Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 20:50

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 września 2019, 12:00 

Posty na Forum KP: 537
Smutne. Zaledwie 49 lat. W dorosłym życiu socjolog, ale w dzieciństwie i młodości aktorka filmowa. Znana z "Rodziny Leśniewskich", z "Jana Serce".

PostNapisane: 28 września 2019, 14:38 

Posty na Forum KP: 6471
Zachowując wszystkie właściwe proporcje, to ta wiadomość zasmuciła mnie podobnie jak ta o odejściu Kobuszewskiego, a może nawet bardziej, bo tu przeciez mowa o śmierci zdecydowanie za wczesnej...
Magda Scholl kojarzy mi się z dzieciństwem, bo w latach 80. grała w różnych filmach i serialach, które oglądałem w TV. Była wtedy śliczną dziewczynką z nieco smutnymi oczami i ujmującym uśmiechem. Jej ostatnia rola to "Nad rzeką, której nie ma" Barańskiego, gdzie pojawiła się już jako osoba dorosła, choć przecież nadal bardzo młoda.
Ja na zawsze zapamiętam ją jako pełne energii urocze dziecko świetnie czujące kamerę.

PostNapisane: 28 września 2019, 16:50 

Posty na Forum KP: 537
Było w polskim kinie trochę dzieci grających w filmach. Czasem w jednym, czasem w kilku... Niektóre, jak choćby dziewczynka z "Ekstradycji", były tak drewniane, że bolały zęby od ich oglądania i słuchania. Inne, jak bracia Kaczyńscy, poszli w kierunku publicznej działalności całkowicie innej niż filmowa. Niektóre spośród tych dzieciaków były po prostu dziećmi grającymi w filmach. Magdalena Scholl była natomiast pełną gębą "aktorką dziecięcą", myślę więc, że właśnie dlatego zapadła w pamięć wielu kinomanów, a jej śmierć, tak przedwczesna, bardzo smuci.

PostNapisane: 28 września 2019, 16:59 

Posty na Forum KP: 254
Ja Ją zapamiętałem jako jednego z "Bąbli". Taka moja młodzieńcza miłość, że tak powiem.
Potem długo, długo nic, od czasu do czasu przeczytało się o Niej coś na zasadzie - "idole naszego dzieciństwa" a tu naraz masz... Zmarła. I to w takim wieku. Echh...

PostNapisane: 29 września 2019, 13:43 

Posty na Forum KP: 2675
Z mojej półki biorą.... :-(

Scholl była wg mnie najzdolnielszą aktorką dziecięcą tamtego okresu, nie ma przypadku w tym, że zagrała w tylu filmach.
Poza RL warto wspomnieć "Klusownika" (czyli inaczej w kinach "Na tropach Bartka" i "Przygrywkę", która co prawda z literackim oryginałem Ewy Lach za wiele wspólnego nie miała, ale też była całkiem zwawym serialem dla młodzieży.
Z filmów "dorosłych" zapamiętałem ja z "Nad Niemnem", gdzie grała siostrę Jana.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]