Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 13:00

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 204 ]  Przejdź na stronę... 1, 2, 3, 4, 5 ... 17  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: "Kler"
PostNapisane: 11 sierpnia 2018, 13:14 

Posty na Forum KP: 2318
Z innego tematu
Chojrak napisał(a):
Po cichu liczyłem na ten film, ale po obejrzeniu zwiastuna coś mi się widzi, że to może być strasznie grubo ciosana satyra... Liczyłem bardziej na taki polski "Spotlight". :|
Ale zobaczymy.

Cytuj:
Na podstawie scenariusza Wojciecha Smarzowskiego powstała 800-stronicowa książka. Napisał ją reporter "Gazety Wyborczej" Piotr Głuchowski.

Teraz w wywiadzie dla wp.pl odparł zarzuty internautów, którzy po zwiastunie ocenili, że to będzie film w stylu Patryka Vegi. "Kler" to dzieło wielopoziomowe.

"Kler" na pierwszym poziomie wywoła śmiech czy wręcz rechot, bo, jak to u Wojtka Smarzowskiego, pada z ust bohaterów mnóstwo tak zwanych grepsów. Ale gwarantuję, że potem śmiech uwięźnie w gardle. Ta historia ma bowiem pierwsze, drugie i trzecie dno – mówił wp.pl Głuchowski. Pieniądze mają być zaledwie wstępem do dramatu.

W filmie duży nacisk położony jest na pedofilię w Kościele, która przez jednych jest uznawana za temat wyolbrzymiony. Drudzy natomiast uważają, że księża wciąż pozostają bezkarni.

– Gdy zrobiono badania, okazało się, że w polskich więzieniach przebywało ponad 1400 pedofilów, w tym 900 bezrobotnych bez zawodu, 70 murarzy, 30 ślusarzy, 30 rolników, 25 mechaników samochodowych i zaledwie paru księży. To prawda – przyznaje dziennikarz. – Lecz druga strona słusznie argumentuje, że skazanie księdza na bezwzględne więzienie to w Polsce rzadkość. Najczęściej te sprawy są załatwiane w inny sposób. A w jaki, to właśnie "Kler" pokaże w skali jeden do jeden. Co się robi, gdy już nie można ukryć faktu, że ksiądz zgwałcił dziecko.
http://natemat.pl/amp/246283,film-o-ped ... ie-ksiazki

Na szczęście do premiery coraz bliżej, więc wkrótce przekonamy się jak mocno kontrowersyjny jest nowy film Smarzowskiego.

Tytuł: Re: "Kler"
PostNapisane: 31 sierpnia 2018, 23:11 

Posty na Forum KP: 1249
Jakoś średnio jestem podjarany tym filmem. Mam wrażenie, że Smarzowski od pewnego czasu pożera własny ogon, a że zawsze jechał na schematach i braku finezji, to też staje się jego kino coraz bardziej męczące.
Tutaj link do może nieco brutalnej, wulgarnej i przejaskrawionej wizji jego domniemanego następnego filmu, za to momentami jest to naprawdę śmieszne:
http://slizg.eu/viewtopic.php?f=30&t=45555&start=20
Nie przepadam za takim językiem, ale myślę, że jest sporo prawdy, w tym co napisał w którymś z kolejnych postów "Serwus".

PostNapisane: 31 sierpnia 2018, 23:40 

Kogo męczy tego męczy. Smarzowski już od dawna dzieli widzów na tych co cenią jego filmy i tych którzy ich nie lubią. Zaliczam się do tej pierwszej grupy. Swoją drogą ciekawe czy Smarzowskiemu uda się zrealizować serial o Piastach o którym była nie tak dawno temu mowa.

PostNapisane: 3 września 2018, 09:49 

Posty na Forum KP: 6173
Krępak Zwiedziony napisał(a):
Nie przepadam za takim językiem, ale myślę, że jest sporo prawdy, w tym co napisał w którymś z kolejnych postów "Serwus".

Fantazje jakiegoś chamusia bierzesz za prawdę?
Nie należę do grupy fanów Smarzowskiego, ani nie przekreślam jego filmów en masse. "Róża" i "Wołyń" mi się podobały (pan Serwus musiał je przeoczyć najwyraźniej...). Smarzowski ma niewątpliwy talent filmowy, ale i łatwość do dociskania pedału, co wydaje mi się zaczyna sam dostrzegać i być może próbuje nad tym panować. Zobaczymy. Na pewno plus za odwagę, bo co innego przyglądać się naprutym wieśniakom, czy policjantom, a co innego kalać w Polszcze duchowieństwo. Nie nastawiam się na zbyt wiele, ale dla Gajosa obejrzę na pewno.

Ostatnio edytowano 3 września 2018, 10:43 przez Chojrak, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 3 września 2018, 10:37 

Posty na Forum KP: 6471
Film ma na pewno fatalny plakat, ale to nie nowość u nas i w ogóle na świecie: muszą być gęby w szeregu (z najbardziej znaną gębą po środku na pierwszym planie), bo inaczej gawiedź nie pójdzie do kina. :icon_lol: :icon_rolleyes:

PostNapisane: 3 września 2018, 12:48 

Współczesne plakaty to taka ścianka z imprez celebrytów. :)

PostNapisane: 6 września 2018, 09:30 

Posty na Forum KP: 1249
Chojrak napisał(a):
Krępak Zwiedziony napisał(a):

Fantazje jakiegoś chamusia bierzesz za prawdę?

