Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 09:29

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 czerwca 2018, 09:54 

Posty na Forum KP: 6471
Podpytałem babcię i okazuje się, że przed laty (głównie w latach 60.) Himilsbach bywał w Szczecinie dość regularnie, raczej w sprawach literackich niż filmowych. Faktycznie przychodził do moich dziadków po pieniądze - "na papierosy". Chodził też do redakcji szczecińskich gazet i mówił dziennikarzom, że mój dziadek kazał dać mu pieniądze na papierosy właśnie, które potem mój dziadek miał niby zwrócić owej pożyczającej Himilsbachowi osobie, co oczywiście nie było prawdą tylko taką sprytną zagrywką (podobno skuteczną) ze strony tej barwnej persony. Dowiedziałem się też, że któregoś razu spędził z moimi dziadkami w Szczecinie Wielkanoc.
To tyle rodzinnych anegdotycznych wspomnień. :)

PostNapisane: 28 czerwca 2018, 23:22 

Posty na Forum KP: 1403
karel napisał(a):
Chodził też do redakcji szczecińskich gazet i mówił dziennikarzom, że mój dziadek kazał dać mu pieniądze na papierosy właśnie, które potem mój dziadek miał niby zwrócić owej pożyczającej Himilsbachowi osobie, co oczywiście nie było prawdą tylko taką sprytną zagrywką (podobno skuteczną) ze strony tej barwnej persony. Dowiedziałem się też, że któregoś razu spędził z moimi dziadkami w Szczecinie Wielkanoc.

To może w takim razie opowiesz coś o zasługach Twojego Dziadka dla literatury? Przyznam, że rozbuchałeś (może nie tylko) moją ciekawość ;)

PostNapisane: 29 czerwca 2018, 11:42 

Posty na Forum KP: 6471
Wpadnij kiedyś na kawę, to pogadamy. :-)
Albo zapytaj Fran... Stena. ;-)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]