Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 21:11

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 669 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 56  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 listopada 2017, 10:02 

Posty na Forum KP: 6471
A to na pewno... :)

PostNapisane: 7 listopada 2017, 21:38 

Posty na Forum KP: 127
Tymczasem na TVP Kultura leci poprzednia inscenizacja "Spiskowców" z 1987 r. (z Zelnikiem, Żółkowską, Lutkiewiczem).

PostNapisane: 7 listopada 2017, 21:40 

Nagrywam. :-)

PostNapisane: 8 listopada 2017, 00:46 

Jeszcze wracając do "Emigrantów": podobało mi się, jak AA zdjął poszewkę z poduszki i zrobił z niej "świąteczny" obrus. Dziwne, że publika nie zareagowała śmiechem...

PostNapisane: 8 listopada 2017, 08:37 

W ogóle odniosłem wrażenie, że publika na tym przedstawieniu była dość sztywna i słabo zorientowana w materii sztuki.

PostNapisane: 4 grudnia 2017, 00:03 

Pamiętacie jeszcze ostatnią premierę, czyli "Brata naszego boga"? Zauważyłem, że przytułek dla bezdomnych i "stołówka" braci zakonnych, to jedno i to samo wnętrze. Ale być może taki był wręcz zamysł.

PostNapisane: 4 grudnia 2017, 08:52 

Ten spektakl akurat sobie odpuściłem, bo średnio interesował mnie temat. Ciekaw jestem za to dzisiejszego "Marszałka". Tomczyk to dobry dramaturg, Lang jest przyzwoitym reżyserem, więc liczę na to, że efekt ich współpracy będzie zadowalający.

PostNapisane: 4 grudnia 2017, 22:54 

Jak Wam się podobał Bonaszewski jako Piłsudski? Gra może i świetna, ale kiepsko z charakteryzacją - wąs zdecydowanie za rzadki i za mało sumiasty :) Przecież pod tym wąsem marszałek musiał chować niepełne, wybite kolbą karabinu, uzębienie...
No i to już kolejny ostatnimi czasy spektakl TV, który trwa ledwo nieco ponad godzinę.

PostNapisane: 5 grudnia 2017, 12:34 

Faktycznie, Bonaszewski dobry (już zresztą kiedyś grał Piłsudskiego), ale charakteryzacja nie najlepsza. Wyglądało to trochę tak, jakby grany przez Barcisia fryzjer niezbyt przyłożył się do pracy. ;)
A sam spektakl? Niezły, choć nie rewelacyjny. Trochę za dużo rozmów sprawiających wrażenie, że toczą się między prorokami. Wiem, że Piłsudski był politykiem dalekowzrocznym i przenikliwym, ale bez przesady - w "Marszałku" mocno było czuć, że sztukę pisana była z perspektywy kogoś, kto doskonale znał losy Polski po śmierci Piłsudskiego. Trudno, żeby Tomczyk udawał, że ich nie zna, ale w sztuce nie powinno być to aż tak wyczuwalne.
Dobry Baka jako Sławek, wyrazisty Prystor Grabowskiego. Pozytywnie zaskoczył mnie Zakościelny, którego nie lubię, ale w roli adiutanta wypadł przekonująco. Czytałem kiedyś wspomnienia Lepeckiego o jego "adiutantowaniu" i mogę stwierdzić, że jego relacje z marszałkiem przedstawiono w spektaklu właśnie tak, jak to opisywał zafascynowany Piłsudskim Lepecki.
Warto zwrócić uwagę na gorzkie zakończenie, w którym przedstawiono dalsze, niewesołe w przeważającej większości, losy bohaterów dramatu. Czy potoczyłyby się lepiej, gdyby Piłsudski jednak zdecydował się na prewencyjną wojnę z Niemcami? Może i tak, ale gwarancji żadnej nie ma, za to Polska przeszłaby do historii jako najeźdźca, który wcale nie musiałby zaczętej przez siebie wojny wygrać. Niezależnie więc od dalszych, strasznych losów Polski, dobrze, że Piłsudski nie zrealizował swego zamiaru.

Cytuj:
to już kolejny ostatnimi czasy spektakl TV, który trwa ledwo nieco ponad godzinę

Tak, kiedyś tyle trwały "Kobry". :) Dzisiaj decydenci wychodzą z założenia, że na dłuższym spektaklu widz będzie się nudził, więc aplikują mu pigułę. No i mniejsze koszty...

PostNapisane: 6 grudnia 2017, 00:42 

I znów częsty błąd w polskich filmach i spektaklach historycznych: niewłaściwy rekwizyt w postaci odbiornika radiowego. Widoczny na początku odbiornik RSZ-48 jest powojenny...
Jeszcze scena z paleniem papierosów na zewnątrz. Czy była potrzebna?

PostNapisane: 6 grudnia 2017, 22:59 

Posty na Forum KP: 1074
Ktoś oglądał wczoraj na TVP Kultura "O wpół do jedenastej wieczór latem"? Jak dla mnie średni spektakl.Irytował mnie zwłaszcza leitmotiv muzyczny,a najbardziej ze spektaklu zapamiętałem spojrzenie Zdzisława Wardejna :)

PostNapisane: 6 grudnia 2017, 23:09 

Nagrałem. Gdy uda mi się obejrzeć, to odniosę się do Twoich uwag. Nawet, jeśli miałoby to nastąpić za pół roku. ;)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 669 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 56  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]