Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 23:42

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 204 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 17  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: "Kler"
PostNapisane: 1 października 2018, 22:26 

Posty na Forum KP: 2675
Myślę, że w przypadku Kleru wasza dyskusja jest cokolwiek akademicka.
W naszym przykoscielnym kraju film taki jak on startuje w nieco innej lidze i rozpatrywany jest w kategoriach niemal całkiem poza filmowych.
Tu nawet opinia na ich temat ma zupełnie inny odcień niż przy ocenie takiego Kamerdynera czy Juliusza.
Zwróćcie uwagę np na swego rodzaju przełożenie wajchy w mediach prawicowych. Do tej pory krzyczano o bojkocie, paszkwilu etc.
Teraz zaczyna się pisanie w stylu - Oj tam, oj tam, tyle hałasu, prawda, a to taki słaby, nudny i długi film. Jeszcze od czasu do czasu jakiś Cenckiewicz czy ktoś tam wyrwie się z Popiełuszką i Urbanem, ale generalnie próbuje się celowo dyskredytowac film właśnie na drodze filmowej, co z tego, że często klamliwie i głupio.

Dlatego tutaj nikt nie będzie oceniał plakatu Pągowskiego w kategoriach plastycznych. Wywieszenie go gdziekolwiek będzie chcąc nie chcąc zawsze demonstracją i przyczynkiem do dyskusji stricte politycznej.

Z Wołyniem było zresztą ciut podobnie, tylko że jednak polaryzacja była znacznie mniejsza i przebiegająca wg innych linii.

PostNapisane: 1 października 2018, 23:22 

Posty na Forum KP: 6173
Holt_ napisał(a):
Myślę, że w przypadku Kleru wasza dyskusja jest cokolwiek akademicka.
W naszym przykoscielnym kraju film taki jak on startuje w nieco innej lidze i rozpatrywany jest w kategoriach niemal całkiem poza filmowych.
...
Dlatego tutaj nikt nie będzie oceniał plakatu Pągowskiego w kategoriach plastycznych. Wywieszenie go gdziekolwiek będzie chcąc nie chcąc zawsze demonstracją i przyczynkiem do dyskusji stricte politycznej.
Tak też i kombinuję, że to nie z powodu oszczędności, czy jakiegoś diabolicznego kunktatorstwa marketingowego. To jest po prostu strach. Plakat Pągowskiego jest za mocny. Wolą zarobić mniej, niż zadrzeć z reżimem klero-pisowskim. Ale czasy...
Film odważyli się pokazać w kinie, a plakaciku nakleić już nie?
No ale sam mówiłeś, że jakieś bilboardy w Kraku są, mój kumpel też widział dwa plakaty na przystanku PKS, więc nie jest tak źle.

PostNapisane: 2 października 2018, 16:39 

Posty na Forum KP: 2318
Chojrak napisał(a):
Sugerujesz celowość w działaniach twórców "Kleru"?
Reklamą nie zajmują się twórcy filmu. Idealnie zresztą widać to po zwiastunie który jest złożony ze scen komicznych, podobnie jak w "Drogówce" i ""Pod mocnym Aniłołem" i oczywiście są to celowe zabiegi. Już na samym starcie pojawiły się "kontrowersje"z usuniętym zwiastunem, co mogło być zaplanowaną akcją marketingową. Dalej w zasadzie nie trzeba było robić wiele, bo to co się dzieje wokół filmu było z góry do przewidzenia.

Chojrak napisał(a):
Marny argument. "Smoleńsk" miał temat super gorący, plakatowano (i to pomimo skrajnie napiętego budżetu) i kicha, "Wołyń" był też super gorący w sieci i bilboardy JEDNAK były, "Greya" oplakatowano i ...waliły tłumy.
Marne są niestety ale Twoje argumenty. Smoleńsk nie przyciągnął tłumów bo ludzie mieli i mają dosyć tego co się wokół tej sprawy wydarzyło. "Wołyń" dużą część osób, zwłaszcza kobiet, odstraszył brutalnością samego tematu, co nie zmienia faktu, że obejrzało go bardzo dużo osób. "Greya" zobaczyło tak dużo ludzi głownie przez samą popularność książki która w końcu była bestselerem. Nie bez znaczenia było też to że na premierę wybrano walentynkowy weekend.

