Forum Polskiego Kina

Teraz jest 20 listopada 2024, 10:28

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 115 ]  Przejdź na stronę... 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: "Zimna wojna"
PostNapisane: 19 maja 2018, 20:18 

Posty na Forum KP: 537
Nagroda dla Pawła Pawlikowskiego w Cannes za najlepszą reżyserię to chyba dobry powód, by założyć temat. :)

Dobrze się zaczęło, zobaczymy co dalej będzie. :)

PostNapisane: 19 maja 2018, 21:26 

Posty na Forum KP: 2318
Już widać śmieszne i straszne komentarze na prawicowych portalach.

Cytuj:
Osobnik, który pluje na Polskę dostał nagrodę - z czego tu się cieszyć?? Mówiąc inaczej: lewicowi dysponenci dali nagrodę swojemu pieskowi.
:roll:

PostNapisane: 19 maja 2018, 22:10 

Ja mam na takie komentarze prosty sposób.

Nie czytam ich. :D Nie czytam tzw. "prawicowych" portali, nie czytam "komentarzy internautów". Wolę porozmawiać z kimś z kogo zdaniem się liczę, niż dowiadywać się co ma na dany temat do powiedzenia Dżesika Pierdziszewska ze wsi Dziura Wielka pod Parzęczewem skryta za jakimś kretyńskim nickiem.

Wśród moich znajomych nie sympatyzujących z obecną władzą i ich medialnymi żołnierzykami zapanowała jakaś dziwna moda na czytanie tych bzdur. I potem "a czytałeś", "o Jezu co oni tam piszą", itp. A ja nie czytam, nie zajmuję się, po co, skoro i tak jestem w stanie przewidzieć co i jak zostanie opisane. Strzępy informacji - jak ten powyższy, które do mnie docierają pokazują mi, że przewiduję trafnie i że dobrze robię odpuszczając sobie pewne "lektury". I szczęśliwie żyję dzięki temu. :D

PostNapisane: 19 maja 2018, 22:29 

Masz rację że bardzo łatwo można przewidzieć w jakim tonie będą wypowiedzi na temat tego filmu. Faktem jest też to, że czytanie komentarzy w internecie, zwłaszcza na tak masowych portalach to dosyć przygnębiające zajecie, bo ich poziom jest zwykle wyjątkowo niski.

Nie pozostaje nam nic innego jak już niedługo wybrać się do kina na "Zimową wojnę".

PostNapisane: 19 maja 2018, 22:35 

"Zimną". "Zimowa" to Opowieść, u Szekspira. ;)

PostNapisane: 19 maja 2018, 22:55 

Zgadza się. To wina korekty albo ciągle mam w głowie zwycięski film sprzed kilku lat czyli "Zimowy sen". :)

PostNapisane: 20 maja 2018, 19:05 

Posty na Forum KP: 6471
Po różnych peanach na cześć tego filmu miałem nadzieję na więcej nagród (choćby dla Kulig), ale- jak też wspominałem - nie mniej obawiałem się, że będzie z dużej chmury mały deszcz. Tak czy inaczej nie zamierzam wybrzydzać, bo Złota Palma dla Pawlikowskiego to przecież wspaniały sukces (z polskich reżyserów tylko Polański może się pochwalić i Oscarem, i Palmą; nawet Wajdzie się to nie udało, bo Oscara dostał honorowego, a nie za konkretny film). Wierzę, że to nie koniec, a dopiero początek sukcesów "Zimnej wojny".

PostNapisane: 4 czerwca 2018, 02:24 

Posty na Forum KP: 6173
Wygląda, że jako pierwszy na forum zobaczyłem ten film, no chyba, że ktoś obejrzał i nie przyznał się. :)
I kurczę , znowu wrażenia mam mieszane. (Jak z "Idą"). Niby wszystko mamy tam cacuśne i markowe, zdjęcia powalają urodą, jest ciekawy pomysł, aktorstwo pierwsza klasa, realizacja, scenografia, no palce lizać, a muzyka? To praktycznie poemat na temat muzyki. No więc co mnie uwiera? Niełatwo mi na to odpowiedzieć.

