Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 12:50

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę... 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 lipca 2016, 11:37 

Posty na Forum KP: 2318
Cytuj:
16 filmów w Konkursie Głównym 41. Festiwalu Filmowego w Gdyni

KONKURS GŁÓWNY

CZERWONY PAJĄK, reż. Marcin Koszałka
FALE, reż. Grzegorz Zariczny
JESTEM MORDERCĄ, reż. Maciej Pieprzyca
KAMPER, reż. Łukasz Grzegorzek
KRÓLEWICZ OLCH, reż. Kuba Czekaj
LAS, 4 RANO, reż. Jan Jakub Kolski
NA GRANICY, reż. Wojciech Kasperski
OSTATNIA RODZINA, reż. Jan P. Matuszyński
PLAC ZABAW, reż. Bartosz M. Kowalski
PLANETA SINGLI, reż. Mitja Okorn
SŁUGI BOŻE, reż. Mariusz Gawryś
SZCZĘŚCIE ŚWIATA, reż. Michał Rosa
WOŁYŃ, reż Wojciech Smarzowski
WSZYSTKIE NIEPRZESPANE NOCE, reż. Michał Marczak
ZAĆMA, reż. Ryszard Bugajski
ZJEDNOCZONE STANY MIŁOŚCI, reż. Tomasz Wasilewski
KONKURS INNE SPOJRZENIE

BIURO BUDOWY POMNIKA, reż. Karolina Breguła
KRYSZTAŁOWA DZIEWCZYNA, reż. Artur Urbański
EDERLY, reż. Piotr Dumała
ZUD, reż. Marta Minorowicz
http://www.sfp.org.pl/wydarzenia,5,23505,1,1,16-filmow-w-Konkursie-Glownym-Festiwalu-w-Gdyni.html

Cytuj:
Festiwal filmowy w Gdyni. Sobolewski o konkursie głównym: rewelacyjne spotkanie debiutantów i światowców

W konkursie tegorocznego Festiwalu Filmów Polskich w Gdyni rekordowa liczba debiutów. - Wyłania się głos pokolenia 30-latków, rozczarowanych konsumpcją i zmęczonych polityką - mówi szef festiwalu Michał Oleszczyk. Ponadto w Gdyni premiery "Wołynia" Smarzowskiego i - poza konkursem - "Strzemińskiego" Wajdy.
Artykuł otwarty w ramach bezpłatnego limitu prenumeraty cyfrowej

41. edycja najważniejszego polskiego festiwalu (19-24 września) przynosi dwie rewelacje. Po pierwsze, siedem (z 16) filmów w głównym konkursie to pierwsze filmy młodych autorów. Jeśli dodać do tego filmy drugie, okaże się, że ponad połowa stawki to młode kino, które opowiada od różnych stron o dramatach pokolenia wchodzącego w życie. To także odzwierciedlenie sytuacji w polskim kinie - chyba nigdy dotąd nie debiutowało w ciągu jednego roku tylu 30-latków.
Więcej: http://wyborcza.pl/7,101707,20419539,fe ... lacje.html

Wygląda na to, że tegoroczny festiwal będzie wyjątkowo interesujący choćby z powodu tak dużej liczby debiutantów. Widzę że zakwalifikował się "Czerwony pająk" którego w zeszłym roku zgłoszono już za późno by mógł znaleźć się w konkursie głównym. Trochę dziwi mnie, że w konkursie znalazł się bardzo przeciętny film "Na granicy".

Nie wiem czy na prawicowych portalach nie będzie dymu o to, że w konkursie nie ma ani "Sprawiedliwego", "Historii Roja" ani tym bardziej "Smoleńska" choć naturalnie być może żaden z nich nie startował do konkursowej selekcji.

PostNapisane: 20 lipca 2016, 15:19 

Posty na Forum KP: 1073
Pojawiły się pierwsze komentarze podsumowujące tegoroczną selekcję i brak kobiet w konkursie głównym:

"kiedy organizatorzy ogłosili listę filmów zakwalifikowanych w tym roku do Konkursu Głównego na Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych Gdyni, w środowisku rozgorzała dyskusja. Nie znalazł się w nim żaden film wyreżyserowany przez kobietę (ani napisany przez scenarzystkę), co nie przeszkodziło dyrektorowi festiwalu polecać ten wybór jako „bardzo zróżnicowany zestaw, w którym odbija się całe bogactwo naszego kina”.
Czy winić za ten stan selekcjonerów, dyrekcję, organizatorów? Bynajmniej. Konkurs Główny festiwalu w Gdyni to meta, do której żadna kobieta w tym roku nie dotarła".

całość: http://www.krytykapolityczna.pl/artykul ... 5-do-gdyni

PostNapisane: 20 lipca 2016, 16:23 

Posty na Forum KP: 537
Trochę dziwią mnie tego rodzaju dyskusje. Znaczy co - powinien być parytet? Odrzucenie lepszego filmu i zakwalifikowanie gorszego, bo kobieta go robiła? Czy jak?

