Forum Polskiego Kina

Teraz jest 21 grudnia 2024, 18:35

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę... 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 stycznia 2019, 14:28 

Posty na Forum KP: 6173
Jeszcze nie znany jest tytuł, ale wygląda, że zostanie ukończony.
Cytuj:
Premiera filmu dokumentalnego przewidziana jest na kwiecień. Dziennikarz zapowiadał wcześniej, że film będzie dostępny w sieci za darmo. Przed ekipą pozostało jeszcze kilka dni zdjęciowych, później zaplanowany jest montaż. Jeszcze w styczniu Tomasz Sekielski ma ujawnić tytuł, plakat i teaser.

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... =BoxOpImg2

Tuszę, że będzie o czym dyskutować.
No i narodził się nam nowy, "bezdebitowy" system produkcji filmów kompletnie poza systemem państwowym. To duża siła internetu. A pan Gliński nie będzie się już musiał tłumaczyć przed towarzyszami, więc też z pewnością się ucieszy... :-)

Aha i jak szeptają ptaszki, T. Sekielski już ma pomysł na następny film, ma on być o SKOKach. Kolejny hit murowany!

PostNapisane: 12 maja 2019, 22:57 

Posty na Forum KP: 6173
No i jak tam wrażenia? Ponad 5 milionów "na liczniku", a tu cicho, jak makiem zasiał.

PostNapisane: 13 maja 2019, 19:23 

Posty na Forum KP: 537
Chojrak, spokojnie. :-D Sekielski trwa bite dwie godziny, to trzeba mieć czas. Musiałem najpierw pozałatwiać pewne sprawy, potem pójść na pogrzeb Plucińskiego, potem przyszedł czas na Sekielskiego. ;-)

Poważnie mówiąc to film jest wstrząsający i mam nadzieję, że będzie wstrząsający także dla tych, którzy mają jeszcze jakiekolwiek wątpliwości wobec zjawisk, które porusza. Sekielski idealnie położył akcent na to, jak kościół instytucjonalny tuszuje molestowanie nieletnich, jak przenosi sprawców z miejsca na miejsce, jak lekceważy cierpienia. Bo to właśnie to obciąża instytucję kościoła. Nie to, że ludzie molestujący seksualnie nieletnich są w jego szeregach, bo tu faktycznie łatwo powiedzieć, że tacy są wszędzie, w różnych zawodach. Ale to, że kościół to jedyna instytucja, która chroni sprawców, a w niewielkim poważaniu ma ofiary.

Choć w przypadku duchownych dochodzi inny aspekt, także poruszony przez Sekielskiego - mianowicie, że w wielu przypadkach mamy do czynienia nie z pedofilią, ale z czynami pedofilskimi. Czyli - wskutek niemożności normalnego spełnienia swoich erotycznych instynktów, dochodzi do czynów pedofilskich dokonywanych przez ludzi nie będących tak naprawdę pedofilami. Wątek tego, jakie wynaturzenia powoduje celibat nie jest tu wiodący, ale także wybrzmiewa.

A poza tym film jest bardzo dobry pod względem filmowym. Choć wyreżyserował go nie reżyser-dokumentalista, ale dziennikarz, jest to pełnoprawny film dokumentalny. Nie reportaż.

PostNapisane: 14 maja 2019, 07:28 

Posty na Forum KP: 2675
To jest przede wszystkim film o zmowie milczenia i o mataczeniu.
Zmowie, która nie istnieje de facto w innych środowiskach potencjalnie dotkniętych pedofilią, czego udają że nie widzą rozmaici tzw prawicowi publicyści.

PostNapisane: 15 maja 2019, 20:34 

Posty na Forum KP: 6471
Obejrzałem z mieszanymi uczuciami. To niewątpliwie dobry film, bardzo ważny, momentami rzeczywiście wstrząsający. Czułem jednak pewien dyskomfort oglądając tak mocno otwierających się przed kamerą ludzi i opowiadających o swojej traumie, ze szczegółami. Absolutnie nie stawiam z tego powodu żadnych zarzutów twórcom, bo oni nakręcili ten film miedzy innymi po to, by widza bolał, by wczuł się w ich sytuację. Jedyne, co mnie trochę raziło to patetyczna i efekciarska muzyka i takież ujęcia w zwolnionym tempie. Moim zdanie tego typu ozdobniki były tu niepotrzebne, bo i bez nich sama materia jest wystarczająco poruszająca.
Dla mnie szczególnym "bohaterem" "Nie mów nikomu" jest ten kapelan więzienny i to, co mówi i jak się zachowuje. Pokaz takiej arogancji połączonej z obłudą, że aż się głos jeży na głowie...
Mam nadzieję - choć nie pewność - że film ten zapoczątkuje zmainy w polskim kościele i podejście do niektórych spraw.

PostNapisane: 15 maja 2019, 21:27 

Tak, kapelan więziennictwa pokazuje poziom żenady kompetencyjnej w polskim kościele. Ewidentny prostak, chamidło, człowiek o sposobie bycia knajaka spod budki z piwem - jest kapelanem w naprawdę wrażliwym społecznie miejscu. Powstaje pytanie kto go nim zrobił.

Muzyka i efekty mnie akurat zupełnie nie raziły. Moim zdaniem film dokumentalny, choć jest dokumentalny - to jest jednak filmem. Czyli dziełem także artystycznym. Wydaje mi się, że efekty nie przysłoniły treści.

PostNapisane: 15 maja 2019, 21:45 

Rafal Dajbor napisał(a):
Wydaje mi się, że efekty nie przysłoniły treści.

Nie, to na pewno nie. Sądzę jedynie, że bez nich treść wybrzmiałaby równie mocno.

PostNapisane: 15 maja 2019, 22:04 

A to jest swoją drogą częsta dyskusja. Czy film dokumentalny powinien być tak bardzo "dokumentalny", że efekty stricte formalne, artystyczne, są w nim niepotrzebne, czy też twórca filmu dokumentalnego może sięgać do artystycznej kreacji. Moim zdaniem, no właśnie - jeśli w dokumencie te efekty nie przysłaniają treści, to wg mnie takie efekty jednak dodają filmowi "plusów dodatnich", że tak zacytuję klasyka, też zresztą widocznego na ekranie w filmie Sekielskiego. ;-)

PostNapisane: 17 maja 2019, 16:01 
ADMINISTRATOR

Dziś emisja w TVN o 23:00.

PostNapisane: 17 maja 2019, 18:04 

Ciekawe kiedy w TVP... ;-)

PostNapisane: 17 maja 2019, 21:12 
ADMINISTRATOR

Otóż to... http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,24794886,tylko-nie-mow-nikomu-w-tvp-co-trzeci-polak-uwaza-ze-telewizja.html Vox populi...? ;-)

PostNapisane: 17 maja 2019, 21:48 

A jak wiadomo - "Vox populi - Vox Dei". :-D

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę... 1, 2  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]