Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 13:38

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 169 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 15  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 sierpnia 2018, 20:18 

Posty na Forum KP: 6173
Rafal Dajbor napisał(a):
Nie bardzo wierzę, żeby w konkursie głównym ktokolwiek pokonał "Zimną wojnę". :)
A ja wręcz przeciwnie, ZW to film-wydmuszka, ja czekam na kino z krwi i kości. Może się doczekam?

PostNapisane: 6 sierpnia 2018, 20:21 

Posty na Forum KP: 537
Nie mówię że ZW to dobry film. W ogóle nie wypowiadałem się o jej wartości tylko o tym, że nie wierzę w niezależne myślenie jurorów i że sądzę, że nagrodzą to, co wszyscy nagradzają. Ale oczywiście chciałbym się mylić. :)

PostNapisane: 7 sierpnia 2018, 06:58 

Posty na Forum KP: 2318
ZW to moim zdaniem świetny film, niemniej dla mnie średnio istotne jest to, czy wygra ten czy inny festiwal. Ważne jest tylko to czy mi się dany tytuł podobał czy też nie i żadna nagroda tego nie zmieni. Mam nadzieję, że na festiwalu w Gdyni będzie przynajmniej jeden równie dobry a może i lepszy film. Na "Kler" Smarzowskiego mogę się wybrać nie oglądając zwiastuna i nie patrząc na noty z recenzji.

PostNapisane: 7 sierpnia 2018, 10:34 

Posty na Forum KP: 6471
MarianPaz napisał(a):
ZW to moim zdaniem świetny film, niemniej dla mnie średnio istotne jest to, czy wygra ten czy inny festiwal. Ważne jest tylko to czy mi się dany tytuł podobał czy też nie i żadna nagroda tego nie zmieni.

Wiadomo, że to, czy jakiś film nam się podoba jest ważniejsze od tego, czy został nagrodzony. Nie zmienia to jednak faktu, że tak czy inna prestiżowa nagroda to powód do dumy i chwały, dodatkowa nobilitacja dla dzieła i twórców, dająca miejsce w historii - choćby tylko tej statystycznej, bo (już rozmawialiśmy kiedyś o tym) z wartością filmów nagradzanych na festiwalach faktycznie różnie bywa i po latach nieraz okazuje się, że dany tytuł mocno na niej stracił, a zyskał akurat ten, którego w roku premiery nie dostrzeżono.

PostNapisane: 9 sierpnia 2018, 19:19 

Posty na Forum KP: 6173
MarianPaz napisał(a):
Na "Kler" Smarzowskiego mogę się wybrać nie oglądając zwiastuna i nie patrząc na noty z recenzji.
Po cichu liczyłem na ten film, ale po obejrzeniu zwiastuna coś mi się widzi, że to może być strasznie grubo ciosana satyra... Liczyłem bardziej na taki polski "Spotlight". :|
Ale zobaczymy.

PostNapisane: 10 sierpnia 2018, 18:14 

Posty na Forum KP: 2318
Nie sugeruj się zwiastunem bo producenci filmów Smarzowskiego z reguły robią je na wesoło tak by do kin przyciągnąć jak najwięcej widzów. "Pod Mocnym Aniołem" w zapowiedzi prezentował się jako komedia a przecież był to dosyć ciężki dramat.

Całe szczęście że nie będzie to polski "Spotlight" na którym strasznie się wynudziłem. Zresztą tak na dobrą sprawę był to bardziej film o niemal już wymarłym dziennikarstwie śledczym niż o pedofilii.

Przy okazji w produkcji jest film o podobnym tytule - "Klecha".

Cytuj:
Czerwiec 1976 na wielkim ekranie. W Częstochowie trwają zdjęcia do filmu „Klecha” w reżyserii Jacka Gwizdały. Bohaterem jest ksiądz Roman Kotlarz, jeden z uczestników wydarzeń radomskich.
Ks. Roman Kotlarz, był prześladowany przez Służbę Bezpieczeństwa. Zmarł na skutek pobicia przez „nieznanych sprawców”.

