Forum Polskiego Kina

Teraz jest 20 listopada 2024, 14:36

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: "Excentrycy"
PostNapisane: 3 sierpnia 2016, 18:07 

Posty na Forum KP: 2675
Nie pamiętam, czy film był omawiany na starym forum, a sam obejrzałem w oczekiwaniu na cięzko chorych pacjentów z ŚDM (nie dotarli).
Film czaruje przede wszystkim muzyką. Wspaniałym, starym dobrym swingiem, w lekko odświeżonej aranżacji. I to muzyka jest głównym bohaterem filmu.
I jedna z nielicznych zalet, na szczęście na tyle dużą, zeby rownowazyc qady.
Z tej zalety niejako wypływa druga, mianowicie Sonia Bohosiewicz. Ze jest dobrą aktorką, wiedziałem, ale nie wiedziałem, ze ma tak dobry głos....w swingowych klasykach odnajduje się jak rekin w oceanie. A przy tym ma chyba najciekawszą rolę w filmie.
No i jeszcze Pszoniak i Zborowski....i tu jakbym kończył.
Bo reszta to mnie na kolana nie powaliła.
Scenariusz wątły, pretekstowy aby pokazać swing. Natalia Rybicka męcząca. Chemii pomiedzy nią a Maciejem Stuhrem nie znalazlby Mendelejew. Stuhr w roli snuja to jest jakas pomyłka. Dymna za wszelka cenę usiłująca zagrać "hej, patrzcie, juz nie jestem Ania Pawlak!!!".
Dłużyzny zdjęciowe.....

4/10.

PostNapisane: 3 sierpnia 2016, 18:19 

Posty na Forum KP: 6471
Był temat. :-) Parę osób przedstawiło swoje opinie o filmie, choć akurat ja do nich nie należę, bo go nie widziałem.

PostNapisane: 14 lutego 2019, 07:07 

Posty na Forum KP: 1074
Obejrzałem film i "przychylam posta" Holta.Janusz Majewski ma swój,stylowy język filmowy.Ale mam takie wrażenie,że od "Złota dezerterów" ta magia oddziaływuje na mnie dość słabo.Z późnego Majewskiego podoba mi się tylko film "Po sezonie".Bohosiewicz przytłacza Rybicką niemiosiernie.Wiem,że to Joanna Kulig miała pierwotnie grać Modestę,ale ciekaw jestem efektu gdyby to pani Sonia wcieliła się w tę postać.

PostNapisane: 14 lutego 2019, 09:47 

Ostatni film Majewskiego, który naprawdę mi się podobał, to "Epitafium dla Barbary Radziwiłłowny". Kolejne jego dzieła - łącznie z "Excentrykami, których później obejrzałem - nie robiły na mnie większego wrażenia. Nie są to filmy złe (może z wyjątkiem zupełnie nieudanego "Złota dezerterów"), ale jakieś takie bez błysku właśnie.

PostNapisane: 14 lutego 2019, 09:55 

Posty na Forum KP: 2675
karel napisał(a):
Ostatni film Majewskiego, który naprawdę mi się podobał, to "Epitafium dla Barbary Radziwiłłowny". Kolejne jego dzieła - łącznie z "Excentrykami, których później obejrzałem - nie robiły na mnie większego wrażenia. Nie są to filmy złe (może z wyjątkiem zupełnie nieudanego "Złota dezerterów"), ale jakieś takie bez błysku właśnie.

Nie podobali Ci się "CK dezerterzy" i uważasz ich za film bez błysku? Trochę jestem zdziwiony.

Z późnych filmów Majewskiego podoba mi się "Mała matura" ale w wersji serialowej.

PostNapisane: 14 lutego 2019, 10:06 

Holt_ napisał(a):
Nie podobali Ci się "CK dezerterzy" i uważasz ich za film bez błysku? Trochę jestem zdziwiony.

Nie, nie powiem, że mi się nie podobali. Przyczyna jest prosta - nigdy nie obejrzałem tego filmu w całości. Zupełnie nie moje klimaty i typ humoru.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]