Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 08:48

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 103 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 maja 2019, 19:30 

Posty na Forum KP: 2675
W sobotę wybieram się do krakowskiego Muzeum Narodowego na pokaz "Człowieka z marmuru", a następnie na spotkanie z Jerzym Radziwiłłowiczem i Krystyną Zachwatowicz. Może przy okazji zahaczę o wystawę "Wajda", otwarta w kwietniu tego roku, ale raczej na nią będę chciał się wybrać osobno, będzie otwarta do września.
Zabieram córkę, 17 lat, najwyższy czas, by zaczęła się zaznajamiać z dobrym polskim kinem.
Ciekawe, co po latach będzie o filmie miał do powiedzenia Radziwiłłowicz.

PostNapisane: 1 maja 2019, 20:00 

Posty na Forum KP: 537
Ja kilka lat temu, tuż po śmierci Wajdy, zabrałem moją (wówczas) siedemnastoletnią chrześnicę na "Powidoki". Ubawiła mnie z marszu, bo tytuł skojarzyła i powiedziała, że "to ten film z tym takim starym aktorem w głównej roli", a gdy zapytałem, czy ma na myśli Lindę - potwierdziła. No cóż, dla osoby rocznik 2000 aktor urodzony 48 lat wcześniej może wydawać się niewątpliwie "starym aktorem". :-) Sama z siebie nic nie zrozumiała. Ale gdy jej to i owo wyjaśniłem, czym był stalinizm, itp. to słuchała z zainteresowaniem i myślę, że jej ten seans na marne nie poszedł. Myślę więc, że faktycznie warto młodym ludziom prezentować tego rodzaju twórczość.

PostNapisane: 1 maja 2019, 23:25 

Posty na Forum KP: 6471
O tej wystawie słyszałem sporo dobrego i chętnie bym ją zobaczył, ale nie zanosi się bym w najbliższym czasie miał wylądować w Krakowie...
A co do "Powidoków" i chrześnicy, to pamiętam, że wspominałeś już o tym (chyba w temacie o filmie) i nawet jakaś mała dyskusja się wtedy w związku z tym wywiązała. :-D

PostNapisane: 4 maja 2019, 23:04 

Córce bardzo się "Człowiek z marmuru" podobał, jak mówi, początek ja trochę wystraszyl, ale z chwilą pojawienia się Jandy na ekranie wciągnęła się w akcję :-)

Natomiast spotkanie z Zachwatowicz i Radziwiłłowiczem było naprawdę fajne i ciekawe. Sporo ciekawych historii z produkcji i festiwalowych przeżyć ; sporo o potyczkach z cenzorami. Wiele ciepłych słów oboje poświęcili Józefowi Tejchmie.
Nie spodziewałem się, że Jerzy Radziwiłłowicz ma takie genialne, poczucie humoru.
Zapytałem obojga, jaki mają stosunek do opinii, że CzM jest narysowany subtelniejsza kreska niż CzŻ. Radziwiłłowicz przyznał, że kiedy ogladal CzŻ pierwszy raz, czul podniosły nastrój ale też i pewien dyskomfort z powodu wylapywanych zgrzytow warsztatowych, a nawet jak dodał pewnych niespojnosci scenariusza (nie drążyłem). Tłumaczył to pospiechem realizacyjnym i dodał, że jednak z każdym kolejnym oglądaniem film zyskuje. I w sumie się zgodziłem z tym ostatnim.

Z ciekawych anegdotek - scena z początków filmu, ta z głosem Agnieszki Holland i wypytywaniem Birkuta o pochodzenie, ziemię i rodziców, była krecona jako swego rodzaju zdjęcia próbne przygotowujące Radziwiłłowicz do roli i była w dużej mierze improwizowana.
Stąd wyjaśnienie, dlacsego Birkut pochodzi z Leńcz - po prostu z Leńcz pochodzi Jerzy Trela i jego kolega Radziwiłłowicz, warszawiak, znał z jego opowiadań tylko tę jedną podkrakowską wieś.
Inaczej miała też wyglądać scena w której sekretarz Jodła poi Birkut kawa i czestuje papierosem...

