Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 07:42

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 169 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 czerwca 2019, 23:52 

Posty na Forum KP: 2318
W ostatnich dnia pojawiły się informacja o dwóch nowych filmach. Oczywiście o ile ten pierwszy zapowiada się zachęcająco, tak naturalnie film Vegi nawet pomimo tego, że dotyczy interesującej tematyki, jakoś nie specjalnie wywołuje u mnie chęć wizyty w kinie. Pewnie to kwestia jego dotychczasowych dokonań.

Cytuj:
Ruszyły zdjęcia do produkcji "Orzeł. Ostatni patrol" w reżyserii Jacka Bławuta. Obraz skupi się na ostatnim patrolu okrętu, z którego "Orzeł" nigdy nie wrócił. W rolach głównych wystąpią m.in. Tomasz Schuchardt, Adam Woronowicz, Tomasz Ziętek, Antoni Pawlicki, Mateusz Kościukiewicz, Filip Pławiak i Rafał Zawierucha.

Fabuła filmu rozgrywa się w 1940 roku. Gdy na plażach Dunkierki trwa gorączkowa ewakuacja alianckich żołnierzy, pod powierzchnią morza sunie supernowoczesny polski okręt podwodny ORP "Orzeł". Doskonale wyszkolona załoga ma na swoim koncie spektakularne sukcesy, w tym brawurową ucieczkę z Tallina i zatopienie niemieckiego transportowca "Rio De Janeiro".

Teraz staje przed tajemniczą i niebezpieczną misją, w trakcie której będzie musiała zmierzyć się z nie tylko z zagrożeniem w postaci min podwodnych, bomb głębinowych, wrogich okrętów i patrolujących teren samolotów, ale również z coraz bardziej napiętą atmosferą na pokładzie.
Jan Grudziński - kapitan ORP "Orzeł"

W tej sytuacji jedna błędna decyzja czy też wzajemna rywalizacja oficerów mogą sprawić, że wszystkie tajemnice "Orła" zostaną na zawsze pogrzebane w morskich głębinach. To co wydarzy się w nadchodzących dniach napisze dramatyczną historię jednostki i rzuci nowe światło na zagadkową, ostatnią misję najsłynniejszego z polskich okrętów.

Na potrzeby filmu została zbudowana modułowa scenografia, która dzięki badaniom nad dostępnymi źródłami i relacjom marynarzy pływających na bliźniaczym okręcie ORP "Sęp", wiernie oddaje wygląd wnętrza okrętu.
Historia ORP "Orzeł" [INFOGRAFIKA]"

Dzięki zastosowaniu specjalnie w tym celu zaprojektowanej i skonstruowanej platformy hydraulicznej, filmowcy odwzorują zachowanie okrętu podczas wynurzeń, zanurzeń oraz w czasie wybuchów bomb głębinowych. Jest to pierwsza tego typu filmowa platforma hydrauliczna zbudowana w Polsce.

Film będzie również kręcony na Bałtyku. W zdjęciach wezmą udział okręty podwodne z 3. Flotylli Okrętów Marynarki Wojennej.

Reżyserem filmu jest Jacek Bławut, zdobywca Polskiej Nagrody Filmowej Orzeł za "Wirtualną wojnę" oraz Srebrnych Lwów na Festiwalu Filmowym w Gdyni za "Jeszcze nie wieczór". Autorką zdjęć jest Jolanta Dylewska, autorka zdjęć do głośnego filmu Agnieszki Holland "W ciemności".

W rolę kapitana okrętu, Jana Grudzińskiego, wcieli się Tomasz Ziętek. Antoni Pawlicki zagra nawigatora Mariana Mokrskiego. Mateusz Kościukiewicz będzie odtwórcą roli pierwszego oficera "Orła" - Andrzeja Piaseckiego.

Premiera filmu przewidywana jest na jesień 2020 roku.
https://www.polskieradio.pl/39/156/Artykul/2324098,Orzel-Ostatni-patrol-Ruszyly-zdjecia-do-nowego-filmu-o-legendarnym-okrecie-Relacja-z-planu

Cytuj:
Patryk Vega nakręcił kolejny film - tym razem dotyczy polityków. Dotąd produkcja utrzymywana była w tajemnicy, a premierę będzie mieć 6 września. - Kilkukrotnie spotkałem się z próbami nacisku. Komunikowano mi, że ten film uderzy w określone frakcje polityczne i może mieć wpływ na wynik wyborów - przekonuje reżyser w rozmowie z Onetem.

