Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 22:47

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 204 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 17  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: "Kler"
PostNapisane: 12 października 2018, 19:05 

Posty na Forum KP: 2675
Ponad. Brakuje jakichś 600-700 tysięcy, żeby przebić czwartego do tej pory na liście wszechczasów "Avatara". Szacuje się też , że Kler zarobił już około 63 mln złotych.

PostNapisane: 12 października 2018, 20:09 

Posty na Forum KP: 2318
Czyli brakuje jeszcze 1,3 miliona do "Quo vadis" i drugie tyle do "Pana Tadeusza", tylko tu szkoły nie pomogą.

Holt 63 miliony to tylko przychody z biletów a nie zarobek producentów. Natomiast faktem jest, że będzie to bardzo dochodowy film dla tych co wyłożyli na niego pieniądze. :)

PostNapisane: 12 października 2018, 20:18 

Posty na Forum KP: 537
I bardzo dobrze. Tyle czasu czekaliśmy na porządny sukces frekwencyjny i finansowy jakiegoś polskiego filmu, który przy tym trzymałby artystyczny poziom. I mamy! :-)

PostNapisane: 13 października 2018, 09:39 

https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/k ... uz-3-1-mln

PostNapisane: 16 października 2018, 13:18 

Posty na Forum KP: 2318
3.5 miliona widzów

PostNapisane: 17 października 2018, 00:15 

Posty na Forum KP: 6173
Niewiarygodne...

Cytuj:
Kler" Wojciecha Smarzowskiego w miniony weekend wszedł do kin w Wielkiej Brytanii oraz Irlandii. W pierwsze trzy dni produkcja zarobiła 1 002 754 funtów, czyli w przeliczeniu równowartość ponad 4,8 miliona złotych - poinformował tvn24.pl we wtorek dystrybutor, firma Kino Świat.
(http://www.tvn24.pl)

Cytuj:
prawa do wyświetlania filmu nabywają kolejne kraje z całego świata, między innymi Wielka Brytania, Kanada, USA, Niemcy czy Austria.

http://kultura.gazeta.pl/kultura/7,1144 ... =BoxOpImg2

PostNapisane: 17 października 2018, 20:30 

Posty na Forum KP: 2675
Właśnie dziś przeczytalem, że niejaki biskup Wątroba przywrócił księdza skazanego wyrokiem sądowym za pedofilię do pełnych praw udzielania posług kapłańskich, bo uznał wyrok za "wątpliwy".
Rafale, czyli w ciągu najbliższych mszy z udziałem tegoż księdza będziemy mogli się przekonać , czy w sporze o gonienie kijami bliżsi prawdy byliśmy Chojrak i ja, czy też jednak Ty.

PostNapisane: 17 października 2018, 20:51 

Nie no, że na 100% pogonią kijami to ja się nie upieram. :icon_evil: Miałem raczej na myśli sytuację rodem z filmu, że jest już konkretnie, dziecko w szpitalu, z tej lokalnej społeczności, itp.

Pierwszy raz w życiu słyszę o biskupie Wątrobie. :icon_mrgreen: Natomiast jeśli władze państwowe propagują pogląd, że prawo to jest takie coś, co możesz sobie owszem, uznawać, jak masz ochotę, ale równie dobrze jak ci nie pasuje, to możesz nie uznawać, a wyrok sądu no to zależy jak zinterpretować, to wcale nie dziwne, że ten sposób myślenia rozpełza się po kraju i tak niesłynącym ze specjalnego szacunku dla przepisów.

PostNapisane: 18 października 2018, 15:55 

Holt_ napisał(a):
Rafale, czyli w ciągu najbliższych mszy z udziałem tegoż księdza będziemy mogli się przekonać , czy w sporze o gonienie kijami bliżsi prawdy byliśmy Chojrak i ja, czy też jednak Ty.

Na to samo zagadnienie (ewentualnej prawdziwości sceny samosądu) zwrócił uwagę kolejny widz:

Cytuj:
Polskie społeczeństwo owszem potępia en masse pedofilię, ale też nie przyjmuje do świadomości, że takich czynów może dopuszczać się osoba duchowna, która jest w okolicy powszechnie znana i szanowana” – pisze Krzysztof Skiba.
„Skoro to ma być film mówiący prawdę, nie tylko o klerze, ale także o nas jako społeczeństwie, to sceny gdy na kościelnym murze wypisywane są hasła „pedofil” , sceny gdy młodzi, wyrywni mieszkańcy gonią księdza po wsi i chcą go zatłuc, bo skrzywdził dziecko, sceny w których księdzu wybija się na plebanii szybę i osacza się go potępieniem są nieprawdziwe” – dodaje.
"Rozumiem, że twórcy filmu tego typu sceny były potrzebne do konstrukcji fabuły, ale nie zmienia to faktu, że są one czystą fantazją. W Polsce NIGDY nie doszło do takich sytuacji. Wręcz odwrotnie. Społeczności wiejskie, w których ujawniono księży pedofilii zaciekle ich broniły” – pisze.

