Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 12:06

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 204 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: "Kler"
PostNapisane: 13 listopada 2018, 21:09 

Posty na Forum KP: 6471
Chojrak napisał(a):
Mam w rodzinie osobę starszą, której jedyną radością w długich godzinach samotnego trwania jest, proszę się nie śmiać, program "Żona dla rolnika" (czy jakoś tak). Nie umiem się z tego śmiać, ani oburzać. A nie jest to osoba "prymitywna", wręcz przeciwnie, inteligentna, wysoce oczytana, tylko strasznie samotna, z pierwszymi objawami demencji. Mamy takich ludzi wykluczać i odbierać jedyną iskierkę radości?

Śmiać się nie będę, moja babcia ogląda różne "Barwy szczęścia" i "M jak miłość". Zastanawia mnie jedynie czy mimo wszystko w telewizji - nawet tej ogólnodostępnej - nie ma nic ciekawszego i niekoniecznie wyjątkowo wyrafinowanego, co może sprawić przyjemność starszej, samotnej osobie. Wydaje mi się, że wybór jest wbrew pozorom całkiem spory i wcale nie trzeba być skazanym na żerujący na niskich instynktach program w stylu "Rolnik szuka żony".

PostNapisane: 17 listopada 2018, 23:40 

Wracając do meritum wątku - właśnie pękła granica 5 milionów widzów.

PostNapisane: 27 listopada 2018, 14:02 

Posty na Forum KP: 2675
Nie wiem na ile to wiarygodna informacja, ale ponoć producenci chcą wyłożyć spore pieniądze na kontynuację "Kleru", której akcja miałaby dziać się w Watykanie.

PostNapisane: 27 listopada 2018, 16:43 

Posty na Forum KP: 2318
To że producenci po sukcesie kasowy filmu chcą kontynuacji jest rzeczą oczywistą jednak mam nadzieję, że Smarzowski im nie ulegnie.

PostNapisane: 28 listopada 2018, 23:04 

Posty na Forum KP: 6173
MarianPaz napisał(a):
To że producenci po sukcesie kasowy filmu chcą kontynuacji jest rzeczą oczywistą jednak mam nadzieję, że Smarzowski im nie ulegnie.
A czemu nie? Temat daleki od wyczerpania...

PostNapisane: 29 listopada 2018, 08:15 

Dlatego że nie lubię kontynuacji robionych tylko po to, by producenci mogli sobie zarobić. Co innego gdyby reżyser miał od razu pomysł na dwie części.

PostNapisane: 29 listopada 2018, 13:45 

MarianPaz napisał(a):
Dlatego że nie lubię kontynuacji robionych tylko po to, by producenci mogli sobie zarobić. Co innego gdyby reżyser miał od razu pomysł na dwie części.

A co, np. "Ojciec chrzestny II" to zły film? A producenci nie mogą zarobić na arcydziele?

PostNapisane: 29 listopada 2018, 14:07 

Posty na Forum KP: 537
Już pierwszy "Kler" nie jest arcydziełem, tylko po prostu dobrym filmem, za to idealnie trafionym w swój czas. Śmiem wątpić, czy "Kler 2" byłby lepszy. A już na pewno, z racji tego, że byłby "tym drugim", nie miał by podstawowego atutu, czyli społecznej "siły uderzeniowej", która dała "Klerowi" wyjątkowe miejsce i w rankingach kinowych, i w życiu społecznym w Polsce. Moim zdaniem nie ma to sensu, ale... może będzie zaskoczenie. ;-)

PostNapisane: 29 listopada 2018, 17:18 

Chojrak napisał(a):
A co, np. "Ojciec chrzestny II" to zły film? A producenci nie mogą zarobić na arcydziele?
Kiepski przykład, bo to film na podstawie książki, gdzie reżyser po prostu nie zmieścił się z fabułą w jednej części. Tu nie mamy pierwowzoru literackiego. Zresztą jak dla mnie już sam "Kler" to średnio udany film, a co dopiero kontynuacja.

PostNapisane: 29 listopada 2018, 22:22 

MarianPaz napisał(a):
Zresztą jak dla mnie już sam "Kler" to średnio udany film, a co dopiero kontynuacja.
To jakieś nowe prawo fizyki filmowej, że kontynuacja MUSI być gorsza.

MarianPaz napisał(a):
Kiepski przykład, bo to film na podstawie książki, gdzie reżyser po prostu nie zmieścił się z fabułą w jednej części.
To już drugie prawo: ze jak wg książki to będzie dobry film, a jak nie to murowany gniot. Scenariusz jest jedynie malutką cegiełką do budowy wielkiego filmu. Ponoć Amerykanie kładą grube miliony na stół, zaręczam, że NIC nie stoi na przeszkodzie by ktoś napisał scenariusz o niebo lepszy niż "Kler", a Smarzowski (lub kto inny) wykręcił z tego coś niezwykłego. Szansa nie jest duża, ale jest.
Pieniądze spore, temat godny, reżyser utalentowany - skąd zatem ta niewiara? Zresztą przecież nic jeszcze nie zdecydowano chyba...

PostNapisane: 30 listopada 2018, 07:50 

A widziałeś tam gdzieś słowo MUSI? Poza tym jest to moja opinia z którą nie musisz się zgadzać. W życiu widziałem już kilka tysięcy filmów i to pokazało mi, że kontynuacje robione z takich pobudek zwykle się nie udają. Wolę żeby Smarzowski zajął się zupełnie innym tematem tym bardziej, że ma pomysł na film i serial historyczny.

PostNapisane: 3 grudnia 2018, 00:22 

MarianPaz napisał(a):
A widziałeś tam gdzieś słowo MUSI?

Wydaje mi się, że cały Twój wywód świadczy, że Tobie się wydaje, że tak - musi to być klapa. A można przecież potraktować "Kler" jako odcinek sygnalny, który się b. spodobał i producenci teraz wyskakują z kasy. Dokopali się do żyły złota i co, mają szukać teraz gdzie indziej?

MarianPaz napisał(a):
Poza tym jest to moja opinia z którą nie musisz się zgadzać.
No więc właśnie się nie zgadzam. ;)

MarianPaz napisał(a):
Wolę żeby Smarzowski zajął się zupełnie innym tematem tym bardziej, że ma pomysł na film i serial historyczny.
Zdecydowanie wolę film o klerze, niż o pra-Piastach, ale co stoi na przeszkodzie zrealizować OBA te projekty?
"Kler" był ważny poprzez swoją aktualność, trudno marzyć o czymś takim w filmie o Polanach, choć kto wie?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 204 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]