Forum Polskiego Kina

Teraz jest 23 grudnia 2024, 16:02

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 669 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 56  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 lutego 2019, 10:19 

Posty na Forum KP: 6471
Na razie czeka nas przedstawienie na żywo, błahostka, bo "Chory z urojenia", ale za to z Andrzejem Grabowskim, który wydaje się idealny do tej roli. Jakiś czas temu oglądałem inscenizację z lat 90., gdzie tytułową rolę grał Krzysztof Kowalewski. Tamto przedstawienie nie rzuciło mnie na kolana, bo i też sztuka ta nie jest raczej szczytowym osiągnięciem Moliera. Dla aktorstwa jednak ten dzisiejszy spektakl z pewnością zobaczę.

PostNapisane: 18 lutego 2019, 13:12 

Kiedyś już widziałem Grabowskiego w tej roli, kiedy jeździł z "Chorym z urojenia" z Teatrem 6. Piętro i zawitał też do Ostrowca. :-) Sama sztuka wydała mi się raczej wulgarna i nie w moim guście, ale sam Grabowski świetny. Wydaje mi się, że warto zobaczyć choćby tylko ze względu na niego. Sam też zerknę. ;-)

PostNapisane: 18 lutego 2019, 15:03 

Pan Anatol napisał(a):
Sama sztuka wydała mi się raczej wulgarna

Nie wiem czy dobrze Cię rozumiem, ale sądzę, że za wulgarną uważasz nie tyle sztukę, co akurat tę jej inscenizację. Sztuka "Chory z urojenia" jest co prawda nieco rubaszna, ale jednak nie wulgarna. Natomiast przenosząc ją do teatru i kładąc nacisk na odpowiednie fragmenty faktycznie przedstawienie na jej podstawie można takowym uczynić.

PostNapisane: 18 lutego 2019, 19:03 

Przyznam, że z samym dramatem Moliera nie jestem zaznajomiony (próbowałem to zrobić przed przedstawieniem, ale nie znalazłem tekstu w bibliotece), a wystawienie go widziałem tylko raz, więc zdanie na temat sztuki wyrobiłem sobie na podstawie tej konkretnej inscenizacji. Natomiast pewnie masz rację, że problem miałem nie z samym dramatem, ale przedstawieniem. Tym chętniej zapoznam się z inną wersją.

PostNapisane: 19 lutego 2019, 00:52 

Posty na Forum KP: 1440
Ja pierwszy nieśmiało napiszę że jestem na "TAK" po obejrzeniu "Chorego z urojenia" z Andrzejem Grabowskim.Na razie tyle,czekam na obszerniejsze recenzje ;)

PostNapisane: 19 lutego 2019, 09:46 

Spektakl rzeczywiście całkiem niezły. W zasadzie był to klasyczny teatr jednego aktora, a Grabowski jest bez wątpienia jego największym atutem. Choć jest to aktor wszechstronny, to do takich ról jednak wprost stworzony i tu sprawdził się znakomicie jako arogancki i dający sobą manipulować hipochondryk. Reszta aktorów poprawna, ale niknąca w cieniu Grabowskiego. Uśmiechałem się wielokrotnie i przyznam, że ta adaptacja podobała mi się chyba bardziej niż ta z Kowalewskim. Przeszkadzała mi za to trochę konwencja teatru "na żywo", śmiechy widowni i przerywanie aktorom oklaskami i przyznam, że wolałbym obejrzeć tego "Chorego..." w formie tradycyjnego spektaklu TV.
Trzeba zauważyć, że w dobie ogłupiających reklam "leków" na wszystko i ludzi faszerujących się parafarmaceutykami i suplementami diety oraz szukających rozwiązań swych dolegliwości w Google (często zastępując tym wizytę u lekarza i wmawiając sobie najprzeróżniejsze choroby) sztuka Moliera nie traci na aktualności, a wręcz zyskuje. W latach 90., gdy Krzysztof Lang realizował swoją adaptację, nie było tylu reklam i Internetu, więc wówczas otrzymaliśmy po prostu nieco zwietrzały spektakl o hipochondryku. Z powodów, o których napisałem powyżej, dziś "Chorego z urojenia" można umieścić i rozpatrywać w szerszym kontekście, co oczywiście działa na korzyść tej komedii.

PostNapisane: 19 lutego 2019, 16:29 

Posty na Forum KP: 127
Bawiłem się świetnie - farsa totalna.

PostNapisane: 20 lutego 2019, 14:28 

W Nowym Jorku przyznano nagrody w I Festiwalu Teatrów Telewizji. Zwycięzcą została "Inspekcja". Duża - nomen omen - sztuka zapoczątkować festiwal teatrów przyznając główną nagrodę produktowi teatropodobnemu. :icon_rolleyes: Sądziłem, że przyznanie "Inspecji" Grand Prix na Festiwalu Dwóch Teatrów to już szczyt absurdu, ale okazało się, że może być jeszcze gorzej...

PostNapisane: 20 lutego 2019, 17:27 

Posty na Forum KP: 1440
Oczywiście Grabowski poza konkurencją,ale bardzo dobrze wypadła też Anna Tomaszewska.
Spektakl Moliera traktuje też o różnych innych przywarach ludzkich,więc aktualny był też dawniej,nie mniej jednak kwestia "medyczna",jak pisze Karel,jest teraz bardziej na czasie niż w inscenizacjach poprzednich.
Ciekawym pomysłem była idea zaopatrzenia widowni w szlafmyce ;)
P.S.Warto odnotować emisję spektaklu z 1986 r."Opowieści Hollywoodu" z Gajosem na TVP Kultura.

PostNapisane: 20 lutego 2019, 17:43 

Wit napisał(a):
P.S.Warto odnotować emisję spektaklu z 1986 r."Opowieści Hollywoodu" z Gajosem na TVP Kultura.

Z Gajosem, Bistą, Bińczyckim... Fantastyczny, fenomenalnie zagrany spektakl, z pewnością jeden z lepszych w historii Teatru TV.

PostNapisane: 28 lutego 2019, 19:10 

W najbliży poniedziałek "Cena". Jako reżyser zadebiutuje Zelnik, adaptując powieść Waldemara Łysiaka. To może być mieszanka wybuchowa...

PostNapisane: 4 marca 2019, 23:38 

Posty na Forum KP: 127
"Cena" podobała mi się, zwłaszcza gra naszych gwiazd, niemniej konwencja "spotkania przy stole" pojawiała się już tu i ówdzie w Teatrze Telewizji...
Jutro w TVP Kultura monodram "Oriana Fallaci - Chwila, w której umarłam" z Ewą Błaszczyk.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 669 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 56  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]