Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 08:44

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę... 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 sierpnia 2018, 22:36 

Tym razem mój wybór padł na znalezienie i odwiedzenie miejsc z filmu "Karate po polskiu". Nie jest tajemnicą, że film kręcono w Starych Juchach (sceny w miasteczku) a kapliczkę, którą malowali wewnątrz bohaterowie filmu to ta w Studzienicznej.

Gorzej było trafić na dom (i jezioro z pomostem), w którym i wokół którego toczy się połowa filmu. Po małym wywiadzie z okolicznymi mieszkańcami udało mi się znaleźć popadający w ruinę i zapadający się budynek z zabudowaniami w Sikorach Julskich (notabene jakieś 300m od posesji Pana Jerzego Hoffmana) :)

Tak to teraz wygląda i tylko detale i układ elementów potwierdza to, że jest to ten dom właśnie:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek Obrazek

Stare Juchy - bar z filmu (obecnie market. Nadbudowano 2 piętra):
Obrazek

budynek, na którym widniał socjalistyczny napis w filmie, zaś po prawej stał kiosk:
Obrazek

Dworzec w Starych Juchach z filmu:

Obrazek
Obrazek

Kapliczka w Studzienicznej (jak się okazuje raptem jakieś 5 km od ośrodka "Skowronek" pod Augustowem z "07 zgłoś", który rok temu na forum wklejałem. Co za zbieg okoliczności)

Obrazek
Obrazek

PostNapisane: 11 sierpnia 2018, 23:21 

Posty na Forum KP: 537
Majkel, pod względem wynajdywania plenerów jesteś niezastąpiony! (przez tę ilość zgonów i pogrzebów z ostatnich dni chciałem napisać "nieodżałowany", ale się w porę powtrzymałem :twisted: :lol: )

PostNapisane: 12 sierpnia 2018, 00:47 

Dzięki wielkie. Polecam się na przyszłość :) Uzbierało się już z kilkadziesiąt miejsc przez dobre 10 lat. A z tym "nieodżałowany" to jeszcze nie teraz :lol:

PostNapisane: 12 sierpnia 2018, 07:20 

To przy okazji tego tematu pochwalę się. Od paru lat spędzam urlop w Augustowie i w tym roku po raz drugi z rzędu popłynąłem sobie w rejs szlakiem papieskim do Studziennicznej w którego programie jest zwiedzanie m.in tej kapliczki (choć to może za duże słowo - statek po prostu tam się zatrzymuje na pół godziny i można sobie połazić po tych okolicach). Z racji tego, że w połowie lipca nie było jeszcze takich upałów, to ludzi w Augustowie było bardzo niewiele, więc i rejsy jeśli idzie o zapełnienie statku były bardzo kameralne. W ten rejs co ja wybrało się w sumie ok. 10 osób a wśród nich była pani Teresa Lipowska, która jak się okazało spędza urlop w Augustowie od wielu, wielu lat. Nie omieszkałem zamienić z nią parę słów - bardzo sympatyczna i otwarta osoba. Miło będę to wspomniał.

PostNapisane: 12 sierpnia 2018, 14:15 

Posty na Forum KP: 6471
Faktycznie, świetne te materiały, Majkel. Bardzo wzbogacają forum. :-)

PostNapisane: 12 sierpnia 2018, 14:32 
ADMINISTRATOR

Mogę wyłącznie zgodzić się z przedmówcami:-) Świetny pomysł i wykonanie Majkel! Czekamy na kolejne reportaże z historycznych planów filmowych.

StasiuKolasa, pogratulować wyczucia czasu i miejsca, takie spotkania zawsze są miłe.

PostNapisane: 17 sierpnia 2018, 21:18 

Posty na Forum KP: 1249
Super, że udało Ci się zlokalizować domek. Żal, że jest w takim stanie. To pewnie był jeden z ostatnich momentów, żeby go uwiecznić.
W Starych Juchach byłem 2 lata temu i też mam trochę zdjęć - dawna restauracja, przystanek, główna ulica i oczywiście sporo ze stacji kolejowej. Jako ciekawostkę podam, że przed wojną zatrzymywał się tam pociąg z Ełku (niem. Lyck) do Królewca. Pozostał nawet napis na budynku dworcowym.

PostNapisane: 19 grudnia 2020, 11:56 

W najbliższym czasie zamierzam odwiedzić plenery filmu. Dziękuje Majkel twoje podpowiedzi są bezcenne.

PostNapisane: 17 stycznia 2021, 21:41 

Nie ma sprawy. Może jeszcze ten dom się nie zawalił przez te 3 lata. :-D Szkoda tylko, że portal na którym umieszczałem w przeszłości zdjęcia z co ciekawszych wizyt, się zawinął i pozostały tylko nieaktualne linki :icon_e_confused:

PostNapisane: 20 stycznia 2021, 19:26 

Chałupa jeszcze stoi, choć jest w opłakanym stanie. Bardzo mi pomogły twoje zdjęcia. Odwiedziłem również Stare Juchy, Studzieniczną. Nawet zgrabny film z tego wyszedł w najbliższych tygodniach wrzucę na mój kanał. Mam także gotowy film o lokacjach "Wielkiego Szu"
To była dłuższa wycieczka, bardzo ciekawa. Przy okazji wpadłem na Szczeliniec Wielki, zimą prezentuje się dostojnie.

PostNapisane: 21 stycznia 2021, 21:35 

No tak, chałupa opuszczona, ale wejść się do niej da(ło). Gdzieś wyczytałem/usłyszałem, że dom ten ponoć należał kiedyś do Ireny Jarockiej. Ale sądzę, że to raczej plotka. Natomiast Jerzy Hoffman fatycznie mieszkał obok - jakieś 200-300m nad samą wodą.

Co do "Wielkiego Szu", pomijając Wambierzyce, to miałem okazję mieszkać we wrocławskim hotelu Novotel dokładnie w tym samym pokoju (nie pamiętam numeru - na filmie jest mowa), gdzie kręcono sceny. I widok z okna na skrzydło też się zgadzał. To samo jeśli chodzi o wnętrze pokoju itp. Ale to było z 9 lat temu, kiedy recepcja i klosze nad telefonami były jeszcze takie same jak na filmie. :)

PostNapisane: 21 stycznia 2021, 23:02 

Posty na Forum KP: 537
Majkel napisał(a):
Co do "Wielkiego Szu", pomijając Wambierzyce, to miałem okazję mieszkać we wrocławskim hotelu Novotel dokładnie w tym samym pokoju (nie pamiętam numeru - na filmie jest mowa), gdzie kręcono sceny. I widok z okna na skrzydło też się zgadzał. To samo jeśli chodzi o wnętrze pokoju itp. Ale to było z 9 lat temu, kiedy recepcja i klosze nad telefonami były jeszcze takie same jak na filmie. :)

Mnie tam w 2017 roku zakwaterowała produkcja "Pierwszej miłości". Nie mieszkałem w tym samym pokoju, ale za to z widokiem na trawnik rosnący w miejscu basenu, w którym Bończak topił Nowickiego. Nawet się dowiedziałem, że jakoś w latach 90. ów basen został zasypany.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę... 1, 2  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]