Forum Polskiego Kina

Teraz jest 20 listopada 2024, 05:36

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 marca 2019, 21:40 

Posty na Forum KP: 2675
Trochę się rozczarowałem.
Spytacie - czym, komedia romantyczną, wczoraj się urodziłeś?

Ano rozczarowałem się, bo film zawiązał akcję i zaczął się z wyraźnym nawiązaniem do filmów z Hugh Grantem, tzn "Notting Hill" i "Był sobie chłopiec". Trochę ciapowaty i romantyczny główny bohater, bogata celebrytka, fajny i dobrze grający dzieciak, zakręcony przyjaciel głównego bohatera...Do tego odmienna niż w większości produkcji muzyka, mocno jazzujaca. Do tego ładne krajobrazy z Kaszub. Wszystko budziło spore nadzieje.
No i wszystko niestety z biegiem czasu się jakoś rozpłynęło. W zasadzie tylko Piotr Adamczyk do końca trzyma poziom. Scenariusz zaczyna mnożyć nieprawdopodobieństwa i nielogiczności, postacie robią się za mocno przerysowane, Gąsiorowska od samego początku gra tak sobie, dzieciakowi dopisuje się jakiś dziwny wątek, nawet muzyka przestaje być tak samo ładna i delikatna - i o dziwo psuje ja sam Michał Urbaniak :-)
Film jako całość jest w miarę strawny, naprawdę sympatyczny jest główny bohater, zabawnie gra Joachim Lamża, jest parę nienajgorszych dialogów.

Ale można było z tego wycisnąć duuuużo więcej.

5/10.

PostNapisane: 9 marca 2019, 22:35 

Posty na Forum KP: 537
Spytałbym nie "komedią romantyczną?", a raczej "polską komedią romantyczną?" :-)

Komedia romantyczna potrafi być bardzo dobrym filmem. A jakoś kinu polskiemu ten gatunek w ogóle nie wychodzi. Mam wrażenie, że to dlatego, że - jak właśnie piszesz - ciągle są jakieś nawiązania. "Jak z Hugh Grantem", "Polska Bridget Jones" itp. Może w końcu ktoś wpadnie na jakiś pomysł komedii romantycznej, który właśnie NIE BĘDZIE do niczego nawiązywał i w końcu się uda. ;-)

PostNapisane: 10 marca 2019, 08:09 

Posty na Forum KP: 2675
Tyle, że najlepsze polskie komromy to "Nigdy w życiu" i "Listy do M", czyli ewidentne nawiązania do Bridget Jones i Love Actually, a najsłabszą to "Jeszcze raz" bez nijakich nawiązań, to może lepiej niech nawiązują...:-)

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]