Forum Polskiego Kina

Teraz jest 20 listopada 2024, 12:38

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 115 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10
Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 stycznia 2019, 23:06 

Posty na Forum KP: 6471
MarianPaz napisał(a):
bo jeśli ludzie będą głosować na "Romę" w najważniejszej kategorii, to może dla równowagi w kategorii nieanglojęzycznej dadzą szansę "Zimnej wojnie".

Też o tym pomyślałem.

Kulig przeszłaby do historii w ogóle, bo przecież Kamińska była nominowana za rolę w filmie czechosłowackim, a tu mamy produkcję reprezentującą Polskę.

PostNapisane: 24 stycznia 2019, 01:26 

Posty na Forum KP: 6173
Kulig już i tak ma tak świetną prasę, że świat stoi przed nią otworem nawet i BEZ Oskara. Paradoksalnie, brak nominacji być może uchronił ją przed porażką z kompletną amatorką (Yalitza Apariocio).... ;-)

PostNapisane: 11 lutego 2019, 18:08 

Mimo kilku nominacji BAFTA nie dla "Zimnej wojny". "Ida" tę nagrodę zdobyła w kategorii filmu nieanglojęzycznego.

PostNapisane: 25 lutego 2019, 06:55 

Mój awatar pozostaje bez zmian. ;-)

PostNapisane: 25 lutego 2019, 22:16 

karel napisał(a):
Mój awatar pozostaje bez zmian. ;-)

Może to i dobrze? ;)
Wygrał film lepszy, ale to w końcu jest zabawa i loteria.
Mamy kolejny głos "umiarkowanie" pochlebny o ZW:

Cytuj:
To rozrywkowy, dobry, ale naiwny film. (...) Myślę, że był stworzony z myślą o wyobraźni amerykańskiej, dla niezbyt wybrednego widza - powiedział o "Green Booku" aktor Jacek Braciak w rozmowie z portalem Gazeta.pl.
...
Nie uwierzyłem w tę miłość, którą pokazywano na ekranie

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... #s=BoxOpMT

No i ja też nie uwierzyłem. "Roma" jest zdecydowanie dla wybrednego widza, cokolwiek to znaczy... ;)

PostNapisane: 26 lutego 2019, 09:45 

Faktycznie może i dobrze... ;-)
"Green Book" nie widziałem, ale z tego co czytałem o tym filmie jestem w stanie wywnioskować, że Braciak może mieć rację. Wygląda mi to na produkcję, do której pasuje zdanie, które często możemy usłyszeć na zakończenie odcinka prześmiewczego serialu "South Park". Zdanie to zaczyna się zwykle w ten mniej więcej sposób: "Wiecie co? Wiele się dzisiaj nauczyłem...". Jeżeli dodatkowo weźmiemy pod uwagę, że historia opowiedziana w "Green Book" jest oparta na faktach, ale tendencyjnie mocno (nomen omen...) podkolorowana, by przedstawić wzruszające i oddające sprawiedliwość dziejową pojednanie ras, to tym bardziej trudno mi przypuszczać, bym tegorocznym zwycięzcą się zachwycił.

PostNapisane: 26 lutego 2019, 10:05 

Coś mi się porąbało w edycji w poprzednim wpisie. Tylko ten drugi cytat tyczy Zimnej Wojny. Przepraszam.
Braciak lekko utyskuje na Zimną Wojnę, co nie jest zbyt powszechne zwłaszcza ze strony branżowej. I podobnie jak ja widzi wyższość "Romy". Znaczy Oscary dla Cuarona niekoniecznie były polityczne... To dobry film i całkiem możliwe, że najlepszy z konkurencji (nie widziałem większości).
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Przy okazji podsumowań efektów finansowych ZW w USA, wypłynęła ciekawa informacja, że A. Holland też ma dość niezłe efekty na tym polu:

Cytuj:
Jak podaje portal Filmweb, w ten sposób "Zimna wojna" jest drugim - po "Europa Europa" Agnieszki Holland - filmem polskiego twórcy, którego wpływy w USA przekroczył 4 mln dol. Obraz reżyserki sprzed blisko 30 lat zarobił 5,6 mln dol.

https://kultura.onet.pl/film/wiadomosci ... -4/qtchcdd

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 115 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]