Mamy bowiem doczynienia z wyjątkowym dzisiaj typem filmu - dla dorosłych, albo lepiej - filmu poważnego. Przeznaczonego dla kinomana myślącego, co właściwie już samo w sobie jest szalonym i ekstrawaganckim wybrykiem w polskiej kinematografii ostatnich lat. Nasze kino jest przecież teraz pod gwiazdozbiorem Vegi, skąd zatem pomysł na czarno-białe intelektualne rozprawki? Mam swoją koncepcję, o czym dalej.
Filmowi nie da się nic zarzucić pod względem formy i absolutnie nagrody kosić ma prawo. Pawlikowski to mistrz realizacji, prowadzenia aktora, budowania atmosfery itp. Film jest feerią scen, właściwie mini-etiudek, zrealizowanych z zegarmistrzowską precyzją, często nawet bez ani jednego słowa ze strony aktorów. Pawlikowski wie, że kino to obraz, a nie łopatologiczny dialog. Bohaterem meczu jest dla mnie Kot, choć Kulig absolutnie staje godnie, ale nie umiem powiedzieć, na ile w tym dobrej jej gry, a na ile po prostu umiejętnego obsadzenia w tej roli. Ona za wiele się nie odzywa (Ida wersja 2.0?), ma być tajemnicza i taka jest. Wygląda powabnie, choć ja tam chemii między bohaterami wielkiej nie dostrzegłem.
No to jak jest tak fajnie, to czemu się czepiam? Są dwie opcje:
1) kompletnie się nie znam i jako stary zgred muszę zawsze coś wynaleźć na nie, ew. nie zrozumiałem kompletnie filmu,
2) jako stary wyga kinowy powolutku zaczynam podejrzewać Pawlikowskiego o niekoniecznie czystą grę.

Opcja numer jeden jest o wiele bardziej prawdopodobna, zaś na korzyść tej numer dwa są tylko b. wątłe poszlaki.
Oto one:
A) Nie bardzo wiem do końca o czym jest ten film. Są TRZY równoprawne tropy: o polityce, o polskiej muzyce ludowej i o miłości. Ślepo stawiam na wersję o miłości. Zatem dostaliśmy melodramat, którego jedynie sztafażem jest polityczna "zimna wojna" i muzyczna opowieść Maseckiego. No jak tak, to dla mnie muzyczna odyseja była by o wiele ciekawsza... Polityka jest tam jedynie "obrębiana Szycem" zresztą ogólnikowo i sztampowo, więc tego mi nie żal kompletnie. Zaś podobnych melodramatów było w literaturze i kinie dziesiątki, więc...?

B) Wszystko na ekranie jest piękne, ale ja już to wszystko gdzieś widziałem... Jakby pachniało tu wtórnością. (patrz pkt. D i A). Dostajemy wręcz wyciąg z francuskiego kina "noir" i wręcz czekałem, kiedy w kadr wejdzie stary Gabin, czy młodziutki Delon... ;)

C) Już Zanussi kiedyś nakręcił film o nieprzewidywalnej blondynie pt."Pokuszenie" z Komorowską, a Kulig nieco nawet młodą Komorowską leciuchno mi przypomina... Bo ja rozumiem, że kobieta może być szalona i nieodgadniona, ale na ekranie powinny być jakieś choćby minimalne psychologiczne rusztowania, krótko mówiąc, widz musi cokolwiek wiedzieć o wnętrzu postaci, a o Zuli ja nie wiem kompletnie nic, a z tych strzępków, które są, były zadatki na ciekawą postać. Wtedy mielibyśmy być może arcydzieło.

D) Film mi wręcz zajeżdża Remarkiem , czy Dr Żywago, a jesteśmy już jakieś 50-100 lat dalej... To już wszystko przecież dawno było?

E) Szalę goryczy przelała scena finałowa, już nawet nie w duchu remarkowskim rozegrana, ale wręcz z jakiegoś Coheliowego "Lovestory" i co ciekawe, po to namiętnie i znakomicie wiją motyw ludowej melodii prze cały film, odmieniając ją przez przypadki, tryby i narodowe style, by w finale pod napisy końcowe dać... Glenna Goulda w "Wariacjach Goldbergowskich" Bacha- rzecz arcypiękną, ale do imentu już zgraną w kinie i będącą tu dodatkowo kompletnie nie na miejscu, bo likwidującą sens całych zmagań dotychczasowych w warstwie muzycznej! Nie dość, że eklektyzm, to jeszcze banał. Mecz Polska-Francja wygrywa... Niemiec. :)

F) Taka straszna myśl mi przyszła, że "Zimna wojna" to formalne skopiowanie oscarowej "Idy". Zagrało raz, to idziemy w ten sam deseń. Pominiemy tylko sprawy holokaustowe, dodamy polski folklor, melodramatyczny wątek i będzie hulało! Zostawiamy to co już zagrało: tużpowojenna, komunistyczna Polska, obraz czarno-biały "w kwadracie", główna postać kobieca tajemnicza, niemal niema, a na końcu
UWAGA SPOILER:
Trochę za dużo tych podobieństw, jak dla mnie... Oby nie poleciał hurtem w ten greps!

