Rafal Dajbor napisał(a):
Drogie Koleżeństwo!

Mam do napisania tekst o tematyce holokaustowej w Teatrze Telewizji. Ponieważ Teatrów Telewizji mamy masę, chciałbym poprosić Was o podpowiedzenie mi tytułów, których Holokaust był albo tematem, albo ważnym wątkiem. Od razu mówię, że "Epizod z roku 1942", "Pieśń o zamordowanym żydowskim narodzie" i "Okno na tamtą stronę" to tytuły, których podpowiadać mi nie trzeba, bo je znam.

Z góry dziękuję.
Monodram Ryszardy Hanin z 1990r. "Przyjechała Żydówka", " Zbrodniarz wojenny" z 1971r. o Franku Buehlerze z Voitem i Niwińskim oraz "Wniebowstąpienie" z 1997r.
i jakby nie spojrzeć klasyki - "Sława i chwała", "Pożegnanie z Maria" i "Zdążyć przed Panem Bogiem".
Był tez taki spektakl, który oglądałem jako brzdąc w Teatrze dla Dzieci i Młodzieży. Tytułu nie pamiętam, śladu w żadnej bazie internetowej nie znalazłem. Młoda dziewczyna, ku swojej rozpaczy, zostaje przez swoją matkę wysłana na wakacje na wieś do starszych państwa. Później okazuje się, że ci ludzie ukrywali jej matkę (Żydówkę) podczas okupacji. W obsadzie - Ewa Krasnodębska, Zdzisław Mrożewski i Barbara Rachwalska.