PostNapisane: 20 lipca 2016, 18:48 

Posty na Forum KP: 2318
Właśnie pytanie czy te odrzucone filmy były faktycznie tak słabe? Podejrzewam że tak, aczkolwiek nie mozna wykluczyć że kogoś tam skrzywdzono. Mam tylko nadzieję, że jak już to było to tak wiekopomnie dzieła jak "Zblizenia" czy "Piąte: nie odchodź". :D

PostNapisane: 20 lipca 2016, 19:48 

Posty na Forum KP: 1006
W czasie niedawnej ankiety 12 FILMÓW NA 120-LECIE pani Monika Talarczyk-Gubała wymieniła takie pozycje.

Najlepsze filmy polskie

Ostatni etap
Aktorzy prowincjonalni
Awantura o Basię
Białe małżeństwo
Bluszcz
Body/Ciało
Debiutantka
Dzień kobiet
Kobieta samotna
Pora umierać
Teraz ja
Zaślepiona

Najlepsze filmy

Jeanne Dielman, Bulwar handlowy, 1080 Bruksela
Adopcja
Bez dachu
Była sobie dziewczyna
Córki pyłu
Europa, Europa
Fortepian
Moja wspaniała kariera
Ostatni etap
Sieci popołudnia
Stokrotki
Wniebowstąpienie

Dosyć wymowne :)

PostNapisane: 20 lipca 2016, 19:56 

A jeżeli celem ankiety nie było wybranie filmów zrealizowanych przez kobiety, ale po prostu filmów, to nie tylko wymowne, ale też po prostu głupie. :D Tak to właśnie jest, gdy do dokumentacji przeszłości i wybierania z niej tego, co najlepsze wkrada się myślenie ideologią.

PostNapisane: 20 lipca 2016, 20:36 

Nie widziałem żadnego z tej listy. :P Jak na razie jedyny film wyreżyserowany przez kobietę, który oglądałem, to Szatan z siódmej klasy. :)

PostNapisane: 20 lipca 2016, 20:51 

Pan Anatol napisał(a):
Nie widziałem żadnego z tej listy. :P Jak na razie jedyny film wyreżyserowany przez kobietę, który oglądałem, to Szatan z siódmej klasy. :)

Do tego stopnia??

Ja znacznie więcej. Jakubowską, Kaniewską i Sass mam obejrzane całe, albo prawie całe. Znaczną część Kędzierzawskiej, Łazarkiewicz, Holland też. Plus "Co to konia obchodzi?" Grażyny Popowicz.

Tylko generalnie dzielenie filmów wg płci reżysera jakoś mi totalnie nie odpowiada. Wolę całkiem inne linie podziałów.

PostNapisane: 20 lipca 2016, 23:11 

Można by dodać, że filmem polskim (a w zasadzie w ogóle filmem w jakiś poważniejszy sposób) interesuję się od pięciu miesięcy, więc wciąż jeszcze nie widziałem wielu filmów, które każdy szanujący się kinoman powinien zobaczyć. :) Np. nie widziałem jeszcze "Pociągu", "Jak być kochaną", "Seksmisji", "Noża w wodzie" itd., więc moje dotychczasowe oglądanie czy nieoglądanie nie jest wartościujące. Nie jestem też seksistowski w doborze filmów, które oglądam. ;)

PostNapisane: 21 lipca 2016, 08:00 

Posty na Forum KP: 6471
Panie Anatolu, koniecznie musisz nadrobić zaległości! :D

PostNapisane: 21 lipca 2016, 09:31 

Posty na Forum KP: 1006
Pan Anatol napisał(a):
:) Np. nie widziałem jeszcze "Pociągu", "Jak być kochaną", "Seksmisji", "Noża w wodzie" itd., więc moje dotychczasowe oglądanie czy nieoglądanie nie jest wartościujące. ;)

No cóż, nie pozostaje mi nic innego, jak zacytować klasyka, zresztą z przywołanego przez Ciebie tytułu - ,,a propos, poznasz jeszcze wiele przyjemności...moje dziecko"

PostNapisane: 21 lipca 2016, 09:38 

Posty na Forum KP: 1073
Rafal Dajbor napisał(a):
Trochę dziwią mnie tego rodzaju dyskusje. Znaczy co - powinien być parytet? Odrzucenie lepszego filmu i zakwalifikowanie gorszego, bo kobieta go robiła? Czy jak?

Zapewne chodzi o to, żeby nie kierować się jedynie kryterium płci. Tak jest w tej chwili skoro w konkursie głównym nie ma żadnego filmu wyreżyserowanego ani nawet napisanego przez kobietę.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę... 1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]