Chojrak napisał(a):
Jak widzisz nie ma tu reguł. Jeżeli bez bilboardów przyszedł milion, to z bilboardami mogło przyjść półtora. To są podstawy reklamy. Doskonale rozumiem, że są filmy tak gorące, że pójdą nań ludzie z definicji, ale wtedy tym bardziej robi się oprawę medialną, by poszło jeszcze więcej. Znasz jakiś film, co umyślnie zrezygnowano z reklamy, bo powstał szum medialny i stwierdzono, że to już wystarczy? Jeżeli dystrybutor ma przeczucie, że będzie hit to wydatki na reklamę są TYM WIĘKSZE. Bo nie ma obawy, że się ona nie zwróc
Skoro to są podstawy reklamy dlaczego piszesz, że mogło a nie że by przyszło. Otóż w świecie kina nie ma żadnych pewników i wielokrotnie na dno szły wytwórnie filmowe lub też były bliskie bankructwa. Nigdy nie będziesz w stanie przewidzieć jak dużo widzów wybierze dany film, nawet pomimo szeroko zakrojonej akcji marketingowej. W USA budżety na reklamę osiągają poziom często zbliżony a nawet wyższy jak sama produkcja, a i tak często okazuje się, że widzów jest znacznie mniej jak się spodziewano. W wypadku Smarzowskiego można było być pewnym, że jego nowy film i tak będzie cieszył się dużym powodzeniem, ponieważ ma on całkiem potężne grono fanów którzy przyjdą na jego film o dowolnej tematyce. Teraz czy mało jest reklamy Kleru? Patrząc na internet, to na temat "Kleru" jest nawet za dużo, bo piszą o nim niemal wszędzie. To że nie widzisz u siebie banerów reklamowych nie znaczy, że kampania reklamowa była tania, tylko może pieniądze nie koniecznie poszły tam gdzie myślisz. Jestem przekonany, że masa z informacji na temat filmu to artykuły sponsorowane. Jak widać po ilości widzów kampania jest bardzo skuteczna.

Chojrak napisał(a):
I nie mówcie mi proszę, że Pągowski intencjonalnie zrobił plakat do mediów elektronicznych, bo nie od tego jest PLAKAT.
To jest plakat festiwalowy, a tych nie zobaczysz jako materiały promocyjne danego filmu w kinie czy na bilbordach. Nie wiem jak do tej pory, ale jeszcze nie dawno był wymóg PISFu, by każdy dofinansowany film miał takową wersję. W przestrzeni publicznej króluje tandeta robiona na jedno kopyto i tu nic się nie zmieni.

PostNapisane: 2 października 2018, 18:51 

Posty na Forum KP: 537
Widziałem ŚWIETNY banner reklamowy "Kleru". :-) A była nim półka na Orlenie, gdy tankowałem auto z naprawionym w końcu sprzęgłem. Newsweek, Polityka, Gazeta Polska, W sieci, Angora i chyba jeszcze coś, na jednej półce, obok siebie, każda z "Klerem" na okładce. :-)

Wszędzie pełno wypowiedzi duchownych nt. "Kleru".

Kościół Katolicki w sensie instytucjonalnym jest niezawodną firmą pod względem reklamowym. Wystarczy że temat go jakoś dotyczy w sensie krytycznym, a sam z siebie, nieproszony, a co najśmieszniejsze - niewynagrodzony za to finansowo - zapewni taką kampanię reklamową, że mózg staje. :-D

PostNapisane: 2 października 2018, 18:59 

Rafal Dajbor napisał(a):
Widziałem ŚWIETNY banner reklamowy "Kleru". :-) A była nim półka na Orlenie, gdy tankowałem auto z naprawionym w końcu sprzęgłem.
Chyba polecą głowy za te promowanie filmu. Toż to takie numery należałoby sprzedawać spod lady a nie wystawiać na widok publiczny siejąc zgorszenie. :P

