Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 19:48

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę... 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: 1983
PostNapisane: 26 listopada 2018, 13:58 

Posty na Forum KP: 1073
Dużo ekscytacji wokół tego serialu, ale kolejne doniesienia raczej zniechęcają niż zachęcają. Rozczarowująca przede wszystkich (poza Więckiewiczem) obsada głównych ról - Musiał, Olszańska i Wichłacz, jedno gorsze od drugiego.

Mało zachęcające są też pierwsze oceny dziennikarzy, którzy "1983" widzieli:
- Kalina Mróz z „Gazety Wyborczej” pisze, że produkcji brakuje wyrazistych bohaterów, „akcja rozkręca się dość ślamazarnie”, a dialogi „pisane po angielsku przez Longa brzmią jak źle tłumaczone, sztuczne sentencje. Patetyczne i bez polotu”. Dodaje, że „serial ma jednak w sobie coś oryginalnego i na pewno powstał według ambitnych założeń. Zrealizowany z rozmachem, prezentuje kompleksową wizję alternatywnego świata”.
- Piotr Grabiec z serwisu Spidersweb.pl podkreśla, że "»1983« nie jest produkcją, po obejrzeniu której opada szczęka". "Jest dobrze nakręcony i nie skąpiono mu budżetu, ale do zachwytów mi daleko, bo dostrzegam pewne ułomności scenariusza i drętwotę niektórych dialogów”. Jego zdaniem narracja prowadzona jest chaotycznie oraz „jest kilka wątków i postaci, które wyglądają jak dorzucone na siłę”.

https://www.press.pl/tresc/55388,netfli ... 1-punktach

Tytuł: Re: 1983
PostNapisane: 1 grudnia 2018, 23:59 

Posty na Forum KP: 537
Nie do końca zgadzam się z oceną aktorstwa Musiała, Olszańskiej i Wichłacz, ale przyznać muszę, że sporo moich znajomych się na to "rzuciło" i... ani jednej pozytywnej opinii nie usłyszałem.

PostNapisane: 2 grudnia 2018, 19:13 

Posty na Forum KP: 2318
Agnieszka Holland na Facebooku napisała tak:
"Wy się, panowie i panie, chyba brandzlujecie tym hejtem. Rozumiem, że się wam nie podoba i że nie rozumiecie konwencji, ale aż tak się tym rozkoszować? Amerykańskie krytyki są na szczęście zajebiste. No, ale oni się nie znają na serialach, prawda?".

Być może faktycznie się nie znam, ale wymęczyłem trzy odcinki i chyba dam sobie spokój z "1983". Dla mnie dobry serial to taki, gdzie chce się oglądać odcinek za odcinkiem. W tym wypadku była to dla mnie męka podobna do patrzenia na najnowszą produkcję Canal+. Nie przekonuje mnie tu ani aktorstwo a już na pewno fabuła. Oczywiście trudno oceniać cały sezon po kilku odcinkach, niemniej jeśli kolejne są podobne, to wcale nie dziwią mnie negatywne recenzje. Być może ostatni "Rojst" i "Ślepnąc od świateł" postawiły zbyt wysoko poprzeczkę. Nawet "Znaki" wyprodukowane dla AXN mimo wielu wad prezentują się lepiej jak serial Holland. Zagraniczne recenzje nic tu nie zmienią a i poczekałbym na więcej opinii, bo po kilku entuzjastycznych może spłynąć masa krytycznych.

Jak dla mnie pierwsze 3 odcinki to takie naciągane 5/10.

PostNapisane: 3 grudnia 2018, 00:04 

Posty na Forum KP: 6173
Obejrzałem na razie dwa odcinki. Mamy tu zderzenie fantastycznego i brawurowego pomysłu i strasznie niezbornej realizacji dramaturgicznej. Zamiary zdaje się zbyt wysokie na umiejętności scenarzysty. Sztampą wieje dość często, od dialogów bolą zęby, aktorzy nie błyszczą bo nie ma tam dobrze skrojonych bohaterów. Musiał bez charyzmy.

