Forum Polskiego Kina

Teraz jest 23 grudnia 2024, 15:31

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 669 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 56  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 stycznia 2019, 21:04 

Posty na Forum KP: 537
Mówiąc szczerze to wolałbym, by jednak nie wróciły klimaty rodem ze stanu wojennego. Mógłbym zrozumieć, że np. Opania czy Olbrychski odmówiliby występu w Teatrze Telewizji... bo ja wiem... O Macierewiczu. ;-) Ale mam szczerą nadzieję, że wszyscy zdają sobie sprawę, iż sytuacja przy Woronicza jest tymczasowa i o ile wypadałoby nie przychodzić np. do TVP Info, nie występować w studiu Wiadomości, to bojkotowanie Wyspiańskiego byłoby.... Wg mnie krokiem za daleko posuniętym. To dobrze, że w tej obsadzie widnieją nazwiska Opani i Olbrychskiego. I Łabonarskiej też, bo to znakomita aktorka.

PostNapisane: 25 stycznia 2019, 21:10 

Posty na Forum KP: 1403
Rafal Dajbor napisał(a):
Mówiąc szczerze to wolałbym, by jednak nie wróciły klimaty rodem ze stanu wojennego. Mógłbym zrozumieć, że np. Opania czy Olbrychski odmówiliby występu w Teatrze Telewizji... bo ja wiem... O Macierewiczu. ;-) Ale mam szczerą nadzieję, że wszyscy zdają sobie sprawę, iż sytuacja przy Woronicza jest tymczasowa i o ile wypadałoby nie przychodzić np. do TVP Info, nie występować w studiu Wiadomości, to bojkotowanie Wyspiańskiego byłoby.... Wg mnie krokiem za daleko posuniętym. To dobrze, że w tej obsadzie widnieją nazwiska Opani i Olbrychskiego. I Łabonarskiej też, bo to znakomita aktorka.

Rafał, nie uwierzysz! Zgadzam się z Tobą ;)

PostNapisane: 25 stycznia 2019, 21:12 

Wierzę! :icon_mrgreen: :icon_lol:

PostNapisane: 26 stycznia 2019, 17:15 

Posty na Forum KP: 6471
Brunner napisał(a):
przedstawienia żywego planu w Teatrze Polskim w Szczecinie (Janusz Józefowicz postanowił się zrealizować reżysersko na prowincji, o mój boże...)

Też na tym byłem wtedy. Faktycznie baaardzo marne...

Brunner napisał(a):
Znamienne jednak jest to, że w tym spektaklu zrealizowanym przez telewizję - nazwijmy umownie - publiczną pojawiają się nazwiska Olbrychskiego i Opanii (!!!) ale także Łabonarskiej.

Mnie to akurat nie zdziwiło. To jednak Teatr Telewizji, niezależnie od tego, jak TVP teraz wygląda. Bardzo różni znamienici aktorzy i o bardzo odmiennych światopoglądach występują w nim regularnie.

PostNapisane: 29 stycznia 2019, 00:06 

Więcej postaram się napisać, gdy będę miał czas i zbiorę myśli. Dzisiaj tylko krótko: to była niezwykle oryginalna, robiąca wrażenie adaptacja dramatu Wyspiańskiego, pełna cytatów i dialogu z filmem Wajdy. Moja ocena tego spektaklu jest bardzo wysoka. Kostrzewski czego się nie dotknie zostawia na tym twórczy ślad. Bardziej szczegółowo odniosę się do nowego "Wesela" niedługo.

PostNapisane: 29 stycznia 2019, 00:14 

Posty na Forum KP: 127
Mnie ta inscenizacja nie rzuciła na kolana, choć podobała mi się. Widać jednak pewne ograniczenia techniki i realiów telewizyjnych, dlatego bezpośrednie porównanie z filmem Wajdy jest zawsze trochę daleko idące. Niemniej także zaobserwowałem pewne odwołania do Wajdy (np. scena ze śpiącymi gośćmi). Gdybym mógł ponownie obejrzeć inscenizację TV z 1980 roku, to porównywał bym raczej te dwie telewizyjne.

