Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 07:51

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę... 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: "Boże Ciało"
PostNapisane: 13 września 2019, 17:34 

Posty na Forum KP: 6471
Ten film Komasy wytypowano do walki o Oscary. Został dobrze przyjęty w Wenecji. Na cuda nie liczę, ale wybór tak czy inaczej ciekawy.

Ostatnio edytowano 13 września 2019, 22:46 przez karel, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 13 września 2019, 17:38 

Posty na Forum KP: 2675
Sam film może być interesujący, czytałem swego czasu reportaż w GW o sprawie, która zainspirowała scenarzystę tego filmu.

PostNapisane: 13 września 2019, 17:59 

Mnie z kolei zaciekawiło, że istnieje już dosyć podobny (o ile mogę tak stwierdzić, nie zobaczywszy na razie żadnego z nich) film czechosłowacki Koniec proboszcza w reżyserii Evalda Schorma z 1968 roku.

PostNapisane: 13 września 2019, 21:28 

Posty na Forum KP: 6471
Tak na marginesie: doszło do zmiany nazwy kategorii. Teraz to nie "najlepszy film nieanglojęzyczny", ale " najlepszy film międzynarodowy". Jakoś dziwnie to brzmi po polsku...

PostNapisane: 15 września 2019, 18:52 

Posty na Forum KP: 768
Anatol oglądałeś ten czechosłowacki film" Koniec proboszcza" ?
Na czeskim you tube też są fajne filmy - czasami całe.

https://www.youtube.com/watch?v=qN1xoeTQNr4

PostNapisane: 15 września 2019, 19:59 

Tego akurat nie widziałem. Faktycznie czasem są na YT w całości, szkoda że tylko w czeskiej wersji językowej. Niedawno pojawił się taki kanał na cda z legalnymi (zdaje się, jest zweryfikowane konto) filmami czeskimi z polskimi napisami, jest tam dużo fajnych rzeczy: https://www.cda.pl/KinoCzeskie/vfilm/. Tego proboszcza akurat nie ma, ale są inne ciekawe pozycje - mogę polecić "Intymne oświetlenie", "Stokrotki", "Owoce rajskich drzew spożywamy", "Palacza zwłok".

PostNapisane: 15 września 2019, 23:26 

Posty na Forum KP: 1073
Ciekawe które jeszcze tytuły były brane pod uwagę, czy w ogóle "Boże ciało" miało konkurencję.

PostNapisane: 16 września 2019, 01:22 

nałka napisał(a):
Ciekawe które jeszcze tytuły były brane pod uwagę, czy w ogóle "Boże ciało" miało konkurencję.

Wg Onetu pod uwagę był jeszcze brany "Słodki koniec dnia".

PostNapisane: 17 września 2019, 13:04 

Holt_ napisał(a):
nałka napisał(a):

Wg Onetu pod uwagę był jeszcze brany "Słodki koniec dnia".

O! to na pewno "Boże ciało" jest lepszym wyborem :-)

PostNapisane: 18 października 2019, 23:46 

Czy ten film ma szansę na Oskara? Nie wiem. Temat ma bardzo interesujący, ale mam wrażenie, ze jak na film oskarlwy jest zbyt mało jednoznaczny, zadając zbyt wiele pytań w stosunku do dawanych na nie odpowiedzi.

Oparty na faktach film Komasy pokazuje nam historie młodego lokatora poprawczaka, próbującego odnaleźć się na nowo w Bogu i wierze. Marzy o kapłaństwie, czuję powołanie, ale twardy w stylu Louisa Gossetta Jr poprawczakowy duszpasterz (w tej roli świetny Simlat) rozwiewa jego marzenia, po wyroku to odpada...
Kiedy nasz bohater, mający na warunkowym rozpocząć pracę w stolarki w fabryce mebli u pewnego lokalnego potentata na drugim końcu Polski, dostrzega szansę na choć chwilowe spełnienie planów, rzuca się w nie po szyję...
Wydawać by się mogło, że dostaniemy stereotypowy obrazek z polskiego kina - ciemna prowincja, ciemny Kościół, zapijaczona wieś, trzesacy wszystkim dygnitarz...

