Forum Polskiego Kina

Teraz jest 29 grudnia 2024, 21:35

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2612 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62 ... 218  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 grudnia 2017, 10:26 

Posty na Forum KP: 212
Witam
Jestem po wstępnych oględzinach Akademii Pana Kleksa, Potop-u oraz Pana Wołodyjowskiego na blu-ray (nowe wydania).
Potop wydanie 2xbd50 bitrate ponad 30Mbps (tyle mi pokazuje odtwarzacz i to widać) audio DD stereo 384 (audio poprawnie zsynchronizowane) o ile film wygląda dobrze o tyle w porównaniu z wydaniem masterpieces ma bardziej stonowaną kolorystykę (takie moje subiektywne odczucia są) oraz delikatniejsze ziarno (bitrate robi swoje) ogląda się go przyjemnie AR jak w wydaniu masterpieces.
Akademi Pana Kleksa tutaj trochę się rozczarowałem, ale tylko trochę. Nośnik BD50 dwie części na płytce, proporcje obrazu jak w emisji TV czyli czołówka 4x3, film 16x9. Rekonstrukcja w takiej jakości (ponad 20Mbps bitrate) zrobiła na mnie b.dobre wrażenie, obraz baśniowy (trochę mi to przypomina film na bd Grinch świąt nie będzie też przymglone momentami sceny) tonacja stonowana odczuwalnie duże ziarno audio DD stereo (tutaj momentami mam wrażenie że jest problem z synchronizacją ale nie jak przesunę i wrócę w to miejsce na odtwarzaczu to jest ok więc nie wiem czy wina odtwarzacza czy jedna synchro).
Pan Wołodyjowski nośnik bd50 b.duży bitrate, tonacja stonowana duże ziarno i tutaj zagadka bo odtwarzacz nie pokazuje mi jaki bitrate (pewnie jakiś bug samego odtwarzacza) dźwięk DD stereo synchronizacja ok.

Ogólnie filmy Potop oraz Pan Wołodyjowski mają stonowaną tonacje kolorystyczną ale ogólnie jestem b.zadowolony z zakupu. Żadne z tych wydań nie posiadają dodatków, menu w j. angielskim (start, chapters, subtitles itp)

małe porównanie
BD Masterpieces vs BD POL @ 2017
https://imgur.com/a/P85zg

PS Filmy Studia TOR u mnie nadal dostępne są za free po rekonstrukcja na YT szkoda tylko że 2,5Mbps bitrate patrząc ogólnie strasznie nierówne jakościowo są te rekonstrukcje.

PostNapisane: 7 grudnia 2017, 17:58 

Posty na Forum KP: 2318
Szkoda tylko, że Potop jest taki drogi bo dwie części trzeba kupować osobno co daje 100 złotych. :(

W poniedziałek 11 grudnia o 15:20 w TVP 2 będzie serial "Tygrysy Europy". Możliwe, że będzie to już rekonstrukcja studia Fixafilm, ponieważ na każdy tydzień zapowiedziany jest tylko jeden odcinek.

PostNapisane: 7 grudnia 2017, 18:08 

Wkrótce w TVP 1 w nocy ze środy na czwartek o 00:20 będzie można zobaczyć "Ostatni prom". Film został już zrekonstruowany i to przez TVP, więc zapewne można liczyć na to, że będzie to zrekonstruowana wersja.

PostNapisane: 7 grudnia 2017, 18:56 

A we wtorek będzie można sobie przypomnieć "Krolla".
http://www.teleman.pl/tv/Kroll-561043

Inne powtórki rekonstrukcji tradycyjnie w temacie na blogu.

PostNapisane: 10 grudnia 2017, 09:00 

MarianPaz napisał(a):

W poniedziałek 11 grudnia o 15:20 w TVP 2 będzie serial "Tygrysy Europy". Możliwe, że będzie to już rekonstrukcja studia Fixafilm, ponieważ na każdy tydzień zapowiedziany jest tylko jeden odcinek.

Hehe w żadnym razie. Siedzą cały czas w sławie i chwale.