Ergo, z powyższego mi wychodzi, że film został uszyty pod festiwale filmowe i jak na razie widać, że całkiem udanie. Nic w tym nie ma złego, ale z prawdziwą sztuką nie ma to dużo wspólnego. Mamy tu rozum, mamy diabelskie umiejętności, brak jeszcze tylko drobiazgu: artystycznej weny.
Mnie ta kategoria: filmy konkursowe - nie interesuje.
Coś jak z filmami W. Allena z ostatniej dekady, realizacja, aktorstwo pierwszorzędne, ale co z tego?

Zobaczyć warto, bo realizacyjnie to Spielberg się chowa, dla muzyki i scenografii. (Na widok ogórka (autobus), zwłaszcza wewnątrz, mało się nie popłakałem ;))
No i dla Kota. (Ale żeby mieć taką "petardę", jak Kulesza i praktycznie jej nie użyć?!)
Sala zapełniona w 1/3, raczej emerytami niż młodymi. Coś dać trzeba, zatem: 6/10.
Ciekawe jak będzie z frekwencją, ale milionów nie wróżę.

Czekam teraz na liczne głosy, że się mylę. Oby.

PostNapisane: 4 czerwca 2018, 06:58 

Posty na Forum KP: 2675
Z tym przypominaniem Komorowskiej przez Kulig to kolega pojechał po bandzie...
Do reszty ustosunkuję się po obejrzeniu filmu.

PostNapisane: 4 czerwca 2018, 15:32 

Posty na Forum KP: 6471
Chojrak napisał(a):
Wygląda, że jako pierwszy na forum zobaczyłem ten film

Jest to wielce prawdopodobne biorąc pod uwagę liczbę aktywnych forumowiczów oraz fakt, że film jeszcze nie miał oficjalnej premiery. :)

PostNapisane: 4 czerwca 2018, 23:28 

Posty na Forum KP: 6173
Dzisiaj dał swoją recenzję Krzysztof Varga:

http://wyborcza.pl/duzyformat/7,127290, ... owski.html

No niby jest entuzjastyczna, ale co tam w tle pobrzmiewa?

Cytuj:
Mógłbym obejrzeć w zachwycie nawet czarno-biały, niemy musical Pawlikowskiego, byleby nie w formacie 4:3.
I rozpaczam naturalnie, że Agata Kulesza tak szybko znika z ekranu, że w drugiej części filmu nie ma jej wcale...
„Zimna wojna” zaś ze swymi ostrymi konturami wygląda zupełnie jak film francuski...
Niezaprzeczalne piękno „Zimnej wojny” widzi mi się nieco wyrachowane, , choć z zabójczą precyzją zszyte z perfekcyjnie dobranych kawałków.
Pisałem z pewnością mniej fachowo, ale w istocie podobnie. Zamieniłbym tylko słowo "nieco", na "zbyt".

Cytuj:
Nawet zakończenie, które w innym filmie byłoby pretensjonalne, przegięte, efekciarskie, tutaj tłumaczy się w pełni i jest wiarygodne.
Tu się różnimy, bo mnie jakoś ta pretensjonalność uwiera. :)

Holt_ napisał(a):
Z tym przypominaniem Komorowskiej przez Kulig to kolega pojechał po bandzie...
Bo ja wiem?

Obrazek

PostNapisane: 4 czerwca 2018, 23:51 

Chojrak napisał(a):
Ciekawe jak będzie z frekwencją, ale milionów nie wróżę.
Czy ktokolwiek rozsądny mógłby oczekiwać, że na ten film Polacy ruszą jak na kolejny tytuł Vegi? Przecież wiadomom że wybiorą się na niego ludzie którzy gustują raczej w kinie autorskim niż typowej komercjim a tych pewnie nie będzie za dużo. Jak "Zimna wojna" dobije do 300 tysięcy widzów, to będzie już spory sukces.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 115 ]  Przejdź na stronę... 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]