Są dla nas liczne smaczki: scenograficzne, czy polityczne, ale na Boga, co z tego skuma widz światowy? Ciekawe jaka będzie TAM recepcja "1983"?

Na razie: 4/10.

Ale jeszcze sobie dooglądam, bo sam pomysł mnie iście zafascynował.

Wypowiedzi Holland są już lekko niesmaczne i nie przystoją chyba na tym poziomie i z tym nazwiskiem.

Dowiedziałem się też czegoś nowego w recenzjach:
Cytuj:
Serial "1983" opowiadający alternatywną historię Polski, w której nie opadła żelazna kurtyna, od piątku 30 listopada można oglądać w serwisie Netflix. Można w nim zobaczyć czołówkę polskich aktorów jak choćby Robert Więckiewicz lub Maciej Musiał.

No proszę...

PostNapisane: 3 grudnia 2018, 11:52 

Posty na Forum KP: 2675
Na razie zmęczyłem jeden odcinek i...nie za bardzo.
Samo założenie i punkt wyjścia wydaje mi się cokolwiek dziwne, zwłaszcza że w końcu w 1983 byłem już nastolatkiem.
O grze aktorskiej to już w ogóle szkoda gadać, nawet ta mikołajowa broda Zborowskiego irytuje.

PostNapisane: 3 grudnia 2018, 13:41 

Posty na Forum KP: 1073
MarianPaz napisał(a):
Agnieszka Holland na Facebooku napisała tak:
"Wy się, panowie i panie, chyba brandzlujecie tym hejtem. Rozumiem, że się wam nie podoba i że nie rozumiecie konwencji, ale aż tak się tym rozkoszować? Amerykańskie krytyki są na szczęście zajebiste. No, ale oni się nie znają na serialach, prawda?".

Ten wpis Holland to niestety kompromitacja i świadectwo jak strasznie słabo sobie radzi z jakąkolwiek krytyką. A można się było zastanowić co poszło nie tak i gdzie tkwi błąd, a nie podpierać naciąganą tezą o zajebistych reakcjach krytyków amerykańskich.
Jeśli to prawda, że scenariusz i dialogi były pisane po angielsku, a potem dopiero tłumaczone na polski, to ten projekt po prostu nie mógł się udać. Tym bardziej z taką obsadą głównych ról. Kreowanie Musiała na "czołówkę polskiego aktorstwa" to naprawdę żenada, tym bardziej jak na drugim planie ma się Krzysztofa Wacha, Dobromira Dymeckiego, Bartosza Bielenię czy Juliana Świeżewskiego, naprawdę utalentowanych przedstawicieli młodego pokolenia.
Smutne to wszystko, bo kiedyś Holland potrafiła wyszukiwać ciekawe nazwiska, kreować gwiazdy, a teraz czołówka serialu w żaden sposób nie zaskakuje, sprawia wrażenie banalnej powtórki z poprzednich produkcji reżyserek, jest więc mocna grupa z "Pokotu" (Zborowski, Volny, Bosak, Grabowski), a poza tym Olszańska ("Córki dancingu"), Wichłacz ("Amok"), Więckiewicz ("W ciemności") i przyjaciel scenarzysty (Musiał) jako główny gwiazdor. Nie do obrony!

PostNapisane: 3 grudnia 2018, 14:02 

Posty na Forum KP: 6471
Chciałem napisać o komentarzu Holland, ale zostałem wyprzedzony przez nałkę. Mam dokładnie takie samo zdanie, bo wpis jest żenujący i do tego napisany dosadnym, internetowym językiem, który jednak reżyserce z takim dorobkiem i pozycją zwyczajnie nie przystoi. Jej reakcja kojarzy mi się z zachowaniem piłkarza, który "odgryza się" obrażającym go trybunom - wtedy obrażają go jeszcze bardziej. Czasem po prostu trzeba być ponad to, ignorować krytykę czy też przyjąć ją i zastanowić się nad powodami. A jeśli już odpowiadać, to w merytoryczny sposób, argumentami, a nie pod wpływem emocji i przy użyciu mało eleganckich środków wyrazu - jak to zrobiła Holland - bo efekt jest dokładnie odwrotny od zamierzonego i to ten krytykowany wychodzi wówczas na zarozumiałego głąba...