W postać głównego bohatera wciela się Mirosław Baka. Tytuł filmu nawiązuje do kryptonimu akt operacyjnych przeciwko księżom, które są dostępne w archiwach Instytutu Pamięci Narodowej.

Koszt produkcji to 6 mln złotych. Film ma gotowy wiosną przyszłego roku. Zdjęcia w Częstochowie zakończą się dziś. Obraz powstanie dzięki finansowemu wsparciu Polskiego Instytutu Sztuki Filmowej, a obok wersji kinowej - w planach jest również trzyodcinkowa wersja telewizyjna, którą pokaże TVP.
https://www.sfp.org.pl/wydarzenia,5,27553,1,1,Trwaja-zdjecia-do-filmu-Klecha.html

PostNapisane: 10 sierpnia 2018, 19:56 

Posty na Forum KP: 2675
Nigdy, nawet w 1991, nie udało się znaleźć dowodów na bezpośredni związek przyczynowo skutkowy między pobiciem a śmiercią ks Kotlarza. Bardzo prawdopodobne jest za to, że sbeckie naloty i pobicia wpedziły ks Kotlarza w ciężką nerwicę i głęboką depresję, co bezposrednio przyczyniło się koniec końców do jego śmierci.

Można by o tym zrobić bardzo ciekawy film, ale podskórnie czuję, że raczej będzie drugi Popiełuszko.

PostNapisane: 23 sierpnia 2018, 11:22 

Interesującym filmem może być "Krew boga" Bartosza Konopki: http://www.filmpolski.pl/fp/index.php?film=1243959.
Tego typu produkcje powstają u nas rzadko, by nie powiedzieć - wcale.

PostNapisane: 23 sierpnia 2018, 12:11 

To faktycznie może być ciekawe, jeśli scenariusz jest faktycznie tak dobry, jak można by wnioskować z tego krótkiego opisu, no i o ile nie zawiodą aspekty realizacyjne. Konopki widziałem tylko te "dokumenty", które robił, ale jeśli w fabule też da o sobie znać jego zacięcie, powiedziałbym, antropologiczne, to jestem bardzo ciekaw.

Swoją drogą ciekawi mnie też fakt, że Pieczyński dość często, biorąc pod uwagę jego poglądy, bierze udział w różnych produkcjach z wątkami religijnymi i chrześcijańskimi. ;)

PostNapisane: 23 sierpnia 2018, 12:17 

Pan Anatol napisał(a):
Swoją drogą ciekawi mnie też fakt, że Pieczyński dość często, biorąc pod uwagę jego poglądy, bierze udział w różnych produkcjach z wątkami religijnymi i chrześcijańskimi. ;)

Profesjonalista w każdym calu. ;)

Parę lat temu Konopka zadebiutował w fabule całkiem dobrym "Lękiem wysokości" ze Stroińskim i Dorocińskim, więc może i tym razem efekt będzie satysfakcjonujący. Choć oczywiście filmy bardzo odmienne.

PostNapisane: 23 sierpnia 2018, 14:09 

Posty na Forum KP: 2675
Konopka był też reżyserem zaskakująco dobrego jak na tvnowe standardy serialu "Az po sufit" w którym fajna postać starzejącego się powoli faceta wykreował Cezary Pazura. I chyba właśnie zbyt oryginalny i ciekawy ten serial był, bo widownia stacji go nie kupiła i po jednym sezonie przepadł.

PostNapisane: 27 sierpnia 2018, 11:55 

"Wilkołak" Adriana Panka też wydaje się ciekawy. http://www.filmpolski.pl/fp/index.php?film=1243819
Oczywiście od dobrego tematu do dobrego filmu droga bywa długa i wyboista, ale wydaje mi się, że mimo wszystko na tegorocznym FPFF w Gdyni będzie całkiem sporo tytułów wartych uwagi.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 169 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 15  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]