Ogromnie żałuję, że z powodu wyjazdu ominie mnie projekcja Ziemi Obiecanej i spotkanie z Nehrebecką i Pszoniakiem.

A, i na koniec moja córka zapytała mnie, czy dla Radziwiłłowicza CzM to też był debiut. Odpowiedziałem, że niemal tak, że wcześniej z ważniejszych filmow to zagrał tylko w filmie "Drzwi w murze". Na co córka - "lubił te murarskie klimaty..." :-)

PostNapisane: 5 maja 2019, 17:04 

A ja, trochę zainspirowany powyższą rozmową, zrobiłem dziś sobie seans "Polowania na muchy". Obejrzałem ten film po raz pierwszy od... nie wiem, ale kto wie, czy nie jakichś 20 lat. Widać po jego konstrukcji rękę Janusza Głowackiego (klimatem, dialogami, ogólną atmosferą pokazanych w filmie stosunków międzyludzkich chwilami łudząco przypomina "Trzeba zabić tę miłość"), dobrze wypada w nim całe towarzystwo esteesowe (Pracz, Utrata, Karaszkiewicz), ma swoje zalety, ale... No, powiedzmy, że polskie kino nic nie straciło na tym, że komedią zajęli się Bareja, Chmielewski, Gruza i Machulski, a Wajda jednak skupił się na innych gatunkach. ;-)

Natomiast Jacek Fedorowicz to ewidentnie gra tu Jerzego Gruzę. :-)

PostNapisane: 6 maja 2019, 10:52 

Posty na Forum KP: 6173
Holt_ napisał(a):
Córce bardzo się "Człowiek z marmuru" podobał, jak mówi, początek ja trochę wystraszyl, ale z chwilą pojawienia się Jandy na ekranie wciągnęła się w akcję :-)

@CzZŻ
Holt_ napisał(a):
i dodał, że jednak z każdym kolejnym oglądaniem film zyskuje. I w sumie się zgodziłem z tym ostatnim.

Fanie, a przecież, jak pamiętam, miałeś dość ostre opinie o kunszcie Jandy i wartości Człowieka z Żelaza. ;)

PostNapisane: 7 maja 2019, 09:31 

Tak jak napisałem - z kolejnymi oglądaniami zyskuje.

PostNapisane: 8 maja 2019, 11:33 

Posty na Forum KP: 6173
Miło słyszeć.

Co do Jandy, ładny fragmencik z ostatniego wywiadu w "Polityce":
Cytuj:
Mimochodem, ale chyba też świadomie stała się pani twarzą sprzeciwu przeciwko obecnej władzy, co jest w pewnym sensie kontynuacją tradycji ról w„Człowieku z marmuru” i „Przesłuchaniu”. Odpowiada pani ta rola? Do czego ona zobowiązuje?

To mnie zobowiązuje od lat. Od pierwszego „Człowieka…” uświadamiał mi to, bardzo wtedy młodej, Andrzej Wajda. Mówił: nie możesz zepsuć postumenciku, na którym Cię postawiłem. Uważaj. Uważam.

PostNapisane: 30 listopada 2019, 17:28 

W ostatnim czasie zobaczyłem i doceniłem parę filmów Wajdy, co do których nie miałem wcześniej aż takiego entuzjazmu. Przede wszystkim "Ziemia obiecana" - myślałem, że to taki "zwykły" film, w którym co prawda wszystko jest świetne, ale na dobrą sprawę nie ma nic bardzo ciekawego pod względem formalnym, narracyjnym itd. Obejrzawszy ten film uważnie dostrzegłem bardzo dużo interesujących pod tym względem elementów, które ujawniają pomysłowość i kunszt Wajdy i jego współpracowników. Może kiedyś nieco krytycznie odnosiłem się do tego filmu, to znaczy może nie podważałem jego wartości, ale zastanawiałem się, co wszyscy w nim widzą takiego genialnego. W każdym razie cofam to, chociaż nadal bardziej cenię niektóre inne filmy Wajdy, a bliższe mi pewnie pozostaną filmy Nasfetera. ;-) Nie mam już jednak wątpliwości, że "Ziemię obiecaną" należy zaliczyć do tych najwybitniejszych filmów Wajdy, a więc i w ogóle kina polskiego. ;-)

