeczno--obyczajowe, zupełnie inne cele i ambicje.
Jak najbardziej można za to zestawiać "W imię zasad" z "Ostatnią krwią". I to zestawienie wcale nie wypada źle dla najnowszej produkcji Pasikowskiego.

PostNapisane: 27 stycznia 2020, 07:20 

karel napisał(a):
można się zastanawiać nad logicznością niektórych scenariuszowych rozwiązań,
UWAGA SPOILER:

UWAGA SPOILER:

PostNapisane: 27 stycznia 2020, 11:48 

OK, przyjmuję to wyjaśnienie. Może mi coś umknęło... :-)

PostNapisane: 27 stycznia 2020, 12:15 

Sebastian999 napisał(a):
Teslicus napisał(a):

I wydaje mi się, że "Kogiel Mogiel" miał znacznie większą grupę fanów niż "Psy"

Nie jestem pewien Tesliciusie

Paradoksalnie w kinach na początku lat 90ych "Psy" nie były aż takim megahitem z perspektywy czasu. Zdaje się, że już teraz Psy 3 przeskoczyły je frekwencyjnie. To jeszcze nie była era multipleksów.

PostNapisane: 27 stycznia 2020, 12:41 

Posty na Forum KP: 1073
Holt_ napisał(a):
Paradoksalnie w kinach na początku lat 90ych "Psy" nie były aż takim megahitem z perspektywy czasu. Zdaje się, że już teraz Psy 3 przeskoczyły je frekwencyjnie. To jeszcze nie była era multipleksów.

To raczej nie chodzi o brak multipleksów, tylko katastrofalną zapaść frekwencyjną z początku lat 90., która wyjątkowo dotknęła polskie filmy. Wówczas wynik na poziomie 300 tys. widzów uznawano za znakomity, zapewniał miejsce wśród najchętniej oglądanych filmów roku.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]