Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 19:57

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 sierpnia 2019, 13:47 

Posty na Forum KP: 1403
Wczoraj zmarła Ludmiła Łączyńska, najbardziej znana z roli Wisi Matysiakowej w popularnej sadze radiowej, w której grała od początku do śmierci. Koledzy odchodzili, albo umierali, albo zmieniali się odtwórców ról, tymczasem Łączyńska tkwiła w tej "radionoweli" od zawsze. I wydawało się, że do zawsze. Poza tym często występowała w innych słuchowiskach - głównie tych skierowanych do najmłodszego odbiorcy.
Do filmu natomiast nie miała szczęścia. Zdjęcia z Filmoteki Narodowej (Instytut Audiowizualny pomijam z premedytacją) świadczą, że uczestniczyła w zdjęciach próbnych do : "Za wami pójdą inni", "Piątki z ulicy Barskiej", "Pokolenia", "Wraków" i "Trzech kobiet". Finalnie nie zagrała w filmie żadnej znaczącej roli. Pojawiła się w "Nikodemie Dyzmie", "Pan Anatol szuka miliona", "Życiu Kamila Kuranta", "Blisko coraz bliżej", "Nadzorze", "W labiryncie" i "Czarodzieju z Harlemu". Wszystko był to jednak piąty, jeśli nie dziewiąty plan.
Na zawsze pozostała więc i pozostanie Wisią z "Matysiaków".

PostNapisane: 5 sierpnia 2019, 09:45 

Posty na Forum KP: 2675
"Matysiakow" swego czasu namiętnie słuchała moja przyszła wówczas żona, co było dla mnie o tyle ciekawe, ze byliśmy wtedy w wieku licealno studenckim, a więc nie była raczej typowym "targetem" audycji. Stąd też i ja poznałem poznałem postać Wisi - notabene muszę przyznać, że Pani Łączyńska odtwarzala te postać znakomicie - czlowiek naprawdę miał wrażenie, że widzi na własne oczy to, co tylko słyszał.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]