Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 04:21

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Tomasz Kot
PostNapisane: 6 września 2018, 12:14 

Posty na Forum KP: 6471
Rafal Dajbor napisał(a):
No, Scorupco jednak była w Polsce traktowana jak Polka

W Polsce - tak. Ja miałem na myśli jej odbiór i pozycję na świecie.

PostNapisane: 6 września 2018, 12:18 

Posty na Forum KP: 537
Aaa, no to możliwe, że widziano w niej bardziej Szwedkę polskiego pochodzenia.

PostNapisane: 9 września 2018, 10:15 

Posty na Forum KP: 6173
Holt_ napisał(a):
Rozmiar czasu ekranowego to jeszcze nie poziom.
Absolutnie. Ale jakiś sukcesik to chyba jest zagrać w tak doborowym towarzystwie? Pożniak jest aktorką zupełnie przeciętną, za to z nieprzeciętną osobowością i chyba to dało jej sukces. Życiowy, towarzyski, a nawet polityczny. A aktorsko CV ma też zupełnie niezłe, choć rozumiem, że oczekujemy na znacznie więcej.

PostNapisane: 9 września 2018, 10:35 

Posty na Forum KP: 2675
Na pewno jest sukcesie, ale to trochę jak z Olbrychskim w "Salt" - potrzebują dobrego rzemieślnika do zagrania postaci mówiącej z silnym wschodnim akcentem, to zaczynają szukać aktorów z Polski.
Oczywiście - nawet coś takiego można schrzanic i zostać wyciętym albo zastąpionym.

PostNapisane: 10 września 2018, 14:54 

99% pracy aktora w filmie to dobre rzemiosło, a 1% to tworzenie czegoś, co zahacza o sztukę. Tak wygląda ta robota. :)

PostNapisane: 11 września 2018, 00:07 

Posty na Forum KP: 2675
Zapomniałeś o procencie znanego nazwiska...

PostNapisane: 11 września 2018, 10:53 

A bo ja patrzyłem z punktu widzenia aktora. :)

PostNapisane: 13 września 2018, 13:38 

Wracając do bohatera wątku...
Wczoraj obejrzałem "Bikini blue", gdzie grał pacjenta ośrodka dla osób chorych psychicznie. Akcja filmu toczy się w Wlk. Brytanii w latach 50. ubiegłego wieku i Kot w zasadzie przez cały czas mówi po angielsku, oczywiście z wyczuwalnym akcentem (gra Polaka), ale bardzo swobodnie. W kontekście jego ewentualnej międzynarodowej kariery warto zwrócić uwagę i na tę rolę, bo poradził sobie w niej dobrze. Film Marszewskiego nie został u nas dobrze przyjęty i rzeczywiście wielkie kino to nie jest, ale w mojej opinii na "Bikini blue" warte zwrócić uwagę, choćby ze względu na poruszony temat, niebanalną formę i solidną grę aktorską Kota (jego brytyjska partnerka zwraca uwagę swoją urodą, ale grą już trochę mniej).
W "Bikini blue" jedną z ostatnich ról w życiu zagrał Andrzej Blumenfled. Jest to jedynie epizod, ale wyrazisty.

PostNapisane: 11 października 2018, 14:39 

Z Bondem się nie udało, ale...
http://kultura.gazeta.pl/kultura/7,114438,24029684,tomasz-kot-i-zofia-wichlacz-zagraja-razem-z-helen-hunt-polscy.html?utm_source=facebook.com&utm_medium=SM&utm_campaign=FB_kultura

PostNapisane: 23 grudnia 2018, 11:00 

karel napisał(a):
Rafal Dajbor napisał(a):
Zresztą jestem właściwie pewien, że Kot zrobi jeszcze karierę międzynarodową, bo jest aktorem naprawdę znakomitym.

Chciałbym, ale jakoś akurat w to nie wierzę, Do tej pory po 1989 r. nie udało się to w zasadzie żadnemu polskiemu aktorowi czy aktorce. Bo za zrobienie kariery międzynarodowej uważam regularne pierwszo- i drugoplanowe występy za granicą, w szeroko rozpowszechnianych filmach, a nie pojedyncze role, które czasem się zdarzają, jak to jest np. w przypadku Macieja Stuhra czy Marcina Dorocińskiego.

Zgadza się, choć przed 1989 roku też trudno chyba wskazać światową karierę z udziałem polskiego aktora. Nie udało się Krystynie Jandzie, choć przecież zdarzały się opinie, że jest czołową europejską aktorką, oczywiście, nic nie wyszło ze Złotej Palmy Jankowskiej Cieślak, z pewnością kojarzony był Olbrychski (nie tylko ze związku z Barbarą Sukovą)...Ciekawe, że po opadnięciu żelaznej kurtyny polskim aktorom było się trudniej przebić niż dawniej. Ale to pewnie także ze względu na miałkość polskiego transformacyjnego kina.
Dzisiaj wypada chyba odnotować Katarzynę Smutniak, która ma wprawdzie silną pozycję filmową tylko we Włoszech, ale dzięki międzynarodowemu sukcesowi oryginalnej włoskiej wersji "Dobrze się kłamie w miłym towarzystwie" pewnie jest także kojarzona poza Italią i Polską.
Dzisiaj wydaje mi się, że jednak większe szanse na międzynarodową karierę ma Joanna Kulig niż Tomasz Kot, ale czas pokaże.

PostNapisane: 25 czerwca 2019, 14:32 

Podobno Kot ma zagrać tytułową rolę w amerykańskim filmie "Nikola", opowiadającym o Nikoli Tesli, słynnym wynalazcy.
https://kultura.onet.pl/film/wiadomosci/deadline-tomasz-kot-zagra-tesle/q6nyhsm

PostNapisane: 7 czerwca 2022, 23:50 

Posty na Forum KP: 127
Będzie nowy "Pan Kleks" z Kotem: https://kultura.gazeta.pl/kultura/7,114 ... kiego.html

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]