Ale Komasa dość interesująco myli tropy. Nic tu nie jest do końca takie jak można się spodziewać. Stary ksiądz pozornie wypalony i trawiony nałogiem na końcu wygłasza kazanie pelne treści... Dygnitarz w znakomitej interpretacji Leszka Lichoty okazuje się nie być tepym prostakiem, tylko zabiegajacym o spokój w swoim rewirze i idacym na różne układy w związku z tym... Odważna młoda dziewczyna nieoczekiwanie znajduje gdzieś granice dla swojego buntu, a jej matka odszukać w sobie resztki szacunku dla innego człowieka.

Nie wiem, jak ten film wyglądalby z punktu widzenia katolika. Z mojego punktu widzenia jest tak, że Komasa nie idzie w łatwe grepsy. Nie drwi z obrzedowosci, a temat filmu dawał takie pokusy. Komasa traktuje wiarę bardzo serio, jesli gdzieś ociera się o klimat skeczowy, to raczej pełni to rolę pokazania przewagi prostoty nad celebrowaniem i Bizancjum...
Podoba mi się też to, że polska prowincja jest pokazana wreszcie bez oderwania od realiów. Nie ma tu rozwalonych chalup, wiecznie pijanych ludzi czy antysemickich napisów, w czym lubuje się np Szumowska. Mamy ludzi prostych, ale budzących sympatię lub współczucie, to są ludzie zwyczajni, prawdziwi.
Wymowa filmu, jak powiedziałem, dla mnie niejednoznaczna? Czy każdy z wierzących nosi kapłańskie insygnia w tornistrze niczym bulawę? A może jednak nie, może Daniel ponosi karę za swietokradztwo? Czy faktycznie jest dobrym i wrażliwym człowiekiem, cxy może jednak trochę upajala go nowa sytuacja i władza nad ludźmi?
Gdzie są granice otwartości Kościoła? Nad czym może on a nad czym nie może przejść do porządku?

Filmu nie byłoby bez aktorów, a zwlaszcza bez Bartosza Bieleni, którego do tej pory widziałem chyba tylko w "Na granicy" a tu gra naprawdę świetnie. Jego oczy są równie niepokojące jak oczy Rutgera Hauera, twarz przykuwa uwagę... To może być duże nazwisko w przyszłości. Poza nim i wymienionymi wcześniej znakomici są... No dobra, wszyscy. Doskonale zagrany film. Konieczna, Rycembel, Kurzaj, Ziętek - oklaski. Nawet dwie całkowicie odmienne scemby erotyczne idealnie wkomponowuja się w klimat filmu, a to w polskim kinie rzadkość.
Niezła jest muzyka, Eliza Rycembel śpiewa w pewnym momencie ładna piosenkę i ma ładny głos.

Wkurza mnie wielokrotnie jako racjonalistę ogromną rola KK w Polsce, ale to jest złość z cyklu "wkurza mnie, że w grudniu zimno". Rola jest i będzie duża, zwłaszcza w takich filmowych prowincjonalnych Stolarach. Ludzie ciągle potrzebują przewodników i podsuwania im definicji i gotowych rozwiązań.
Komasa naprawdę zgrabnie pokazał, że nie ma w tym nic zdroznego - ale warto by to odświeżyć przekaz jeśli chodzi o formę, ale za to sięgnąć treścią do jego korzeni; i zrobił to bez szufli i grubej kredki
Gratulacje. 8,5/10. A w kinie nie było dziś ani jednego wolnego miejsca.

PostNapisane: 4 grudnia 2019, 12:42 

Wczoraj za rolę w "Bożym ciele" Bartosz Bielenia otrzymał Nagrodę im. Zbyszka Cybulskiego dla najlepszego młodego aktora i nominację do Paszportu Polityki w kategorii Film.

PostNapisane: 17 grudnia 2019, 12:31 

"Boże ciało" na krótkiej liście nominacji do Oscara. Gdyby się udało zdobyć nominację byłby to wielki sukces także polskiego kina i nowego pokolenia reżyserów:
http://www.pisf.pl/aktualnosci/wiadomos ... -do-oscara

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę... 1, 2  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]