Forum Polskiego Kina

Teraz jest 23 grudnia 2024, 12:06

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 669 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 56  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 listopada 2018, 23:41 

Posty na Forum KP: 361
Piękne plenery. Kolejny film udający teatr.

PostNapisane: 20 listopada 2018, 08:55 

Posty na Forum KP: 6471
"Lata" nie widziałem, zobaczę przy okazji na VOD. Wasze opinie mnie nie zachęcają, ale bazą tego przedstawienia jest przynajmniej utwór dramatyczny - dobre i to, nawet jeśli w realizacji znów przypomina film telewizyjny.

Wit napisał(a):
w tym czasie leciał na Ale Kino film "Młody Karol Marks".Przy okazji polecam ten obraz,prod.Francja 2017.

Zwróciłem uwagę na tę pozycję w programie, więc może kiedyś obejrzę. Skoro jesteśmy w wątku teatralnym, to na marginesie warto zauważyć, że nie tak dawno mieliśmy też spektakl o młodym Marksie, "Narodziny Friedricha Demutha". Chyba w zeszłym roku pokazywała go w swym paśmie teatralnym TVP2. Teraz owo pasmo najwyraźniej nie istnieje albo też jest w fazie "wygaszania"...

PostNapisane: 25 listopada 2018, 21:35 

Posty na Forum KP: 127
No i w poniedziałek znowu biograficzna scena faktu: "Człowiek, który zatrzymał Rosję".

PostNapisane: 9 grudnia 2018, 21:46 

Jutro "Generał". Zapowiada się ciekawie, bo nie będzie to opowieść stricte o Jaruzelskim. Opis, dane i fotosy są już na filmpolski.pl w dziale "Planowane premiery".

PostNapisane: 10 grudnia 2018, 18:29 

Kiedy usłyszałem, że ma być spektakl o Jaruzelskim, to spodziewałem się, że czeka nas kolejna łopatologiczna Scena Faktu, ale sprawdziłem, że faktycznie będzie to coś innego, do tego na podstawie prawdziwego dramatu. Zaryzykuję więc i obejrzę.

PostNapisane: 10 grudnia 2018, 21:23 

Posty na Forum KP: 4329
Również obejrzę, a potem nagrany wcześniej jakiś teatr z lat 60 z TVP Kultura

PostNapisane: 11 grudnia 2018, 10:18 

Nawet interesujące to było, choć mam jednak ambiwalentne uczucia. Propozycja ciekawa, ale mam wątpliwości czy konwencja tragifarsy to w tym wypadku trafiony wybór, w niektórych scenach odczuwałem też lekki niesmak. W każdym razie z pewnością był to przynajmniej prawdziwy spektakl, a nie coś, co spektaklem jest jedynie z nazwy.
Geo Dutour na pewno również obejrzał, więc jestem ciekaw co sądzi o "Generale". :-)

Za to za tydzień "Chłopcy" Grochowiaka w reżyserii Glińskiego. W obsadzie Dziędziel, Trela. A. Grabowski i E. Lubaszenko. :icon_cool:
Z kolei nowa adaptacja "Wesela", która również była zapowiadana na grudzień, wypadła z "grafiku". Reżyserować miał Wawrzyniec Kostrzewski, ale zapowiedź spektaklu w ogóle zniknęła ze strony filmpolski.pl, choć wcześniej wśród grudniowych planowanych premier przez długi czas widniała.

PostNapisane: 12 grudnia 2018, 01:06 

karel napisał(a):
Geo Dutour na pewno również obejrzał, więc jestem ciekaw co sądzi o "Generale". :-)

Uważam podobnie. Musiało być i trochę nagości i muzyka z głośnika i taniec... No ale widocznie tak musi być, skoro spektakl miał nie być "sceną faktu"...
Z drobiazgów: trochę czasu zajęło, zanim kapnąłem się, że widoczny w tle obraz kontrolny to po prostu zegar :)

PostNapisane: 18 grudnia 2018, 00:02 

"Chłopcy" mi się podobali. Świetny, przejmujący Trela. Pozostali aktorzy w porządku, choć bez jakiejś rewelacji.
Całość ilustrowana piękną muzyką Koniecznego, w tym jednym z moich ulubionych motywów ("Groszki i róże").
Tekst trochę uwspółcześniony.
Wolę film Bera, jest głębszy psychologicznie, ale spektakl Glińskiego także trzyma poziom.
Wracając jeszcze do aktorstwa: Dymna do Kalimitowej jednak mi nie pasowała. Zdecydowanie bardziej podobała mi się Mrozowska, która zagrała tę postać w filmowej wersji dramatu Grochowiaka.

PostNapisane: 18 grudnia 2018, 00:08 

Najbardziej podobała mi się Dymna oraz "przemówienie" siostry przełożonej. Co do uwspółcześnienia tekstu: akurat scena wnoszenia telewizora z tekstem takim samym jak w inscenizacji z 1966 roku ("bo będzie implozja" - mimo, że telewizor płaski).

PostNapisane: 18 grudnia 2018, 08:25 

Było za to parę innych uwspółcześnoających wstawek, np. "Ty lewaku!", albo "za komuny". :-)
Wczoraj zapomniałem dodać, że zupełnie nie poznałem Elżbiety Karkoszki...

PostNapisane: 18 grudnia 2018, 15:01 

Posty na Forum KP: 1440
Spektakl "Chłopcy" był naprawdę dobry.
Stara gwardia "krakowskich" aktorów.Trela na pierwszym planie,wyróżniłbym jeszcze Grabowskiego i muzyka Koniecznego,m.in."Ta nasza młodość".
Tak przy okazji zauważyłem że Grabowski jakby znacznie schudł,może z jego zdrowiem nie najlepiej.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 669 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 56  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]