PostNapisane: 3 grudnia 2018, 16:50 

Posty na Forum KP: 537
Dokładam się jako trzeci w tym temacie. :-) "Brandzlujecie się hejtem", "recenzje są zajebiste"... Brzmi albo jakby ktoś o parę dekad młodszy prowadził jej profil, albo jakby na siłę kreowała się na osobę nadążającą za językiem "młodzieżowym".

PostNapisane: 3 grudnia 2018, 20:22 

Posty na Forum KP: 6471
Chciałbym, żeby ów wpis był efektem włamania na konto, jak to było u piosenkarza bawiącego się od pewnego czasu w politykę, ale to chyba jednak innego rodzaju przypadek... ;-)

PostNapisane: 3 grudnia 2018, 20:26 

Posty na Forum KP: 1006
Faktycznie, pierwsze odcinki nie były za specjalnie wciągające, co potrafi być niewybaczalne dla tego typu alternatywnych historii bazujących na pomyśle z cyklu co by było gdyby, ale zawziąłem się i obejrzałem całość. Nie tylko sam upór pomógł, bo z czasem nawet trochę się wciągnąłem w te szpiegowsko-utopijne political fiction i tak jak główny bohater, też byłem ciekaw, co kryje się za pewną czarno-białą fotografią.
Dużo grzybów mamy w tym barszczu ugotowanym przez cztery panie reżyserki, a wg przepisu Joshuy Longa, bo akcja jest wielowątkowa, przy czym nie wszystkim poświęcono tyle samo uwagi. ‘’1983” to trochę taki domek z kart, bo z jednej strony mamy wymyślny spisek, intrygę sięgającą w przeszłość niczym z powieści Ludluma, a z drugiej bardzo mało konkretów, uzasadnienia tego co się dzieje, a przede wszystkim głębszego rysunku postaci, ich motywacji itp. Przy tak, moim zdaniem powierzchownym potraktowaniu tej historii, nie było większych szans na całkowite zatopienie się w tę mroczną, mocno przyciemnioną Polskę 2003.
Rażą zarówno nielogiczności w kreacji tego świata, jak i niechlujność w poszczególnych scenkach, ujęciach. Na przykład jeden z epizodycznych bohaterów, żołnierz weteran grany przez Andrzeja Konopkę zamawia w knajpie dwie pięćdziesiątki do stolika i przynoszą mu je dosłownie po sekundzie. Dziwne, zważywszy, że tempo w jakim nam się opowiada tę historię jest raczej niespieszne. Skąd ten pośpiech ? Aż tak suszyło żołnierza ?...może :-D Inny moment, gdy mamy agentkę obcego wywiadu, która wychodzi spod prysznica i raptem raz otarłszy się ręcznikiem, siada do stołu z komputerem by skopiować płytę, co zajmuje jej dosłownie chwilę. Skoro tak się jej spieszyło, że mokra usiadła do laptopa, to czemu nie zrobiła tego po przyjściu do domu. Ten prysznic chyba po to, byśmy mogli zobaczyć pupę owej pani.
Do tego schematyczność i wtórność, bo zgorzkniały gliniarz w długim płaszczu żywiący się przy wietnamskim straganie jak żywo przywodzi na myśl Deckarda z adaptacji Dicka.
Tak zwanego ‘’chinola” jedzą zresztą prawie wszyscy. Z kolei młodzi terroryści z ‘’Lekkiej Brygady” (przyznam, że ta nazwa się twórcom udała :-D ) funkcjonują co najmniej dziwnie. Te same 4,5 osób planuje, a następnie realizuje swoje akcje, choć jest ich tam trochę więcej, a sądząc po rozmachu przeprowadzonych akcji powinniśmy mieć do czynienia z dużą i zasobną organizacją.
Ale najbardziej rozwaliło mnie, gdy posępna Ofelia ''Effy'' Olszańska mówi do Kajetana – ‘’Kajtek, ja musiałam się uczyć żyć bez ciebie”. Że co ?!?! :icon_eek: Przecież gdy się rozstali byli kilkuletnimi dziećmi, nawet jeśli bardzo zżytymi…
Z wywiadu ze wspomnianym już wcześniej Joshuą Longiem, showrunnerem (wstyd się przyznać, ale nie znałem tego terminu) możemy się dowiedzieć, że nie było jego intencją komentowanie obecnej sytuacji. Nie ma powodu żeby nie wierzyć w te słowa, choć jeśli ktoś będzie chciał znaleźć jakieś odniesienia, to je znajdzie.
Jak już pisałem na wstępie, obejrzałem cały serial i mimo wielu krytycznych uwag nie uważam czasu mu poświęconego za zupełnie stracony, bo zamysł ambitny, ciekawa scenografia, fajne niektóre pomysły, czy nazwy jak choćby Traszka, czy wspomniana już ''LB".
Do większych zachwytów z mojej strony jednak daleko, bo z jednej strony ta historia jest zbyt płytko osadzona na naszym polskim podwórku/ w Polsce z okresu 1983-2003. Fiaty, polonezy, kilka zdań typu ''Cała nasza tożsamość jest zbudowana na kulcie zmarłych" i wieczorek z poezją Mickiewicza, to trochę za mało, by się tym bardziej przejąć. Z drugiej jako samowystarczalna uniwersalna opowieść, nie jest dostatecznie wciągająca, o solidności i jakości wykonania nie wspominając.