PostNapisane: 3 października 2018, 10:47 

Posty na Forum KP: 6173
MarianPaz napisał(a):
Marne są niestety ale Twoje argumenty. Smoleńsk nie przyciągnął tłumów bo ludzie mieli i mają dosyć tego co się wokół tej sprawy wydarzyło. "Wołyń" dużą część osób, zwłaszcza kobiet, odstraszył brutalnością samego tematu, co nie zmienia faktu, że obejrzało go bardzo dużo osób. "Greya" zobaczyło tak dużo ludzi głownie przez samą popularność książki która w końcu była bestselerem. Nie bez znaczenia było też to że na premierę wybrano walentynkowy weekend.
No więc sam widzisz zatem, że medialne zamieszanie przed premierą nie zawsze jest warunkiem wystarczającym by zapełnić kina. C.B.D.U. Teoria, że celowo zrezygnowano z reklamy zewnętrznej, bo nie była konieczna jest moim zdaniem do bani.
Zresztą jak się okazuje nie jest tak, że jej w ogóle nie ma, tylko, że jest stosunkowo oszczędna.

MarianPaz napisał(a):
Otóż w świecie kina nie ma żadnych pewników ...
...
W wypadku Smarzowskiego można było być pewnym, że jego nowy film i tak będzie cieszył się dużym powodzeniem..
Zdecyduj się zatem, to są , czy nie ma pewników? :)

MarianPaz napisał(a):
Jestem przekonany, że masa z informacji na temat filmu to artykuły sponsorowane. Jak widać po ilości widzów kampania jest bardzo skuteczna.
Serio tak myślisz? A które niby?
Głównym motywem, który wyciągnął ludzi do kina był jego temat, a nie artykuły (sponsorowane, czy nie), czy nawet nazwisko reżysera (ja np. jestem dość krytyczny wobec jego filmów i nie przepadałem za jego kinem). Smarzowski wstrzelił się w odpowiedni czas filmem o gorącym, niezwykle ważnym temacie. Trochę jak Wajda w "CzzM", na który waliły tłumy bez plakatów, bez recenzji i nawet bez informacji w repertuarach kin. Smarzowski też naruszył tabu, wreszcie dostaliśmy film na tematy bieżące i aktualne. Film walczący i pod prąd "linii partii". Reklama, ilość recenzji, ba, nawet artystyczna jakość filmu są w takim wypadku niemal bez znaczenia. Oczywiście wrzawa i zamieszanie mogą pomóc, ale jak wiemy z przypadku "Smoleńska" - nie zawsze.

MarianPaz napisał(a):
To jest plakat festiwalowy, a tych nie zobaczysz jako materiały promocyjne danego filmu w kinie czy na bilbordach. Nie wiem jak do tej pory, ale jeszcze nie dawno był wymóg PISFu, by każdy dofinansowany film miał takową wersję.
O tym, przyznam, nie słyszałem. Dosyć to dziwna praktyka.

PostNapisane: 3 października 2018, 19:45 

To oczywiste że Smarzowski wstrzelił się w oczekiwania widowni stąd ten sukces kasowy. Podobnie robi Vega który tworzy filmy takie jakie całkiem spora część naszego społeczeństwa chce oglądać. Niemniej sprawnie poprowadzona całkiem oszczędnymi środkami kampania promocyjna nie wymagała oplakatowania miast, bo i bez tego większości społeczeństwa film obił się o uszy, podczas gdy o dajmy na to "Kamerdynerze" mało kto słyszał.

A jeśli chodzi o sam "Kler", to mnie niestety rozczarował. Oczekiwałem na prawdę mocnego filmu, a tu nieco przypominał mi kino Szumowskiej, czyli miało być ostro a wyszło tak sobie. Najciekawszy wątek dotyczył oczywiście postaci znakomicie zagranej przez Jakubika, choć zakończenie było dla mnie mocno przewidywalne i tylko czekałem w jaki sposób bohater to uczyni. Wyglądało mi to trochę jak przerysowana jedna z ostatnich scen w "Pokłosiu". Pozostałe historie średnio ciekawe oraz za dużo niepotrzebnych wątków pobocznych. Film oglądałem na chłodno nie specjalnie angażując się w to co widziałem na ekranie. "Kler" miał mną wstrząsnąć, a przynajmniej tego po nim oczekiwałem lecz niestety tego nie zrobił. Jak dla mnie był to najsłabszy film Smarzowskiego.
6/10

PostNapisane: 3 października 2018, 19:50 

Posty na Forum KP: 6471
MarianPaz napisał(a):
Jak dla mnie był to najsłabszy film Smarzowskiego.

