Forum Polskiego Kina

Teraz jest 21 grudnia 2024, 19:42

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 97 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 lipca 2018, 23:24 
ADMINISTRATOR

Takie rzeczy na pierwszy rzut oka bardziej wyglądają na problem z przewodem hdmi (lub innym) albo odtwarzaczem. Wtedy jednak powinno to występować również na innych płytach. Z drugiej strony piszesz, że występują one sporadycznie więc nie zawsze - ale czy dokładnie w tych samych miejscach?

Sprawdziłbym to jeszcze robiąc kopię oryginalnej płyty oraz odtwarzając oryginał na innym odtwarzaczu. Tak łatwiej będzie zlokalizować przyczynę.

PostNapisane: 7 lipca 2018, 23:36 

Odtwarzacz i kabel są raczej w porządku, bo oglądałem na nim też niedawno inne filmy z płyt i wszystko było w porządku. Przez sporadycznie miałem na myśli nie bardzo często, ale jednak parę razy takie coś się pojawia, zawsze w tych samych miejscach. Na innym odtwarzaczu DVD, na którym oglądałem film jakiś czas temu, również pojawiały się takie problemy. Zgrałem film z płyty do pliku mp4 i te błędy również w nim pojawiają się w tych samych miejscach (z tego pliku pochodzą screeny, które załączyłem).

Czyli rozumiem w takim razie, że trzeba winić płytę? Jeśli ktoś posiada to wydanie DVD, to byłbym wdzięczny, gdyby sprawdził, czy u niego też coś takiego występuje (np. w minucie 1:02).

PostNapisane: 7 lipca 2018, 23:48 
ADMINISTRATOR

Tak, w takim wypadku winna jest płyta. Pytanie czy jest to błąd na etapie authoringu, tłoczenia czy mechaniczne uszkodzenie. To ostatnie raczej można wykluczyć ponieważ nie widzisz na płytce wyraźnych śladów (rys). Jeśli przy tłoczeniu, może to dotyczyć tylko pewnej partii płyt. To się zdarza. Kiedyś zakupiłem wydanie dwupłytowe, w którym obie płyty były identyczne! A więc jeszcze lepszy numer;-)

PostNapisane: 8 lipca 2018, 02:08 

OK, dzięki za pomoc. W takim razie chyba zakupię sobie jeszcze jedną kopię, tylko oby nie było w niej takiego samego problemu.

PostNapisane: 8 lipca 2018, 12:18 
ADMINISTRATOR

Warto byłoby spróbować innego wydania ale nie wiem czy takowe istnieje. Najczęściej spotykane jest "Abel twój brat / Kolorowe pończochy [2DVD]".

PostNapisane: 8 lipca 2018, 12:53 

Niestety innych wydań nie ma. Jeśli jedyna dostępna jak na razie kopia jest z takimi zakłóceniami, to jakoś to przeboleję, bo nie mam innego wyjścia. ;)

Co ciekawe, dopiero podczas trzeciego oglądania tego DVD zauważyłem te błędy, ale to pewnie dlatego, że przy dwóch wcześniejszych korzystałem jeszcze z kineskopowego telewizora, na którym to zapewne nie było aż tak widoczne.

PostNapisane: 8 lipca 2018, 14:22 

Posty na Forum KP: 2318
A może jest to taki sam efekt jak w poniższym filmie?
https://www.dailymotion.com/video/x6ktxnh

PostNapisane: 8 lipca 2018, 14:38 

Zgadza się - czyli z tego wynika, że to bardziej globalny problem, a nie tylko kwestia mojej płyty. W takim razie chyba odpuszczę sobie kupowanie nowej kopii, bo problem może się powtórzyć. Chyba że ktoś posiada wersję z jakiejś innej partii płyt, gdzie takich zakłóceń nie ma - chętnie odkupię. ;) I dziękuję Moviemakerowi i Marianowi za pomoc.

Szkoda tylko, że tak popsuli to jedno z niewielu wydań Nasfetera na DVD. Jakiś box z jego filmami by się przydał np. na 100. rocznicę urodzin w 2020, ale nie mam na razie takich wpływów, żeby to się stało. ;)

PostNapisane: 8 lipca 2018, 14:44 

Posty na Forum KP: 2318
Kupno kolejnego DVD jest bez sensu, ponieważ każde będzie wyglądać tak samo. Można próbować szukać innego wydania, ale pewnie będzie pochodzić dokładnie z tego samego mastera i wyglądać podobnie. Może film zostanie w najbliższym czasie przeznaczony do rekonstrukcji, wtedy już tego typu efekty zostaną wyeliminowane. Na chwilę obecną musisz się zadowolić tym co masz.

PostNapisane: 8 lipca 2018, 15:00 

No faktycznie - muszę. Moviemaker wspomniał tam wyżej, że to mógłby być problem z tłoczeniem pewnej partii płyt, ale nie ma co na to liczyć, więc na razie godzę się ze swoim losem. :) Tym bardziej że oprócz tych paru problemów to bardzo porządne wydanie ze świetną jakością obrazu.

PostNapisane: 9 lipca 2018, 00:19 

Posty na Forum KP: 768
A czy odtwarzanie tej płyty na innych urzadzeniach np komputer również pokazuje te wady?

PostNapisane: 9 lipca 2018, 01:52 

Z tego co pamiętam to tak, w każdym razie zrobiłem kopię w pliku mp4 i tam też te wady się pojawiają. Nie ma co, nic z tym nie da się zrobić, co zresztą w pewnym sensie mnie uspokoiło. ;)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 97 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]