Forum Polskiego Kina

Teraz jest 3 stycznia 2025, 04:28

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 135 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 lipca 2016, 19:13 

Oczywiście, w "Ogłoszeniu matrymonialnym" żadnego Nalberczaka-profesora nie było.

Relacja pomiędzy technikum samochodowym w "Profesorze na drodze" i technikum samochodowym w "Daleko od szosy" jest trochę podobna do... historyjki o oszuście matrymonialnym:
(a) w jednym z odcinków serialu "Droga" oraz
(b) w "Nie ma mocnych".
Tyle, że w "Nie ma mocnych" Pawlak z Kargulem byli głównymi bohaterami, zaś w "Drodze" - epizodycznymi.

PostNapisane: 28 lipca 2016, 23:59 

Posty na Forum KP: 1249
@Stasiu Kolasa, Zespoly Filmowe - Bo też i oba scenariusze Czarneckiego powstały jako echo doświadczeń autora w roli nauczyciela języka polskiego. A losy Leszka to prawdziwa historia, którą Czarnecki poznał dzięki wypracowaniu jednego ze swoich uczniów i uznał, że to świetny materiał na scenariusz filmowy.

PostNapisane: 29 lipca 2016, 09:46 

Posty na Forum KP: 1006
Zespoly Filmowe SA napisał(a):
trochę podobna do... historyjki o oszuście matrymonialnym:
(a) w jednym z odcinków serialu "Droga" oraz
(b) w "Nie ma mocnych".
Tyle, że w "Nie ma mocnych" Pawlak z Kargulem byli głównymi bohaterami, zaś w "Drodze" - epizodycznymi.

:) Tak, ale akurat w odcinku ,,Rysopis uwodziciela" Kargula i Pawlaka mamy na ekranie na pewno nie mniej, jak nie więcej od Mariana Szyguły. W ogóle spokojnie można by nazwać ten odcinek, Nie ma mocnych - wersja alternatywna. Sporo fragmentów jest takich samych jak w filmie kinowym, ale też kilkukrotnie mamy inne rozwiązania, choćby to gdy Zen w nowym garniaku łapie i dosiada konia, a nie jak w filmie, gdy zatrzymuje kombajn, czy ukradziony dowód Marianka, a nie jak w ,,Nie ma mocnych" Zenka, dwie oszukane dziewczyny a nie jedna, inna pani na poczcie, choć scena praktycznie ta sama,... itd. No i oczywiście ,,Droga" jest czarno-biała.
Najpierw był pomysł na serial, ale w trakcie zdjęć zarzucono scenariusz jednego odcinka, i postanowiono napisać nowy. Pomysł o wplecenie w historię bohaterów znanych z filmu ,,Sami Swoi" wyszedł od ówczesnego kierownika zespołu, Czesława Petelskiego. On sam też postanowił o zrobieniu z tej historii filmu kinowego. Więc od pewnego momentu praca nad oboma projektami trwała równocześnie. Następnie priorytet dostał film kinowy i pierwszy, to znaczy około 7 miesięcy wcześniej, miał swoją premierę.

Tytuł: Leszek od szosy
PostNapisane: 29 lipca 2016, 12:23 

@Krępak Zwiedziony
Losy pana Henryka Czarneckiego zdają się potwierdzać tezę, iż każdy z nas byłby w stanie napisać co najmniej jedną powieść - taką opartą o żywot własny, lekko wzbogacony historiami zasłyszanymi.

@Sebastian999
Dzięki za garść interesujących szczegółów.

------------------------------------------------------------------------------------------

Kiedy, wraz z kilkoma milionami podobnych do mnie bajtli, nasłuchiwałem z wypiekami na twarzy wszelkich strzępów informacji o przygotowywanych trzynastu kolejnych odcinkach "Pancernych", to bodaj w gazecie harcerskiej "Świat Młodych" wyczytałem (a może w niedzielno-porannym "Klubie pancernych" usłyszałem z ust Janusza Przymanowskiego? - już nie pamiętam), że Grigorij, Gustlik, Janek i Tomuś napotkają na swej drodze samego kapitana Klossa, który nawet wybawi ich z opresji. Jak wiemy, ostatecznie Stanisław Mikulski nie użyczył swej twarzy reżyserowi Konradowi Nałęckiemu. Gdyby był użyczył - moglibyśmy prawdopodobnie mówić jednocześnie o żenadzie jakich mało jak i "smaczku".

PostNapisane: 30 lipca 2016, 21:48 

Zespoly Filmowe SA napisał(a):

Kiedy, wraz z kilkoma milionami podobnych do mnie bajtli, nasłuchiwałem z wypiekami na twarzy wszelkich strzępów informacji o przygotowywanych trzynastu kolejnych odcinkach "Pancernych", to bodaj w gazecie harcerskiej "Świat Młodych" wyczytałem (a może w niedzielno-porannym "Klubie pancernych" usłyszałem z ust Janusza Przymanowskiego? - już nie pamiętam), że Grigorij, Gustlik, Janek i Tomuś napotkają na swej drodze samego kapitana Klossa, który nawet wybawi ich z opresji. Jak wiemy, ostatecznie Stanisław Mikulski nie użyczył swej twarzy reżyserowi Konradowi Nałęckiemu. Gdyby był użyczył - moglibyśmy prawdopodobnie mówić jednocześnie o żenadzie jakich mało jak i "smaczku".