Ostatni prom również nie został jeszcze ukończony. Wszystkie tytuły zrekonstruowane w ramach projektu przez tvp stoją na etapie finalnej kolorkorekcji, ponieważ komisja projektu nie zdecydowała jeszcze jak rozwiązać kwestie prawne z operatorami :p

PostNapisane: 10 grudnia 2017, 13:53 

"Ostatni prom" z pewnością emitowany był już w poprawionej wersji. O ile pamiętam miał dużo lepszą kolorystykę i usunięte uszkodzenia ale to było 2 lata temu, dokładnie 12 grudnia - 1:25 - TVP2. Miałem chyba nawet screeny, ale już nie mogę znaleźć.

PostNapisane: 10 grudnia 2017, 14:13 

Racja, pomyliłem tytuł z filmem Przystań :lol:

PostNapisane: 10 grudnia 2017, 14:42 

Szukając informacji o nowych wydaniach Potopu i Wołdyjowskiego dowiedziałem się, że stare forum zamknięto, ale znalazłem nowe :)

Domell1 napisał(a):
Witam
Potop wydanie 2xbd50 bitrate ponad 30Mbps (tyle mi pokazuje odtwarzacz i to widać) audio DD stereo 384 (audio poprawnie zsynchronizowane) o ile film wygląda dobrze o tyle w porównaniu z wydaniem masterpieces ma bardziej stonowaną kolorystykę (takie moje subiektywne odczucia są) oraz delikatniejsze ziarno (bitrate robi swoje) ogląda się go przyjemnie AR jak w wydaniu masterpieces.

Po 1 - o jakie "masterpieces" chodzi?
Po 2 - "delikatniejsze ziarno" oznacza tyle, że kompresja jest gorsza i ziarno pochodzące z kliszy filmowej w jej trakcie przepadło. Wyższy bitrate nie znaczy, że z automatu jest lepiej.

Nieco więcej na ten temat i porównania screenshotów:
http://forum.filmozercy.com/watek-ognie ... 8#pid34038

Dodajmy że nowe wydania ma stratne audio (w starszym LPCM 1536 kbps).

W skrócie - osobiście na podstawie dostępnych informacji skłaniałbym się raczej w stronę poprzedniego wydania.

PostNapisane: 10 grudnia 2017, 15:13 

Gieferg napisał(a):
Po 1 - o jakie "masterpieces" chodzi?
Kolega pomylił box Martina z tym od DMMSu (trylogii). :)

PostNapisane: 10 grudnia 2017, 21:28 

Posty na Forum KP: 212
AD.1 Tak pomyliłem wydania DMMS z boxem Martina - czatuje na niższą cenę box-ów i zamiast napisać DMMS napisałem Masterpieces :)
AD.2 Delikatniejsze co nie znaczy że go nie ma. Chodziło mi o to że na tv 55 cali wydanie DMMS z daleka "biło po oczach" wszechobecnym ziarnem tutaj tego nie ma co nie znaczy że też jest idealnie. Mniejsze ziarno = mniej detali zresztą widać to w niektórych scenach.

PS. Coś mnie korciło czemu nie ma chodź teoretycznie powinna być "lepsza jakość" w Potopie (większy bitrate) aż przypomniałem sobie o bdinfo oraz zakładce generator chart i tutaj mamy zaskoczenie bo jak dla mnie to wygląda to na kodowanie na 1en przebieg WTF?!
Obrazek

dla porównania starsze wydanie
Obrazek

PostNapisane: 10 grudnia 2017, 22:39 

Zdecydowanie zrobiono coś nie tak, jak trzeba.

Cytuj:
Chodziło mi o to że na tv 55 cali wydanie DMMS z daleka "biło po oczach" wszechobecnym ziarnem

Czyli tak miało być, a w nowym wydaniu to spaprali.
Po tej akcji z czarnymi steelbookami wiedziałem, że nie można im ufać.

PostNapisane: 27 grudnia 2017, 01:09 

Zdaje się, że właśnie w tej chwili trwa w Tv Puls HD emisja zrekonstruowanego "Dnia świra". Nastawiłem nagranie więc sobie jutro sprawdzę dokładniej. Na szczęście w czwartek będzie też powtórka.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2612 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62 ... 218  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]