Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 08:49

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 143 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 maja 2019, 14:36 

Posty na Forum KP: 537
Koleżanka nałka zaproponowała założenie tematu poświęconego Barei z okazji 90-lecia jego urodzin. Jak widzę taki temat już jest. Więc choć urodziny Barei tak naprawdę przypadają dopiero w grudniu bieżącego roku, to już teraz, po części także z okazji mojej książki, pozwalam sobie podciągnąć temat nieco wyżej.

Choć przy okazji pisania trochę pozgłębiałem temat ponadczasowości Barei, nadal zadziwia mnie żywotność cytatów z jego twórczości. Na przykład w bieżącej debacie politycznej. Patryk Jaki któryś raz z rzędu powtarza w dyskusji, że jest przeciwny nalepianiu na toalety wizerunku czyjejkolwiek matki - Katarzyna Lubnauer dogaduje mu "a to być może wasza matka". Dziś rano dziennikarze komentując spotkanie Kaczyńskiego z Przyłębską mówią, że prezes zachodzi do pani Julii "przechodząc obok z tragarzami". A to tylko z ostatnich kilkudziesięciu godzin.

Pamiętam, jak zaczynałem się interesować polskim kinem, w połowie lat 90. ubiegłego wieku. Wtedy takim kultowym źródłem cytatów wydawał się bardziej "Rejs". Bardzo też żywotni byli "Sami swoi" pod tym względem. Oczywiście, kinomani, ludzie znający dobrze kulturę, a zwłaszcza kino, pamiętają do dziś i te filmy. Ale w takim codziennym, potocznym dyskutowaniu w mediach, w publicystyce - mam wrażenie, że Bareja wyparł wszystkich.

PostNapisane: 15 maja 2019, 20:08 

Posty na Forum KP: 1403
Rafal Dajbor napisał(a):
Pamiętam, jak zaczynałem się interesować polskim kinem, w połowie lat 90. ubiegłego wieku. Wtedy takim kultowym źródłem cytatów wydawał się bardziej "Rejs". Bardzo też żywotni byli "Sami swoi" pod tym względem. Oczywiście, kinomani, ludzie znający dobrze kulturę, a zwłaszcza kino, pamiętają do dziś i te filmy. Ale w takim codziennym, potocznym dyskutowaniu w mediach, w publicystyce - mam wrażenie, że Bareja wyparł wszystkich.

Nie wiem, co na to kolega Karel ale w naszym wspólnym liceum, z tym, że w mojej klasie w cytatach rządziły bezsprzecznie dwie pozycje - "Miś" i "Stawka większa niż życie"

PostNapisane: 15 maja 2019, 20:20 

Posty na Forum KP: 6471
Szczerze mówiąc nie pamiętam jak było w mojej klasie, ale raczej nie przerzucaliśmy się w niej cytatami z polskich filmów. Przynajmniej nie zapisało mi się to w pamięci, więc tym bardziej trudno mi wskazać konkretne tytuły.
W nawiązaniu do tego, co napisał Rafał muszę stwierdzić, że w kontekście cytatów Bareja chyba rzeczywiście dość wyraźnie wyszedł na czoło. Do wymienionych kopalni cytatów trzeba by jeszcze dodać "Psy" Pasikowskiego, bo takie wyrażenia jak "Nie chce mi się z tobą gadać", "Co ty wiesz o zabijaniu", "W imię zasad" czy "Bo to zła kobieta była" weszły na stałe do mowy potocznej i są używane dziś na pewno nie rzadziej niż te z filmów mistrza polskiej komedii.

PostNapisane: 15 maja 2019, 20:27 

Tylko pamiętajmy, że ani w filmie "Psy", ani w filmie "Psy 2. Ostatnia krew" nie padają słowa "Co ty wiesz o zabijaniu". W "Psach 2" jest tylko monolog Lindy o zabijaniu w którym padają słowa (nie zacytuję dokładnie) "więc nie mów mi o zabijaniu, bo trochę o tym wiem" (gdzieś tam wpleciona jest k...a, ale nie pamiętam gdzie dokładnie). Cytat "Co ty wiesz o zabijaniu" pochodzi z "Kilera", ze sceny w której grany przez Pazurę bohater wciela się przed lustrem w różnych bohaterów filmów sensacyjnych, m.in. w Maurera z "Psów".

PostNapisane: 15 maja 2019, 20:36 

Posty na Forum KP: 6471
Tak, to trochę jak z "Nie ze mną te numery, Brunner". Takiego zdania też nie usłyszymy w "Stawce..." a wszyscy posługują się nim jak cytatem żywcem wyjętym z serialu. :-)

PostNapisane: 16 maja 2019, 17:16 

Posty na Forum KP: 2675
Dowodem na żywotność Barei są również liczne memy, np te z cyklu "czego nie rozumiesz" albo "no i już nieprawda!"

PostNapisane: 17 maja 2019, 00:46 

Posty na Forum KP: 6173
Memy wprost żyją Bareją

Obrazek

Z pewnością jet to fenomen, po prawie 40 latach te teksty są nadal w "krwioobiegu" Polaków.

PostNapisane: 17 maja 2019, 00:49 

Hehe, no ja ich trochę przy pracy nad książką nazbierałem. A Sekcja Gimnastyczna dała mojej książce patronat medialny. Ale to Krytyka Polityczna załatwiała, nie moja zasługa. ;-)

A mem cudny, nie da się ukryć. :-D

PostNapisane: 17 maja 2019, 01:37 

Posty na Forum KP: 6173
Hurtownie i składy przemierzam,
targowiska z otwartym czołem.
Polski mam węgiel w piecu.
Skąd, pytam, skąd go wziąłem?
A wziąłem go z dumy i trudu,
ze znoju codziennej pracy,
z Doniecka, Górłówki, z Ałczewska.
Bo Donbas to koks, to antracyt.

PostNapisane: 17 maja 2019, 11:50 

karel napisał(a):
Tak, to trochę jak z "Nie ze mną te numery, Brunner". Takiego zdania też nie usłyszymy w "Stawce..." a wszyscy posługują się nim jak cytatem żywcem wyjętym z serialu. :-)

Bo pada w serialu...Alternatywy 4 :-)

PostNapisane: 17 maja 2019, 13:40 

Posty na Forum KP: 1006
Racja : ) : )

PostNapisane: 17 maja 2019, 14:32 

To swoją drogą bardzo ciekawe. "Nie ze mną te numery Brunner" pada w "Alternatywy 4" pokazując, jaką rolę w kulturze w okresie kręcenia serialu Barei pełniła "Stawka większa niż życie". "Co ty wiesz o zabijaniu" pada w "Kilerze" pokazując przy tym kultowość "Psów" w czasie kręcenia "Kilera". Jednocześnie zarówno serial Barei jak i film Machulskiego także uzyskują z czasem swoją własną "kultowość" co sprawia, że cytaty z nich zaczynają funkcjonować w kulturze, popkulturze, języku potocznym, ale przy okazji następuje zjawisko przypisywania padających w nich pseudo-cytatów z kultowych filmów właśnie do tych filmów. Powikłane, wiem, ale bardzo interesujące jako zjawisko. :-)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 143 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]