Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 19:49

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Zmiennicy
PostNapisane: 20 sierpnia 2017, 02:00 

Posty na Forum KP: 4329
Paanie no, jaka Mongolia. Syjam dyć przeca.

Byłbym za tym, by ktoś jednak złapał Panią Lusię i wspólnie jednak złożył "Krzyk ciszy", byłby to hit wydawniczy i wydawnictwo Opoka odkułoby się ;)

Sracz był oddalony od wyra... Szło się w deszcz...

PostNapisane: 15 października 2017, 21:02 

Co tu dużo mówić kultowy serial Bareji ze znakomitą obsadą aktorską o jakiej obecne seriale mogą tylko pomarzyć.

Moje ulubione postacie z serialu to Marian Koniuszko, ale ten prawdziwy grany przez Marcela Szytenchelma, jego ojciec prezes "Borów Tucholskich" grany przez Dmochowskiego, Mroczkowski grany przez Rewińskiego i Mastalerz grany przez Czechowicza.

Moje ulubione sceny:
1. Grzybobranie zakładowe
2. W restauracji na dworcu w Kutnie
3. Droga Jacka do pracy
4. Naprawa dachu palacu w Zatorach przez Mastalerza i Stacha
5. Jak Englert kupowal Marlboro w kiosku przy przejezdzie PKP

:lol: :lol: :lol:

PostNapisane: 16 lipca 2018, 22:20 

Ostatnio zrobiłem sobie kolejną powtórkę "Zmienników". Po raz kolejny wspaniale spędziłem czas i ubawiłem się setnie, ale też po raz kolejny pojawiły się te same pytania.
Jak to u Barei bywa "Zmiennicy" są bogaci we wszelkiej maści postaci epizodyczne, a obsada serialu jest dość spora.
Jako że jestem fanem zabawy typu 'Kto kogo zagrał?' (zwłaszcza jeśli chodzi o produkcje tamtych lat) zawsze zastanawiało mnie kilku aktorów występujących w "Zmiennikach", którzy najwyraźniej nie zostali wymienieni w napisach. Może ktoś z Forumowiczów będzie miał jakiś pomysł:
1) odcinek 4 "Typowa logika damsko-męska" - mecenas, do którego dzwoni Mroczkowski (Janusz Rewiński) aby "skonsultować się" w sprawie rzekomo czytanej książki kryminalnej
2) odcinek 5 "Safari" - kontroler lotów zawracający samolot lecący do Krakowa
3) odcinek 8 "Fartowny dzień" i później 12 "Obywatel Monte Christo" - dwóch milicjantów z drogówki stojących przed sklepem z radarem, jednego gra Jerzy Moes, drugiego... twarz aktora wydaje mi się dziwnie znajoma, ale nie mogę skojarzyć
4) odcinek 10 "Krzyk ciszy" - pracownik młyna obsługujący taśmę z makulaturą (scena w której tytułowy "Krzyk ciszy" zostaje zmielony); starszy, siwy aktor, też jakby znajomy, a nie do końca
5) odcinek 14 "Pocałuj mnie Kasiu" - docent Kwiatek, kobieta z odkurzaczem, która otwiera drzwi Kasi i Jackowi; trudno dostrzec twarz bo od razu ubiera okulary przeciwsłoneczne

Jeśli ktoś ma swoje spostrzeżenia i pomysły w tym temacie, zapraszam do rozmowy :)

PostNapisane: 17 lipca 2018, 23:36 

Posty na Forum KP: 4329
Dobry pomysł. To robiliśmy już z Misiem. Zmiennicy to 15 "misiów" ;) W wolnym czasie rzucę okiem

PostNapisane: 18 lipca 2018, 17:26 

Dobre porównanie. Każdy odcinek „Zmienników” to osobny „Miś” :D parę zagadek już udało mi się rozszyfrować ale kilka wciąż męczy!

PostNapisane: 12 września 2018, 12:24 

Irytujące, że nie było wznowienia serialu na DVD - przydałoby się go cyfrowo odświeżyć, tak jak np. Alternatywy 4. Ostatnio sprawiłem sobie prezent i za dość słoną kwotę kupiłem całość na pewnym portalu aukcyjnym. I zauważyłem dość niecną praktykę wystawiających - żeby kupić całość trzeba wydać minimum 150 zł, zaś bez jednej płyty, ok. 50-75 pln. Niestety, tej brakującej płyty nie dało się kupić osobno, chociaż polowałem na nią z 2 miesiące. Sad but true. :icon_e_confused:

PostNapisane: 2 października 2018, 00:19 

Dokładnie wznowienie powinno być już dawno przez kogoś wydane, bo dochodzi do absurdów o jakich wspominasz powyżej, że ludzie na aukcjach żądają horrendalnych cen za cały ten serial, przez to że jest tak mało egzemplarzy na rynku, a do tego tak jak słusznie zauważyłeś często w sprzedaży dostępne są tylko cztery z pięciu płyt. Płyta numer dwa zawierająca odcinki 4-6 urosła niemal do rangi Świętego Graala(nic dziwnego bo są na niej kultowe odcinki z Rewińskim i Englertem w rolach głównych).

