Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 09:11

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 17 sierpnia 2018, 22:25 

Posty na Forum KP: 2675
karel napisał(a):
Brunner napisał(a):
jej rola w "Lalce" była jedyną z tą postaci Prusowskich, które bardziej cenię w wydaniu Hasa niż Bera. Inna rzecz, że w osobie Małgorzaty Braunek wielkiej (czy jakiejkolwiek) konkurentki do miana nie miała.

Żeby nie groził Ci zawał, to tym razem się z Tobą nie zgodzę, bo od dawna jest wiadome, że wolę Łęcką-Braunek. ;)

Ja też :-) a co do opisywanych fleszy, jako mały chłopiec na widok Andrzeja Wasilewicza podczas spaceru po Warszawie zawolalem głośno "mama, Bukowian!". :-) podobno, bo tego już nie pamiętam, Wasilewicz bardzo szeroko się uśmiechnął.

PostNapisane: 3 września 2018, 10:36 

Posty na Forum KP: 6173
Pan Anatol napisał(a):
Po prostu nazwisko jakoś bardziej nośne
A no tak, pod tym względem jest to aktorka rzeczywiście WYBITNA.
Jej nazwisku i urodzie nie można kompletnie nic zarzucić. Myślałem po prostu, że mowa jest o kunszcie aktorskim.

PostNapisane: 3 września 2018, 10:43 

Posty na Forum KP: 537
Polecam sięgnąć po książkę "Seksbomby" Krzysztofa Tomasika. Beata Tyszkiewicz jest jedną z pięciu bohaterek, obok Jędrusik, Brylskiej, Szapołowskiej i Figury. Wydaje mi się, że tam dobrze zostało opisane i jej aktorstwo, i jej miejsce w historii polskiego kina.

PostNapisane: 26 listopada 2021, 22:52 

Dla mnie jest ona aktorką mocno jednowymiarową. To w sumie to nic złego. Jest wielu dobrych aktorów, aktorek, którym ciężko wyjść poza pewien właściwy im temperamentom schemat. Zwykle gra dystyngowane kobiety, bo taka też chyba i ona sama jest. Gdybym miał się czegoś mocniej przyczepić to do tego że nie potrafi grać głosem. W tym co mówi nie ma emocji, wszystko jest jakby wciśnięte w gorset pałacowej poprawności. Nawet jak ma się wściec to robi to w tak specyficzny sposób że brzmi to wyjątkowo nienaturalnie. Zresztą ma dość nieciekawą barwę głosu. Dla mnie jest ona jednym z symboli polskiego kina lat 60-70, ale bardziej dlatego że była w centrum tego życia niż dlatego że była aktorką wybitną. Wg mnie nie była.
Przyjaźniła się z E.Czyżewską. To ciekawa przyjaźń bo panie pochodziły z krańcowo różnych światów. Może E.Cz miała to czego B.T brakowało - niczym nieskrępowaną wolność emocjonalną przekładającą się na swobodę gry. I w kinie i w życiu. B.T mam wrażenie ciągle była skrępowana swoim nobliwym backgroundem który nie pozwalał na wydobycie z siebie większej ekspresji czy luzu. Panie uzupełniały się charakterami.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]