PostNapisane: 4 grudnia 2018, 09:15 

Posty na Forum KP: 6173
Sebastian999 napisał(a):
...obejrzałem cały serial i mimo wielu krytycznych uwag nie uważam czasu mu poświęconego za zupełnie stracony, bo zamysł ambitny, ciekawa scenografia, fajne niektóre pomysły, czy nazwy jak choćby Traszka, czy wspomniana już ''LB".
Nota?

Ciekawe jakie będą dane oglądalności w innych krajach?
Echa, które dochodzą, świadczą, że może nie być najgorzej. Są nawet entuzjastyczne recenzje, nie umiem stwierdzić tylko, czy wiarygodne. Osobiście zgadzam się z poniższą:

Cytuj:
Recenzent serwisu podkreśla, że "1983" ma prawie wszystko to, co mogłoby sprawić, że serial okazałby się przebojem. Jego zdaniem ostateczny efekt psuje taka "drobnostka" jak scenariusz, który określa słowem "słaby".

Sam pomysł jest genialny, ale chyba zbyt ambitny na umiejętności scenarzysty. Straznie szkoda, bo mierzono i nawiązuje się tam wyraźnie do takich klasyków, jak: "1984", "Matrix", "Łowcy androidów", "Człowiek z Wysokiego Zamku". To mogło być arcydzieło, ale do tego potrzeba wyraźniejszego bohatera i bardziej wciągającej i jasnej(!) akcji. Brnę dalej, ale dosłownie przysypiam. Nie za bardzo rozumiem wszystkie wątki, no i oni tam wszędzie jadą, idą, jedzą... gdzie suspens, akcja?
Po drugie brak spójnej wizji, z jednej strony hiperrealizm (kolejki, małe fiaciki etc.), a z drugiej te operowe mundury SB. Gdybyż to wziął w garść jakiś wyjadacz serialowych produkcji...
Ambicje były kosmiczne i to... mi się podoba, ale za dużo tu chaosu, a może za starym i "nie nadanżam"?
Fajne zdjęcia,, brak humoru. Walczę dalej...

PostNapisane: 10 grudnia 2018, 21:19 

Posty na Forum KP: 4329
Nie mam gdzie tego oglądać, więc się nie wypowiadam, ale dziwię się, że się dziwicie wypowiedzi Holland, ona po prostu taka jest... mądrzej już nie będzie...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę... 1, 2  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]