To aż się boję oglądać... :-D

PostNapisane: 3 października 2018, 19:56 

Nie lękaj się. :-)

Po po seansie "Kamerdynera" miałem nico mieszane uczucia, ale jednak film Bajona nieco bardziej mi się podobał jak "Kler", choć myślałem że będzie zupełnie odwrotnie. Mam nadzieję że przynajmniej Koterski mnie nie zawiedzie.

PostNapisane: 3 października 2018, 20:06 

A ja współczuję Bajonowi. :-D Zaangażował aktorską petardę - Gajosa, po czym tak długo mu się ten film wykluwał, że wszedł do kin równo z drugim filmem z Gajosem, tyle że znacznie bardziej nośnym i wcelowanym w swój czas.

A tak na marginesie odbioru filmu "Kler"... Samego filmu jeszcze nie widziałem, pójdę na początku przyszłego tygodnia, ale staram się słuchać co jest o nim mówione, oczywiście w mediach w miarę dających się oglądać (kwiatuszki typu "kultura dobra", czy "w potylicę" zostawiam koledze Chojrakowi, który śledzi tamtejszą twórczość z iście masochistyczną zaciętością :icon_lol: ) i dziś napatoczyłem się na "Kropkę nad i" z księdzem Józefem Klochem. Bardzo inteligentnie ksiądz Kloch mówił, wspomniał nawet, że jeśli jakiś ksiądz obejrzy "Kler" i zobaczy w nim siebie, to znaczy, że film jest cenny i potrzebny, wystąpił zdecydowanie przeciwko niewpuszczaniu filmu do kin w różnych miastach, itp. Tylko na jednym ksiądz Kloch się wywraca, podobnie jak całe mnóstwo innych duchownych, w temacie pedofilii. Otóż padają gorące zapewnienia, że choćby nie wiem jak się starać, to nie ma takiej możliwości, żeby w szeregi duchownych nie wszedł pedofil. Mam nieodparte wrażenie, że to jest cały czas niezrozumienie problemu, lub próba jego niezauważania. Przecież nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie oczekiwał od żadnej instytucji, w tym od Kościoła, żeby wystawiła glejt, że nie przepuści pedofila. To nierealne. Problem polega nie na tym, że księża-pedofile byli, tylko na tym, że byli bezkarni. Że w ramach "konsekwencji" przesuwano ich do innej parafii nie dopuszczając świeckich organów ścigania do sprawy. Że wielu wysoko postawionych duchownych utożsamiało piętnowanie pedofilii w Kościele z atakami na Kościół. TO jest problem. Tłumaczenie się, że w szeregach duchownych może się pojawić pedofil jest bez sensu. Wiadomo, że może. Pedofil może być w szeregach policjantów, aktorów, sprzedawców, mechaników i księży też. Tylko we wszystkich innych szeregach nie jest ukrywany i chroniony. Warto by to nareszcie pojąć, przy okazji filmu "Kler".

PostNapisane: 4 października 2018, 09:34 

Też to oglądałem, i mam podobne uczucia do Twoich. Co jeszcze? Ano, stwierdził, ze film jest przytłaczający, nie ma ŻADNEJ pozytywnej postaci, i nie ma w tym filmie ŻADNEJ nadziei. A jednak się w tym miejscu myli, bo choćby kreacja Jakubika daje jednak do myślenia...

PostNapisane: 4 października 2018, 11:41 

To stwierdzę niebawem, bo się wybieram w końcu na film we wtorek najbliższy. :-)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 204 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 17  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]