PostNapisane: 4 października 2018, 09:25 

Ciekawe, dlaczego nie ma tego wznowienia, przecież to żaden niszowy serial, tylko jeden z najpopularniejszych w dziejach polskiej kinematografii. Taśmy matki zaginęły czy jak? To samo z serialami jak np. "Pan na Żuławach" i "Popielec" - kiedy to wydadzą wreszcie ja się pytam?!

PostNapisane: 4 października 2018, 12:19 

Tak jest, przecież dla porównania "Alternatywy 4" były wydawane już wiele razy i przez różne podmioty, czy to wydawnictwa czy to jako dodatek do gazet, a ze "Zmiennikami" dziwna sprawa, swoją drogą to wydawnictwo Carisma, które to wydało już chyba nie istnieje, co prawa sobie wykupili do tego serialu czy jak? :-|

A wydać by mogli jeszcze takie pozycje jak:

1. Znaki szczególne
2. Blisko coraz bliżej
3. Ślad na ziemi
4. Rodzina Kanderów

PostNapisane: 5 stycznia 2019, 03:28 

hubert.h napisał(a):
Ostatnio zrobiłem sobie kolejną powtórkę "Zmienników". Po raz kolejny wspaniale spędziłem czas i ubawiłem się setnie, ale też po raz kolejny pojawiły się te same pytania.
Jak to u Barei bywa "Zmiennicy" są bogaci we wszelkiej maści postaci epizodyczne, a obsada serialu jest dość spora.
Jako że jestem fanem zabawy typu 'Kto kogo zagrał?' (zwłaszcza jeśli chodzi o produkcje tamtych lat) zawsze zastanawiało mnie kilku aktorów występujących w "Zmiennikach", którzy najwyraźniej nie zostali wymienieni w napisach. Może ktoś z Forumowiczów będzie miał jakiś pomysł:
1) odcinek 4 "Typowa logika damsko-męska" - mecenas, do którego dzwoni Mroczkowski (Janusz Rewiński) aby "skonsultować się" w sprawie rzekomo czytanej książki kryminalnej
3) odcinek 8 "Fartowny dzień" i później 12 "Obywatel Monte Christo" - dwóch milicjantów z drogówki stojących przed sklepem z radarem, jednego gra Jerzy Moes, drugiego... twarz aktora wydaje mi się dziwnie znajoma, ale nie mogę skojarzyć
4) odcinek 10 "Krzyk ciszy" - pracownik młyna obsługujący taśmę z makulaturą (scena w której tytułowy "Krzyk ciszy" zostaje zmielony); starszy, siwy aktor, też jakby znajomy, a nie do końca
5) odcinek 14 "Pocałuj mnie Kasiu" - docent Kwiatek, kobieta z odkurzaczem, która otwiera drzwi Kasi i Jackowi; trudno dostrzec twarz bo od razu ubiera okulary przeciwsłoneczne

Jeśli ktoś ma swoje spostrzeżenia i pomysły w tym temacie, zapraszam do rozmowy :)

Tomasz Jarosz, w późniejszym okresie grał brata Ediego, do którego pojechali z dzieckiem na wieś.

PostNapisane: 5 maja 2019, 14:33 

hubert.h napisał(a):

Udało mi się odpowiedzieć na kilka z moich własnych pytań, a przynajmniej tak mi się wydaje :D

3) Jestem pewien, że milicjanta zagrał Jacek Bielenia.

4) Wydaje mi się, że jest to Zbigniew Plato, może ktoś potwierdzi?
http://oi66.tinypic.com/2eq9b1g.jpg

5) Pani docent to chyba Walentyna Jendrych, znana głównie jako sekretarka dyrektora Karwowskiego z "Czterdziestolatka", może również komuś uda się potwierdzić.
Obrazek

Dla porównania kadr z "Czterdziestolatka":
Obrazek

Edit:
Jeden z tagów [img] zmieniony na [url]. Zbyt duża szerokość zdjęcia - patrz Regulamin!

Moviemaker

PostNapisane: 8 listopada 2019, 22:39 

Dobra wiadomość dla fanów "Zmienników", wreszcie po tylu latach doczekaliśmy się:
https://www.dvdmax.pl/zmiennicy-rekonst ... vd,art6843

:-) :-) :-)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]