Ponawiam jeszcze raz mój temat, bo w starym poście połączyłem dwa filmy (ten z Panem Nieboszczykiem to był czechosłowacki film pt "Na skraju lasu") i nadal tego nie znalazłem. Było to kino z nutką dramatu i komedii w stylu "Awantura o Basię", "Jeśli serce masz bijące", "Pogrzeb świerszcza" itd. - coś całkowicie niszowego raczej, więc dlatego tak trudno znaleźć. Ewentualnie mógł też być to odcinek serialu - wtedy już "umarł w butach".
A zatem - najważniejsze elementy:
1. Około 8-10 letni chłopiec z jakiegoś powodu stracił psa o imieniu Szatan i przygotował dla niego skromny, prowizoryczny grób z napisem "Szatan". Ksiądz powiedział później, że szatan nie może leżeć na cmentarzu, ale chłopiec tłumaczył, że było to imię jego psa. Nie wiem czemu, ale kojarzy mi się polski film, choć mógł być równie dobrze czechosłowacki. Niestety nie znajduję go w żadnej bazie.
2. Chodzi mi po głowie, że grał w nim Piotr Fronczewski albo Piotr Machalica, ale to może być autosugestia. Film z lat 80. albo 90. , raczej nie nowszy, ewentualnie do 2002 maksymalnie.
3. Rozważałem film "Jutro będzie niebo" (2001), są pewne podobieństwa, ale za mało pamiętam.
|