Ostatnio zrobiłem sobie kolejną powtórkę "Zmienników". Po raz kolejny wspaniale spędziłem czas i ubawiłem się setnie, ale też po raz kolejny pojawiły się te same pytania.
Jak to u Barei bywa "Zmiennicy" są bogaci we wszelkiej maści postaci epizodyczne, a obsada serialu jest dość spora.
Jako że jestem fanem zabawy typu 'Kto kogo zagrał?' (zwłaszcza jeśli chodzi o produkcje tamtych lat) zawsze zastanawiało mnie kilku aktorów występujących w "Zmiennikach", którzy najwyraźniej nie zostali wymienieni w napisach. Może ktoś z Forumowiczów będzie miał jakiś pomysł:
1) odcinek 4 "Typowa logika damsko-męska" - mecenas, do którego dzwoni Mroczkowski (Janusz Rewiński) aby "skonsultować się" w sprawie rzekomo czytanej książki kryminalnej
2) odcinek 5 "Safari" - kontroler lotów zawracający samolot lecący do Krakowa
3) odcinek 8 "Fartowny dzień" i później 12 "Obywatel Monte Christo" - dwóch milicjantów z drogówki stojących przed sklepem z radarem, jednego gra Jerzy Moes, drugiego... twarz aktora wydaje mi się dziwnie znajoma, ale nie mogę skojarzyć
4) odcinek 10 "Krzyk ciszy" - pracownik młyna obsługujący taśmę z makulaturą (scena w której tytułowy "Krzyk ciszy" zostaje zmielony); starszy, siwy aktor, też jakby znajomy, a nie do końca
5) odcinek 14 "Pocałuj mnie Kasiu" - docent Kwiatek, kobieta z odkurzaczem, która otwiera drzwi Kasi i Jackowi; trudno dostrzec twarz bo od razu ubiera okulary przeciwsłoneczne
Jeśli ktoś ma swoje spostrzeżenia i pomysły w tym temacie, zapraszam do rozmowy