Witam
Jestem po wstępnych oględzinach Akademii Pana Kleksa, Potop-u oraz Pana Wołodyjowskiego na blu-ray (nowe wydania).
Potop wydanie 2xbd50 bitrate ponad 30Mbps (tyle mi pokazuje odtwarzacz i to widać) audio DD stereo 384 (audio poprawnie zsynchronizowane) o ile film wygląda dobrze o tyle w porównaniu z wydaniem masterpieces ma bardziej stonowaną kolorystykę (takie moje subiektywne odczucia są) oraz delikatniejsze ziarno (bitrate robi swoje) ogląda się go przyjemnie AR jak w wydaniu masterpieces.
Akademi Pana Kleksa tutaj trochę się rozczarowałem, ale tylko trochę. Nośnik BD50 dwie części na płytce, proporcje obrazu jak w emisji TV czyli czołówka 4x3, film 16x9. Rekonstrukcja w takiej jakości (ponad 20Mbps bitrate) zrobiła na mnie b.dobre wrażenie, obraz baśniowy (trochę mi to przypomina film na bd Grinch świąt nie będzie też przymglone momentami sceny) tonacja stonowana odczuwalnie duże ziarno audio DD stereo (tutaj momentami mam wrażenie że jest problem z synchronizacją ale nie jak przesunę i wrócę w to miejsce na odtwarzaczu to jest ok więc nie wiem czy wina odtwarzacza czy jedna synchro).
Pan Wołodyjowski nośnik bd50 b.duży bitrate, tonacja stonowana duże ziarno i tutaj zagadka bo odtwarzacz nie pokazuje mi jaki bitrate (pewnie jakiś bug samego odtwarzacza) dźwięk DD stereo synchronizacja ok.
Ogólnie filmy Potop oraz Pan Wołodyjowski mają stonowaną tonacje kolorystyczną ale ogólnie jestem b.zadowolony z zakupu. Żadne z tych wydań nie posiadają dodatków, menu w j. angielskim (start, chapters, subtitles itp)
małe porównanie
BD Masterpieces vs BD POL @ 2017
https://imgur.com/a/P85zgPS Filmy Studia TOR u mnie nadal dostępne są za free po rekonstrukcja na YT szkoda tylko że 2,5Mbps bitrate patrząc ogólnie strasznie nierówne jakościowo są te rekonstrukcje.