W rozmowie z Onetem reżyser Patryk Vega ujawnił, że pracuje nad nowym filmem "Polityka". Dotąd jego produkcja była utrzymywana w tajemnicy, a premiera zaplanowana jest na 6 września. Jak sama nazwa wskazuje, reżyser m.in. "Pitbulla" i "Kobiet mafii" weźmie na warsztat polityków. Tłumaczył, że po prostu "nie ma bardziej kontrowersyjnego tematu" na ten moment.
Patryk Vega o nowym filmie. "Film uderzy w określone frakcje"

Jak wyjaśniał Patryk Vega, zastosował wszystkie możliwe sposoby, by informacje o filmie nigdzie nie wyciekły - realizowano go pod innym tytułem, na planie obowiązywał zakaz robienia zdjęć. Mimo tego ktoś miał wykraść scenariusz.

Scenariusz został przechwycony, a ja już kilkukrotnie spotkałem się z próbami nacisku. Komunikowano mi wprost, że ten film uderzy w określone frakcje polityczne i może mieć wpływ na wynik wyborów

- mówił Onetowi Patryk Vega, dodając: - Namawiano mnie do przesunięcia premiery na po wyborach i składano różne intratne propozycje.
Nieoficjalnie: Scenariusz filmu Vegi trafił do PiS. "Wywołał przerażenie"

Nieprzypadkowo premiera przypadnie na gorący okres przedwyborczy - w październiku lub listopadzie odbędą się wtedy w Polsce wybory do parlamentu. Ostatnie wybory do Parlamentu Europejskiego przebiegały częściowo w rytm wydarzeń zapoczątkowanych przez film braci Sekielskich o księżach pedofilach ("Tylko nie mów nikomu").

Czy w przypadku "Polityki" Patryka Vegi będzie tak samo? Reżyser na razie ujawnia niewiele, nawet zarysów fabuły, jak i obsady filmu. Zapowiada jedynie bezkompromisowe podejście do tematu oraz że inspirował się prawdziwymi wydarzeniami.

Z nieoficjalnych informacji Onetu wynika, że scenariusz filmu trafił w ręce polityków PiS i wywołał wśród nich prawdziwe przerażenie

- czytamy, a portal wskazuje też, że Vega miał otrzymywać propozycje nastawione na to, by przesunąć datę premiery. Miały być to obietnice wsparcia finansowego dla jego przyszłych przedsięwzięć. Obecnie Vega kończy montaż filmu w Azji.
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,24894351,patryk-vega-krecil-tajny-film-o-politykach-scenariusz-przechwycony.html

PostNapisane: 15 czerwca 2019, 19:36 

Posty na Forum KP: 2675
Mam zawsze duże wątpliwości, po co kręcić po raz kolejny filmy o wydarzeniach, które już raz kanwą filmu się stały. O ile w przypadku "Westerplatte" może i miało to jakieś uzasadnienie, o tyle w przypadku "Orła"....
W samym Wrześniu 1939 roku było mnóstwo epizodów, które do dziś nie doczekały się uwiecznienia, a co dopiero w całej II wojnie światowej. Wizna, Kępa Oksywska, Mokra.

PostNapisane: 15 czerwca 2019, 20:53 

Posty na Forum KP: 6471
Czasami ma to sens, by po latach pokazać jakieś wydarzenie historyczne lepiej od strony technicznej. Ale czy tym razem to się uda? Nie jestem pewien. Może gdyby nakręcono to w Hollywood, to tak, ale przy naszych możliwościach budżetowych niekoniecznie. Zresztą "Orzeł" nawet dziś prezentuje się pod tym względem naprawdę dobrze. i paradoksalnie ta nowa wersja może pod tym wypaść gorzej, jeśli użyte zostaną nie najwyższej jakości efekty komputerowe.