Wczoraj przypomniałem sobie po długiej przerwie "Brzezinę", która za pierwszym razem mi się podobała, ale z czasem jakoś zapomniałem, co w niej było takiego specjalnego. Przypomniało mi się - przede wszystkim wspaniałe zdjęcia Samosiuka i cała wizualna koncepcja; oprócz tego oczywiście aktorstwo Łukaszewicza i Olbrychskiego. W tym wątku o "Brzezinie" wspomniał tylko nieśmiało Chojrak; dołączam się do niego. ;-)

Nie ustaje mój entuzjazm w stosunku do "Niewinnych czarodziejów", których również jakiś czas temu zobaczyłem po raz już któryś; natomiast mniej podobało mi się po chyba około trzyletniej przerwie "Polowanie na muchy", w ogóle jakoś mniej podoba mi się humor Głowackiego, bo "Trzeba zabić tę miłość" też jakoś po mnie spłynęło przy powtórce. Trudno, może jeszcze kiedyś do nich wrócę.

Wracając jeszcze do Wajdy, muszę wspomnieć o ostatniej pozycji, która niedawno mnie zachwyciła, a czuję się w tym zachwycie trochę samotny; chodzi mi o "Popioły", które przy pierwszym obejrzeniu wydały mi się po prostu dobre, natomiast przy drugim, żeby nie używać jakichś pretensjonalnych epitetów wyrażających zachwyt, po prostu bardzo mi się spodobały. Ośmieliłem się je nawet nazwać, oczywiście pół żartem, pół serio, polskim "Barrym Lyndonem". ;-) Nie jest to chyba film, który powszechnie jest zaliczany do arcydzieł Wajdy, może niesłusznie? Jestem ciekaw, co uważacie. Warto też może wspomnieć, że przy "Popiołach" współpracował z Wajdą dość intensywnie Andrzej Żuławski i wydaje mi się, że można w tym filmie dostrzec jego wkład.

PostNapisane: 1 grudnia 2019, 00:34 

Posty na Forum KP: 6471
Z pewnością gdyby "Popioły" nakręcił mniej płodny i zdolny reżyser, to mogłyby one uchodzić za jego najlepsze dzieło. Jako jednak, że to film Wajdy, to trochę niknie wśród paru wyżej cenionych. Ja "Popioły" doceniam, z każdym obejrzeniem bardziej, na razie uważam je właśnie "tylko" za film dobry, ale może kiedyś ocenię go jeszcze wyżej, podobnie jak Ty. Ta wizja historii, spojrzenie Wajdy na dramatyczne chwile w dziejach Polski, jest niezwykle oryginalne i poruszające. Świetne zdjęcia, dobre aktorstwo. A Żuławskiego rzeczywiście można się doszukać, choćby w scenach w Saragossie.

PostNapisane: 1 grudnia 2019, 13:54 

Posty na Forum KP: 1006
Pan Anatol napisał(a):

Wczoraj przypomniałem sobie po długiej przerwie "Brzezinę", która za pierwszym razem mi się podobała, ale z czasem jakoś zapomniałem, co w niej było takiego specjalnego. Przypomniało mi się - przede wszystkim wspaniałe zdjęcia Samosiuka i cała wizualna koncepcja; oprócz tego oczywiście aktorstwo Łukaszewicza i Olbrychskiego. W tym wątku o "Brzezinie" wspomniał tylko nieśmiało Chojrak; dołączam się do niego. ;-)

Wracając jeszcze do Wajdy, muszę wspomnieć o ostatniej pozycji, która niedawno mnie zachwyciła, a czuję się w tym zachwycie trochę samotny; chodzi mi o "Popioły".

