Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 12:29

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 29 sierpnia 2018, 20:57 

Niewątpliwie zwartość właściwa filmom kinowym pomaga budować dramaturgię, z drugiej strony aby ją osiągnąć, usuwa się często mniej istotne, ale doskonałe epizody. Przyznam, że sceny z Pawlikiem nie pamiętam dokładnie, za to zapamiętałem wszystkie sceny z Boruńskim, których parę wycięto na potrzeby filmu.

Scena z farszem na gołąbki jest na tyle mocna, że część rzeczywiście odwraca wzrok, natomiast część, bardziej skłonna do postmodernistycznych odczytań, śmieje się...

PostNapisane: 29 sierpnia 2018, 23:04 

Posty na Forum KP: 6471
Też jestem zwolennikiem filmu (w pierwotnej, a nie przemontowanej przez Wajdę wersji). Serial oczywiście cenię, ale znacznie częściej wracam do produkcji kinowej.
Zresztą serial i film aż tak mocno się w tym wypadku nie różnią, różnice zdrcydowanie bardziej widać np. w "Nocach i dniach", których serialowa odmiana mocno akcentuje wątki obecne w kinowym filmie słabo bądź w ogóle.

PostNapisane: 29 sierpnia 2018, 23:53 

W ogóle chyba nie widziałem tej przemontowanej wersji "Ziemi obiecanej". Obecnie raczej krąży wersja oryginalna, która to została zrekonstruowana. Jestem ciekaw tych serialowych "Nocy i dni", bo wersja kinowa mnie raczej rozczarowała, a może te wątki zaakcentowane w serialu są ciekawsze...

PostNapisane: 30 sierpnia 2018, 08:42 

Posty na Forum KP: 1006
Rozmawialiśmy o tym już niejednokrotnie, ja traktuję serial Wajdy jako rozszerzoną wersję filmu, bo przecież różnica między jednym a drugim wynosi raptem około 25-30 min. Wiadomo są różnice, kolejność niektórych scen, czy brak kilku momentów w tej kinowej wersji. Kiedyś pisałem dokładnie o różnicach między jedną i drugą pozycją. W filmie nie ma na przykład ładnej sceny, gdzie kilku bohaterów z drugiego planu razem sobie muzykuje, między innymi Stein, czy Wilczek, co nawet ma jakieś tam znaczenie, bo w przypadku tej drugiej postaci trochę ociepla jej wizerunek.

Tak, ,,Noce i dnie" to zupełnie inna historia. Tutaj są znaczne różnice. Zresztą czas obu produkcji mówi wiele, wersja kinowa ma 245 min, a serial około 660 min.

PostNapisane: 30 sierpnia 2018, 09:16 

Posty na Forum KP: 2318
Wkrótce będzie okazja do ponownego obejrzenia serialu gdy zostanie zdigitalizowany lub zrekonstruowany przez TVP. Wersja odcinkowa siłą rzeczy jest lepsza, bo pokazuje znacznie więcej jak ten znakomity film.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]