Swego czasu przeczytałem książkę Marka Łazarza "Czterej pancerni i pies. Przewodnik po serialu i okolicach". Autor przedstawił tam kulisy tego pomysłu. Jeżeli dobrze pamiętam, to wątek spotkania pancernych z Klossem miał się pojawić w obu serialach, a scena ta miała być kręcona przez obie ekipy z dwóch perspektyw. Mikulski jednak się na to nie zgodził. Uważam, że byłoby to ciekawe rozwiązanie. Szkoda, że nie doszło do skutku i nie wydaje mi się, że można tu mówić o żenadzie. Moim zdaniem bardziej żenujący jest inny smaczek z serialu "Czterej pancerni", czyli "pyrkosz, pyrkosz i nie jedziesz". Była koncepcja, żeby Wichura (Pyrkosz) odpowiedział Gustlikowi (Pieczka) "nie mogę, bo mi pieczka zgasła", ale na to nie zgodził się ten drugi. Więc skoro tak, to scenę tę można było sobie darować.

PostNapisane: 30 lipca 2016, 21:53 

Posty na Forum KP: 6471
StasiuKolasa napisał(a):
Moim zdaniem bardziej żenujący jest inny smaczek z serialu "Czterej pancerni", czyli "pyrkosz, pyrkosz i nie jedziesz".

Ja z kolei uważam, że to całkiem zabawna scena, świadcząca o dystansie twórców do dzieła.

PostNapisane: 30 lipca 2016, 23:42 

No i ja się absolutnie z tym zgadzam. Scena jest zabawna, ale mogła być jeszcze bardziej zabawna gdyby nie brak dystansu pana Pieczki. I to uważam za żenujące, a nie samą scenę...

PostNapisane: 30 lipca 2016, 23:45 

Posty na Forum KP: 1440
A tak na marginesie: co Pieczka miał do zgodzenia się bądź nie,przecież o tym chyba decyduje reżyser.

PostNapisane: 30 lipca 2016, 23:48 

Posty na Forum KP: 537
Jak zawsze anegdoty mają kilka wersji. :) Bo Pyrkosz w książce "Witold Pyrkosz. Podwójnie urodzony" twierdzi, że to nie Pieczka nie chciał, ale reżyser Nałęcki uznał, że to by już było za dużo.

Byłoby to zresztą całkiem prawdopodobne, to nie były jeszcze czasy kina postmodernistycznego, w którym tego rodzaju zabawy są na porządku dziennym, a czasem wręcz stanowią o istocie dzieła. Na pewno kręcąc "Pancernych" Nałęcki nie zamierzał nakręcić postmodernistycznej zabawy i antycypować "Pulp Fiction", więc tego rodzaju wygłupy między aktorami mogły mu się nie spodobać. :)

PostNapisane: 31 lipca 2016, 01:25 

Posty na Forum KP: 254
Taki tam słaby smaczek, ale akurat wpadł mi w oko. Oglądałem pierwszy raz film "Przerwany lot' w reżyserii Leonarda Buczkowskiego ( http://www.filmpolski.pl/fp/index.php?film=121968 )
Na nagrobku, któremu przypatruje się Wowa, widnieje nazwisko Ewa Grabik.
Obrazek
Jakoś od razu skojarzyło mi się ze Skarboną, czyli Ewą Grabik z "07 zgłoś się".

PostNapisane: 31 lipca 2016, 22:51 

Posty na Forum KP: 629
karel napisał(a):
StasiuKolasa napisał(a):
Moim zdaniem bardziej żenujący jest inny smaczek z serialu "Czterej pancerni", czyli "pyrkosz, pyrkosz i nie jedziesz".

Ja z kolei uważam, że to całkiem zabawna scena, świadcząca o dystansie twórców do dzieła.

Popieram tę scenę i cenię podobnie wysoko jak powiedzonko "moja wojna, twoja wojna, nasza wojna".
Ale najlepszym smaczkiem tego serialu decydującym chyba o jego sukcesie był czołg... taki
był fajny że Marusia się chowa w pokrzywach ;-)

PostNapisane: 3 sierpnia 2016, 14:16 

W wątku poświęconym "Siekierezadzie" (który niestety spadł już w takie miejsce, gdzie mało kto zagląda) @Wit zauważył, że zarówno w filmie "Siekierezada" jak i w filmie "Konopielka" pojawia się nazwisko Bartoszko.
Przypadkowa zbieżność? Być może. Lecz @Wit stawia raczej tezę, że powieściopisarz Redliński przejął to nazwisko od Stachury. Odwrotnie się raczej nie dało, biorąc pod uwagę daty wydań obu książek.
Inni forumowicze nie zwróciliby na taki drobiazg uwagi, no ale @Wit nie na darmo obrał zdjęcie Stachury do swojego awatara.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 135 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]