PostNapisane: 29 stycznia 2019, 13:34 

Pierwsza refleksja, która nasunęła mi się po wczorajszej premierze jest taka, że chyba nigdy wcześniej nie widziałem "Wesela" tak... ponurego, poważnego, w zasadzie wyłącznie na serio. Oczywiście, to jest dramat, ale jakieś elementy komediowe zawsze się zdarzają i widać to zarówno w filmie Wajdy, jak i innych adaptacjach teatralnych. Tu tego w ogóle nie ma. Nawet jeśli dana scena jest teoretycznie zabawna, to u Kostrzewskiego element komiczny został praktycznie wyeliminowany. Nie czynię z tego zarzutu reżyserowi, bo po prostu w ten sposób odczytał on dramat Wyspiańskiego i jest to bez wątpienia odczytanie nad wyraz oryginalne, czuć w nim myśl i osobisty stosunek Kostrzewskiego do tekstu.
Druga rzecz niesłychanie istotna - w tym "Weselu" właściwie nie ma wesela. Wiadomo, że Wyspiański potraktował przyjęcie weselne jako pretekst do rozmowy o Polsce, ale tutaj jest ono wręcz zepchnięte na margines, a na plan pierwszy, by nie powiedzieć wyłączny wysuwa się debata o polskości, naszych wadach, swarach i ciągłej nieumiejętności porozumienia się. Zwraca uwagę niesamowita hipnotyzująca muzyka i fenomenalna scenografia, złożona też z elementów narodowego imaginarium (cmentarz, pomniki - zwróćcie uwagę na schody! - , obrazy - choćby słynne "Pożegnanie powstańca" Grottgera). Wypowiadane w tej scenerii frazy robią wrażenie wyjątkowe i brzmią jakoś inaczej, gorzko, czasami miałem wrażenie, że oglądam nie wesele, a jakąś stypę czy spotkanie zmarłych albo wręcz wariację na temat "Nocy Walpurgi" Jerofiejewa/Kutza. Tu nawet Pan Młody nie wydaje się przekonany do swego ślubu (jakiż kontrast z pijanym szczęściem Panem Młodym Olbrychskiego czy tym w interpretacji Fronczewskiego!). Początkowo Piotr Ligienza wydawał mi się w tej roli jakimś nieporozumieniem, ale z czasem nie mogłem oderwać oczu, bo takiej interpretacji owej roli w życiu nie widziałem.
Skoro już jesteśmy przy aktorach, to muszę stwierdzić, że spektakl jest zagrany bardzo dobrze, ale trudno mi wskazać kogoś, kto jakoś szczególnie wyróżnia się na tle reszty obsady. Może Czernecki w roli Czepca (brawa!)... Zasadniczo jednak aktorzy w tym spektaklu przypominali mi drużynę piłkarską pozbawioną gwiazd, która tworzy fantastycznie zgrany kolektyw.
Gdybym miał wskazać wady spektaklu to nie byłoby ich wiele, ale jakieś zawsze się znajdą... Nie przekonał mnie Schuchardt w roli Dziennikarza ani Wernyhora Olbrychskiego. Scena z Rycerzem Czarnym wydała mi się za to jakaś niezamierzenie komiczna. Do tego parę - zrozumiałych - cięć tekstu (tu coś ujmę, tu coś dodam), łącznie z wycięciem całej postaci, czyli Nosa. Nie usłyszymy więc tu słynnej wypowiedzi o Chopinie...
Kostrzewski naprawdę ma osobowość, wie co chce powiedzieć swoim teatrem (czułem to już przy "Walizce, w pełni doceniłem przy "Listach z Rosji", a teraz swoją opinię tylko ugruntowałem). Realizuje przedstawienia nowocześnie, ale z szacunkiem dla literackiego pierwowzoru.
Pisałem wczoraj, że reżyser prowadzi dialog i polemizuje z "Weselem" Wajdy i zdanie podtrzymuję. Rozwinę myśl i powiem, że tak naprawdę to prowadzi on polemikę ze wszystkimi wcześniejszymi inscenizacjami telewizyjnymi (także ze spektaklem Kulczyńskiego) i filmowymi, dodając zarazem wiele od siebie. Mam nadzieję, że jeszcze wiele świetnych spektakli (a może i filmów) przed nim i przed nami.

PostNapisane: 29 stycznia 2019, 22:57 

Adamczyk jednak nie ma tej lekkości Łapickiego (por. "A to Polska właśnie").

PostNapisane: 5 lutego 2019, 00:35 

"Ekspedycja" - byłem świadomy, że sztuka będzie próbą przemycenia oceny praw rządzących np. polityką. Ale chyba nie wszystkie aluzje odczytałem. Najjaśniejszym punktem spektaklu była Byczkowska (Zosia z "Wesela") - świetnie zagrała dziewczynę lekko opóźnioną w rozwoju czy edukacji.

PostNapisane: 5 lutego 2019, 09:18 

Nie oglądałem. Zobaczę pewnie wcześniej czy później na VOD.

PostNapisane: 5 lutego 2019, 23:07 

Posty na Forum KP: 1440
Oglądałem "Ekspedycję" i jakoś mnie to nie wciągnęło.Pomysł ciekawy (nie przypominam sobie Teatru TV. w takiej odsłonie),ale realizacja i poprowadzenie akcji już średnio,aktorsko też.Trudno dopatrzeć się czegoś ponadprzeciętnego w tym przedstawieniu,no może poza charakteryzacją niektórych osób ;)Trochę przerost formy nad treścią,ale jako rozrywka dla niezbyt wymagającego widza pewnie spełnia swoje zadanie.
Co do aluzji "politycznych" nie chcę wnikać,bo tego typu rzeczy nie stanowią o jakości spektaklu.
Dziś za to powtórka na TVP Kultura spektaklu Olgi Lipińskiej z 2000 r. "Diabelskie nasienie" z Fronczewskim,Pokorą i Kamasem.

PostNapisane: 11 lutego 2019, 23:38 

http://www.e-teatr.pl/pl/artykuly/271133.html

No, tera to jak sypnie spektaklami, to ja cię nie mogę. :-D

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 669 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 56  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]