Forum Polskiego Kina

Teraz jest 23 grudnia 2024, 11:49

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 669 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 56  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 września 2018, 22:16 

Posty na Forum KP: 127
W poniedziałek wrócił Teatr Telewizji premierą "Fryderyka". Sztuka dość trudna, ale oczywiście dotrwałem do końca. Dobra obsada: Barszczewska, Wakuliński, Zamachowski, Chabior.

PostNapisane: 17 września 2018, 17:37 

Posty na Forum KP: 6471
Znamienne, że nie wymieniłeś odtwórcy roli tytułowej, czyli Krzysztofa Szczepanika. Nie podobał mi się - był nieustająco ponury, apodyktyczny i sztucznie uduchowiony. Wiem, że Chopin był osobą dość trudną, ale raczej pod koniec życia, a nie już na początku swojego pobytu w Paryżu.
Maciej Hycnar (skądinąd naprawdę dobry aktor) jako Mickiewicz to też moim zdaniem błąd obsadowy. Nie za bardzo przypadł mi do gustu dość oklepany zagryw z przenikaniem się planów czasowych, a wątek współczesny dodatkowo zupełnie mnie nie zaciekawił, a wręcz rozpraszał.
"Fryderyk" to nie jest może jednoznacznie złe przedstawienie, ale bardzo nijakie, blade jak widoczne w tym spektaklu światło dnia. Obraz polskiej emigracji czasu po powstaniu listopadowym nieco karykaturalny (Słowacki!), o Chopinie też się niczego ciekawego ani nowego z "Fryderyka" nie dowiadujemy. Do tego wszystkiego trzeba dodać język, który sprawiał wrażenie, że to właśnie mówią aktorzy żyjący tu i teraz, a nie postacie z epoki. Nie trzeba było od razu na siłę archaizować dialogów, ale choć odrobinę się postarać, by widz nie miał wrażenia, że ogląda sztukę dziejącą się w XXI wieku. (Gdyby ktoś tylko słuchał dialogów, bez patrzenia na ekran, to miałby zapewne spore trudności z rozróżnieniem części dziewiętnawstowiecznej od współczesnej).
Liczę na to, że cały sezon teatralny w TV będzie jednak ciekawszy od jego inauguracji.

PostNapisane: 23 września 2018, 17:20 

Widział ktoś w zeszłym tygodniu na TVP Kultura "Smoka" w reżyserii Wojtyszki? Spektakl z 1980 r., świetnie zagrany (Wł. Kowalski, Wakuliński, Stroiński), inteligentny, dowcipny i - niestety - ponadczasowy. Końcowa część zapisu z usterką techniczną - dźwięk niezsynchronizowany z obrazem.

PostNapisane: 24 września 2018, 13:04 

Dzisiejszego spektaklu(?) chyba oglądał nie będę, bo zanosi się na kolejne mające niewiele wspólnego z teatrem widowisko a'la Wołoszański. Gdzieś w sieci natrafiłem nawet na określenie tej produkcji mianem filmu... W "Ostatnim hrabim..." gra co prawda Łukaszewicz, ale jak zobaczyłem zwiastun tego przedstawienia, to uznałem, że raczej szkoda czasu.

PostNapisane: 24 września 2018, 23:32 

Też nie oglądałem, zniechęcony przez Ciebie. Natomiast mojej mamie się podobało.

PostNapisane: 25 września 2018, 14:13 

Jest w sieci, więc zawsze można zerknąć i sptawdzić co to warte. :-)

PostNapisane: 8 października 2018, 22:54 

"Reytan. Druga strona drzwi" bardzo nierówny - pierwsza połowa spektaklu marna, sztywna, jak jakieś szkolne jasełka. Później było na szczęście trochę lepiej. Dobra rola Haniszewskiego, niezły Deląg. Obaj wyróżniali się na tle przeciętnie grającej reszty.

PostNapisane: 8 października 2018, 23:30 

Bardzo smutna sztuka. Wiadomo: obrona przegranej sprawy.
Nie podobała mi się realizacja zebrań tego sejmu. Wyglądało to, jakby tych posłów było góra kilkunastu...

PostNapisane: 9 października 2018, 06:41 

Właśnie! Dlatego pisałem o tych jasełkach. Podczas spektaklu nie raz jest mowa o tym np. że sześćdziesięciu posłów zostało przekonanych do zawiązania konfederacji, inna grupa jest zaś przeciwna. Na ekranie mamy natomiast rzeczywiście kilkanaście osób, które przypominają rodziców zgromadzonych w szkolnej salce z okazji wywiadówki. :icon_rolleyes:

PostNapisane: 11 października 2018, 13:55 

Teatr Telewizji w TVP1 stracił 213 tys. widzów Cztery spektakle Teatru Telewizji w sezonie 2018/2019 ogląda średnio 365 tys. widzów, o 213 tys. osób mniej niż rok wcześniej. Do tej pory najwięcej widzów miał spektakl „Złodziej w sutannie”.

https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/t ... tys-widzow

PostNapisane: 11 października 2018, 14:11 

Zapewne ma na to wpływ kilka czynników:
1) Przesunięto porę emisji na godz. 21.00.
2) Jak dotąd TVP "tłucze" wyłącznie przedstawienia i quasi przedstawienia o postaciach historycznych, co zwolennikom prawdziwego Teatru TV niekoniecznie musi odpowiadać.
3) Część osób demonstracyjnie rezygnuje z oglądania tego, co nadaje TVP.

W przytoczonej statystyce zwraca uwagę tendencja spadkowa oraz fakt, że z wymienionych przedstawień największą oglądalność miała nie premiera, a spektakl powtórkowy.

PostNapisane: 14 października 2018, 14:31 

Posty na Forum KP: 1440
Spektakl Juliusza Machulskiego "Przerwanie działań wojennych",wbrew opiniom na tym forum,mnie zainteresował i nie uważam czasu za stracony.
Dobre role Stelmaszyka (von dem Bach-Zelewski) i Fronczewskiego (Iranek-Osmecki).
Ciekawe negocjacje dobrze przygotowanej do rozmów strony polskiej,bez dłużyzn,interesujące dialogii i portrety psychologiczne głównych bohaterów,ukazały dobrze realia tamtego okresu historii.Role moim zdaniem nie były przeszarżowane,nie raziły sztucznością.Fronczewski wręcz bardzo stonowany i tym minimalizmem pokazał więcej niż ekspresją czy brawurą.Stelmaszyk bardzo przekonujący w roli generała SS.Ciekawe również poboczne role Schejbala czy Woronowicza.
Spektakl nie miał raczej nic wspólnego z widowiskami Wołoszańskiego,no poza oczywiście tematyką wojenną.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 669 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 56  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]