Źle się wyraziłem. Chodziło mi raczej o trafność odwzorowania estetyki filmów Smarzowskiego. Jest to oczywiście przesadzone i podane zbyt wulgarnie, ale też ironiczne i moim zdaniem trafia w sedno.
Byłem w sierpniu w Szczebrzeszynie na spotkaniu z Krzysztofem Vargą, przy okazji Festiwalu Języka Polskiego i jeśli dobrze go zrozumiałem, to Smarzowski przygotowuje jakiś film, przy którym "Kler" to bajeczki dla grzecznych dzieci. :icon_rolleyes: Strach się bać.

PostNapisane: 12 września 2018, 19:06 

Plakat do "Kleru" wygląda jakby to była jakaś komedia, tak mi się skojarzyło po tych minach, szczególnie Więckiewicza. :D I jeszcze ten podtytuł... Jakiś czas temu obejrzałem "Habemus Papam" (z Jerzym Stuhrem w roli rzecznika) i ten film mi się właśnie przypomniał po zobaczeniu plakatu do "Kleru". To był mój pierwszy plan, na którym statystowałem (rok temu) i sceny, w których brałem udział, dalekie były od radosnych. Dziwię się, że nie dodali jeszcze charakterystycznych kwadracików na dole. xD Plakaty do innych filmów Smarzowskiego wypadały moim zdaniem bez porównania lepiej, ale sądząc po podobieństwach do marketingu Patryka Vegi (na co wskazują niektórzy internauci) to po prostu próba przyciągnięcia jak największej liczby widzów w myśl zasady "skoro raz się skusili, to zrobią to jeszcze raz".

http://wyborcza.pl/duzyformat/5,127290, ... 7.html?i=7

PostNapisane: 12 września 2018, 20:57 

Posty na Forum KP: 2675
Na Twitterze można przeczytać kuriozalne teorie o tym, że Smarzowski "naraził się salonom" filmem o Wołyniu, więc kręci "antychrześcijański film", aby wejść w łaski ponownie.
Na mój kraj zawsze mogę liczyć.

PostNapisane: 12 września 2018, 21:01 

Posty na Forum KP: 537
Hahaha, jak usłyszałem o filmie "Kler" to sobie zadowcipkowałem z moim znajomym dokładnie w ten sposób. Nieźle się uśmialiśmy z mojej "teorii spiskowej". A tu hyc - okazuje się że ktoś tak samo, ale na poważnie. :-D

PostNapisane: 13 września 2018, 16:26 

Posty na Forum KP: 6173
Filmu jeszcze nie ma, a już jest huczek: kto do diabła dał na to forsę.
No i niezwykle mi było miło przeczytać, że głównym "winowajcą" był K. Zanussi.
Cytuj:
Decyzja została podjęta w oparciu o pozytywną opinię komisji - tylko dwie osoby były przeciwne. Wnioski oceniało grono ekspertów wskazywanych przez samego ministra Glińskiego: Andrzej Jakimowski, Dorota Kędzierzawska, Mirosław Krzyszkowski (przeciw), Jerzy Łukaszewicz, Rafał Wieczyński (przeciw), Krzysztof Zanussi, Janusz Zaorski.

Dyskusja na komisji była bardzo burzliwa. – Scenariusz wzbudził panikę wśród ekspertów, którzy bali się konfrontacji z prawdą. Jednak głos Krzysztofa Zanussiego przeważył i upewnił moją decyzję – przyznaje Magdalena Sroka.

https://natemat.pl/248943,ile-dotacji-n ... ez-ksiedza

Brawo!
Zasłużony katolicki reżyser z mety dostał za to kuksańca:
Cytuj:
– Zagłosowałem na ten film nie ze względu na to, że jestem liberałem i że w sztuce wszystko wolno. Zrobiłem to, bo wierzę, że spowodowany nim wstrząs może Kościołowi wyjść na zdrowie – stwierdził Zanussi, przypomnijmy - często przedstawiany jest w mediach jako twórca katolicki, więc jego współudział w sprawie może budzić zdumienie. Wydaje się bowiem, że po raz kolejny w filmowym światku zatriumfowała permisywna zasada, wedle której „artyście wszystko wolno”.

http://www.pch24.pl/tak-bylo-z-dofinans ... z5QzY3Axq0

Zanussi z pewnością nie głosi, że twórcy "wszystko wolno", ale może po prostu nie potrafi zamykać oczu na prawdę?
KZ dostaje ode mnie 10/10 za odwagę. Teraz tylko należy się modlić, by "Kler" był filmem dobrym...

PostNapisane: 13 września 2018, 19:21 

Posty na Forum KP: 2675
No fakt, Zanussi mi tu mocno zaimponował. Wydaje się, że to jest po prostu katolik z twardymi zasadami i do tego myślący - w odróżnieniu od Wieczyńskiego, najwyraźniej wychodzącego z założenia, że o księżach można kręcić tylko filmy takie jak "Popiełuszko"...

Swoją drogą bardzo ładne są komentarze pod artykułem, że szczególnym uwzględnieniem komentarza pana Mirka... :-)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 204 ]  Przejdź na stronę... 1, 2, 3, 4, 5 ... 17  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]