Nie jest chyba aż tak źle z odbiorem filmu Wajdy na naszym forum. Ten wątek ma raptem siedem stron, a o filmach reżysera rozmawialiśmy wcześniej nie raz i pewnie jeszcze nie raz będziemy. Osobiście niezwykle cenię tę pozycję w dorobku reżysera. Pozwolę tu sobie przywołać mój wpis z 2016 roku przy okazji małej zabawy zaproponowanej przez Holta ( 5 najlepszych filmów Andrzeja Wajdy )

Dzisiaj wyjątkowo bez podziału na miejsca:

,,Człowiek z marmuru" - jak napisałem przy innej okazji, cały czas to najnowocześniejszy film polski jaki widziałem, pobudzający intelektualnie, fascynujący wizualnie, wręcz orzeźwiający geniuszem w sobie zawartym. Rola Jandy na miarę roli Cybulskiego z ,,Popiół i..."

,,Panny z Wilka" - ileż się dzieje w tym z pozoru leniwie toczącym się filmie, gesty, spojrzenia, pauzy, uśmieszki...i jak zagrane, role kobiece cudowne, a Olbrychski, jedna z najlepszych,o ile nie najlepsza rola.
Tak jak ,,Ziemię obiecaną" można by nazwać arcydziełem na zewnątrz, tak ten obraz to arcydzieło do wewnątrz.

,,Popiół i diament" - tym razem zacytuję Karela - ,,to taki symbol tego polskiego historycznego zapętlenia i niezwykle trudnych czasów tuż powojennych" i ...znowu zacytuję Karela - ,,kino Wajdy według mnie jest najbardziej widocznie naznaczone polskością, w wyjątkowy sposób przedstawia nasze rodzime dylematy, polemizuje z narodowymi mitami, choć czasem przyczynia się też do ich utrwalenia".

,,Popioły" - Uwielbiam te czasy w cieniu Napoleona, w ogóle cały 19-ty wiek, a film Wajdy z duuużą satysfakcją, byłbym w stanie oglądać nawet bez dźwięku..

,,Ziemia obiecana" - arcydzieło...olśniewające wizualnie, co za ekspresja, co za rytm... z genialnymi zapadającymi w pamięć scenami *, z mistrzowskimi epizodami...

a także ,,Wesele", ,,Kanał", ,,Brzezina", ,,Danton", ,,Bez znieczulenia", ,,Dyrygent", ,,Lotna" i...,,Kronika wypadków miłosnych"

Więcej masz w temacie ''90 urodziny Andrzeja Wajdy'' na naszym wcześniejszym miejscu spotkań. ''Brzezina'' też tam się parę razy pojawia : )

PostNapisane: 1 grudnia 2019, 14:44 

Nie pamiętam już, czy się wcześniej wypowiadałem o filmach Wajdy, które cenię najwyżej. Zresztą w miarę życia, zbierania doświadczeń, itp. to się zmienia. Natomiast moja osobista "Wielka Trójka", bez brania pod uwagę rzeczywistego znaczenia danego filmu w historii kina, czy w dziejach twórczości Wajdy, to byłyby: "Kanał", "Piłat i inni" oraz z przyczyn sentymentalno-gorczyńskich - "Dyrygent".

Swoją drogą.... Nikt jakoś chyba nigdy nie ustalił, a w każdym razie nie znalazłem tego w żadnej książce ani na żadnym portalu, kto właściwie dubbinguje Johna Gielguda w "Dyrygencie" w scenach, w których mówi on najczystszą polszczyzną? To jest jakaś niewiadoma, czy mnie coś umknęło z wiedzy?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 103 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]