https://wmeritum.pl/krzysztof-skiba-kler/251955

Co do biskupów:

"Ksiądz skazany za napaść seksualną jest proboszczem na Warmii. Kryło go trzech biskupów"
https://oko.press/ksiadz-skazany-za-nap ... 4Fkrl3FOHg
Cytuj:
By wesprzeć ks. Kramka parafianie z New Britain tworzą komitet “Polska Braterska Pomoc”, zbierają pieniądze najpierw na kaucję i adwokata, a później na jego utrzymanie.
...
Od 2005. Kramka kryje trzech arcybiskupów: Piszcz, Ziemba, Górzyński

Co prawda są i oznaki reakcji odmiennych:
Cytuj:
Co najmniej od 2008 roku ksiądz Roman pełni funkcję wikariusza i katechety w gimnazjum w Wielbarku. Dopiero po protestach wiernych rezygnuje z posady w szkole.

Ale to dosyć daleko od latania z kłonicami. ;)

----------------------------------------------
Film idzie jak burza w UK, choć recenzje tamejsze są dosyć umiarkowane:

https://www.theguardian.com/film/2018/o ... ieckiewicz

3/5.
No cóż, nie w wybitnej reżyserii leży siła tego filmu.

----------------------------------------------------------
"Kler" w zasadzie opisał małych średniaków, ale poczuli się dotknięci również wyżsi funkcjonariusze z tegoż syndykatu:

Zdaniem krad. Muellera "Kler" jest jednym z przykładów ataków na Polskę, „częścią strategii przemyślanej propagandy" przeciwko naszemu krajowi.

Cytuj:
- Tak jak kiedyś magnaci zdradzili Polskę z pomocą rosyjskich i pruskich pieniędzy. Tak teraz są tacy, którzy chcą zniszczyć tożsamość przez wzbudzenie nieufności, podzielnie na grupy ideologiczne - stwierdził. Dodał, że przypomina mu to czasy hitlerowskie w jego ojczyźnie, gdy "naziści też budowali kampanie nienawiści opierając się na fałszywych stereotypach".

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... =BoxOpImg3
Słodziak.

Ostatnio edytowano 18 października 2018, 19:44 przez Chojrak, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 18 października 2018, 19:41 

Możemy chyba po prostu uznać, że Smarzowski - niczym niezapomniany Jan Oborniak - antycypuje. :icon_mrgreen:

Ja bym się nawet zgodził z biskupem Muellerem. Co do słowa! Tylko akurat zupełnie gdzie indziej widzę adresatów tego oskarżenia. ;-) I nie będę mówił gdzie, bo choć jeszcze nie zapadła cisza wyborcza, to po co politykować w temacie filmowym. :icon_lol:

PostNapisane: 24 października 2018, 14:31 

Rafal Dajbor napisał(a):
Możemy chyba po prostu uznać, że Smarzowski - niczym niezapomniany Jan Oborniak - antycypuje. :icon_mrgreen:
Tak myślisz?
Cytuj:
"We wczorajszej Uwadze TVN był reportaż o księdzu, który molestował dziecko. Wczoraj, po kilku latach historia wyszła na jaw. Ksiądz poszedł do bogobojnych rodziców przeprosić, a oni pokiwali ze zrozumieniem i przyjęli do wiadomości, że to już się nie powtórzy. Polska, XXI wiek."

https://twitter.com/BLewak/status/1054987558504013824

To jest zresztą ciekawe zjawisko psychologicznie i nie tyczy jedynie kleru:

Cytuj:
"Ludzie molestowani za młodu przez dyrygenta poznańskich słowików po latach posyłali własne dzieci do tego samego dyrygenta w tym samym chórze. Jest mi to ktoś w stanie wytłumaczyć? I nikt nie powie że to jakaś zapyziała XIX - wieczna wiocha."

Tamże.

PostNapisane: 24 października 2018, 15:01 

Mówiąc nieco żartobliwie, że antycypuje, miałem na myśli, że jakby zapowiada coś, co jest kwestią czasu, jeśli pewne sprawy się nie zmienią.

Pytałem o "Kler" jedną moją znajomą. Babka z małego miasta, chodząca do kościoła, 55 lat, wykształcenie średnie. Akurat na gg rozmawialiśmy. I pytam jak jej się podobało i w ogóle co myśli, a ona mi odpisuje "No cóż, w zasadzie film dokumentalny". Stosunek ludzi do nadużyć Kościoła instytucjonalnego bardzo się zmienia, nawet jeśli jeszcze z obaw przed kłopotami z chrztem czy pogrzebem w poszczególnych przypadkach wydaje się być inaczej.

A ja dziś na "Kler" po raz drugi, bo moja przyjaciółka chciała ze mną iść, a była akurat w Niemczech, więc dziś z nią idę. :-)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 204 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 17  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]