PostNapisane: 15 czerwca 2019, 23:21 

Posty na Forum KP: 537
A propos filmu Vegi - przyjaciółka pokazała mi dziś na smartfonie zdjęcie Iwony Bielskiej w roli Krystyny Pawłowicz. :-)

PostNapisane: 27 czerwca 2019, 17:46 

W sieci pojawił się zwiastun filmu "Legiony", premiera zapowiadana na 20.09.
I tak po zwiastunie to zapowiada się klęska.

PostNapisane: 27 czerwca 2019, 18:13 

To Piłsudski może pośmiertnie zaliczyć dwie klęski w krótkim odstępie czasu, jako że zwiastun do filmu z Szycem też marniutki...

PostNapisane: 27 czerwca 2019, 22:22 

Posty na Forum KP: 1403
Obejrzałem ten zwiastun. Forma jak forma... Ale ta muzyka ... :/

PostNapisane: 28 czerwca 2019, 12:29 

Brunner napisał(a):
Obejrzałem ten zwiastun. Forma jak forma... Ale ta muzyka ... :/

Prawda? Jeszcze mi tylko "Skyfall" Adele do Rokitny zabrakło...

PostNapisane: 28 czerwca 2019, 22:07 

Wygląda na to, że będzie to bardzo wygładzona historia z mdłym aktorstwem, czyli obejrzeć i zaraz o nim zapomnieć. Frekwencyjnie obstawiam klapę, ponieważ o "Legionach" praktycznie niewiele słychać. Dla porównania film "Dywizjon 303. Historia prawdziwa" miał nieporównanie lepszy marketing i to już od wczesnego etapu zdjęć co przełożyło się na 1,5 miliona widzów.

PostNapisane: 6 lipca 2019, 18:52 

Zwiastun nowego filmu Jana Komasy "Boże Ciało" - https://www.youtube.com/watch?v=XtFWtQsGV2U

„Boże Ciało” to historia 20-letniego Daniela, który w trakcie pobytu w poprawczaku przechodzi duchową przemianę i skrycie marzy, żeby zostać księdzem. Po kilku latach odsiadki chłopak zostaje warunkowo zwolniony, a następnie skierowany do pracy w zakładzie stolarskim. Zamiast się tam udać, Daniel kieruje się do miejscowego kościoła, gdzie zaprzyjaźnia się z proboszczem. Kiedy, pod nieobecność duchownego, niespodziewanie nadarza się okazja, chłopak wykorzystuje ją i udając księdza zaczyna pełnić posługę kapłańską w miasteczku. Od początku jego metody ewangelizacji budzą kontrowersje wśród mieszkańców, szczególnie w oczach surowej kościelnej Lidii. Z czasem jednak nauki i charyzma fałszywego księdza zaczynają poruszać ludzi pogrążonych w tragedii, która wstrząsnęła lokalną społecznością kilka miesięcy wcześniej. Tymczasem w miasteczku pojawia się dawny kolega Daniela z poprawczaka, a córka kościelnej, Marta, coraz mocniej zaczyna kwestionować duchowość młodego księdza. Wszystko to sprawia, że chłopakowi grunt zaczyna palić się pod nogami. Rozdarty pomiędzy sacrum i profanum bohater znajduje w swoim życiu nowy, ważny cel. Postanawia go zrealizować, nawet jeśli jego tajemnica miałaby wyjść na jaw...

PostNapisane: 6 lipca 2019, 21:47 

Wygląda na to, że "Psy 3" rzeczywiście powstaną. Znowu kręcić będzie Pasikowski, a w obsadzie ponownie pojawią się Linda, Żmijewski i Pazura. Mimo wszystko mam wątpliwości, czy kręcenie trzeciej części po tylu latach ma sens. Takie rzeczy raczej rzadko się udają.

PostNapisane: 6 lipca 2019, 22:31 

Posty na Forum KP: 537
Pozwolę sobie postawić tezę, że jeśli to będzie film kręcony z założeniem, że to "trzecia część", to nic dobrego z tego nie będzie. A jeśli to będzie film o współczesności, bazujący tylko na dobrze znanych bohaterach granych przez świetnych aktorów, to przy talencie Pasikowskiego to może być dobre. :-)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 169 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]