Forum Polskiego Kina

Teraz jest 23 grudnia 2024, 20:12

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 669 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 56  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 marca 2019, 10:53 

Posty na Forum KP: 537
Hohoho, premierową emisję tego spektaklu mogę wręcz potraktować w strukturze artykułu jako pretekst do jego napisania. Dzięki za info, bo mi to umknęło!

To rzeczywiście trzeba koniecznie obejrzeć, rzadko wpisuję w kalendarz (terminarz) jakąś pozycję z programu telewizyjnego, ale to wpisałem!

PostNapisane: 15 marca 2019, 23:52 

Posty na Forum KP: 1403
karel napisał(a):
Za to we wtorek po raz pierwszy w telewizji pokazany zostanie spektakl "Lalka z łóżka nr 21" z 1971 r. Przedstawienie poruszające temat domów publicznych w obozach koncentracyjnych nigdy nie trafiło na antenę. Reżyserował Jan Kulczycki, w obsadzie: H. Borowski, Mikołajska, Zaczyk. To zobaczyć nie tylko warto, ale wręcz trzeba. Rafał, jeśli nadal piszesz swój tekst, to ten spektakl też może Ci się przydać. Prawdopodobnie Holokaust nie jest tam na pierwszym planie, ale na drugim na pewno.

A powołanie się na pierwsze źródło tej informacji to gdzie? :P

PostNapisane: 16 marca 2019, 00:32 

Redakcja Serwisu filmpolski.pl też trzyma rękę na pulsie, wie o tej emisji, więc będzie opisany, czołówka w Serwisie, itp. :-)

PostNapisane: 16 marca 2019, 01:02 

Rafal Dajbor napisał(a):
Redakcja Serwisu filmpolski.pl też trzyma rękę na pulsie, wie o tej emisji, więc będzie opisany, czołówka w Serwisie, itp. :-)

Niedokładnie to miałem na myśli. Zgadnij, od kogo karel dowiedział się przed tygodniem o tym spektaklu? :P

PostNapisane: 16 marca 2019, 01:19 

A nie no, tego to ja się domyśliłem z kontekstu, że to Ty wyhaczyłeś. :-)

PostNapisane: 16 marca 2019, 01:29 

Rafal Dajbor napisał(a):
A nie no, tego to ja się domyśliłem z kontekstu, że to Ty wyhaczyłeś. :-)

Spróbowałbym nie wyhaczyć Borowskiego i Zaczyka ;)

PostNapisane: 16 marca 2019, 09:47 

Posty na Forum KP: 6471
Brunner napisał(a):
Niedokładnie to miałem na myśli. Zgadnij, od kogo karel dowiedział się przed tygodniem o tym spektaklu? :P

Tak, tak. Dowiedziałem się od Ciebie. Jednak jako że praw autorskich nie zgłaszałeś, a przez wspomniany tydzień nie podzieliłeś się tą informacją z szerszym gronem forumowym, to ja postanowiłem Cię wyręczyć, zwłaszcza że znalazłem zapowiedzi spektaklu zarówno w prasie, jak i Internecie i głównie to było dla mnie impulsem do napisania komentarza. :-D

PostNapisane: 18 marca 2019, 23:36 

"Paradiso" - zgrabne, stylowe, inteligentne. No i ci aktorzy! Świetny fragment z rozmową między bohaterami granymi przez Fronczewskiego i Pszoniaka - aż miło popatrzeć na aktorstwo takiej próby. Bardzo podobali mi się też Sapryk i Machalica, który nigdy do moich faworytów nie należał.
Co ciekawe, spektakl dość słabo koresponduje z wizją dwudziestolecia międzywojennego bliską obecnej władzy, zarówno tej w Polsce, jak i w TV (co w sumie na jedno wychodzi), sporo tu też różnych czytelnych aluzji do współczesności.
Spodziewałem się lekkiej, nostalgicznej historyjki o Polsce lat 30., a dostałem spektakl, choć momentami zabawny, to w sumie dość ponury, a na pewno niewesoły, ale co najważniejsze - naprawdę dobry!
A w TVP chyba sami nie wiedzą, co puścili. Na FB reklamowali spektakl jako "barwną podróż muzyczną do lat 30. przedwojenneh Polski". To tak, jakby określić np. "Pianistę" mianem kina przygodowego dla całej rodziny. :icon_lol:

PostNapisane: 19 marca 2019, 00:22 

Posty na Forum KP: 127
Spektakl oglądałem, z przyczyn rodzinnych (PIT-y) tak trochę jednym okiem i uchem. Niezbyt czułem i rozróżniałem te wszystkie wątki w nim występujące. Jak myślicie: na ile ważnym przesłaniem sztuki było to, że zbliża się wrzesień 1939, a bohaterzy zajmują się mało ważnymi na tle dziejów sprawami osobistymi?
Czyżby Katarzyna Dąbrowska była tak dobrą wokalistką? Cały czas myślałem, że ktoś użycza jej wokalizy.

PostNapisane: 19 marca 2019, 00:31 

Ja nie mam żadnych ulg, więc skorzystałem z łaski US-u, który w tym roku rozliczył PIT z mnie. :-)
To na pewno było jedno z przesłań. Czy najważniejsze? :icon_question:
Dąbrowska z pewnością sama śpiewała, bo jest nie tylko aktorką, ale i piosenkarką.

PostNapisane: 19 marca 2019, 00:42 

Śpiew Katarzyny Dąbrowskiej miałem okazję słyszeć z bardzo bliska podczas realizacji "Okna na tamtą stronę", jest bardzo dobrą wokalistką.

PostNapisane: 19 marca 2019, 00:47 

Posty na Forum KP: 127
Niestety, niektórzy robią też PIT-y za innych. Mój też już był gotowy i tylko zaakceptowałem.
Zmartwiła mnie fizyczna forma Piotra Machalicy: jakieś przebarwienia i krwawy pot na skroni? Bo to chyba nie charakteryzacja?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 669 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 56  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]