Szanowne Koleżanki i Koledzy
Jest sprawa taka - niejaka pani Jolanta z Żar, a konkretnie - pani Jolanta Świątek, emerytowana nauczycielka, prywatnie wielka fanka Poli Raksy, od lat zbierała prasę inną niż codzienna. W tym, a może przede wszystkim - prasę teatralną, filmową, ogólnie rzecz ujmując - kulturalną. Jej zbiory sięgają od lat 40. ubiegłego wieku do współczesności. Pani Jola wyprzedaje obecnie swoje zbiory z różnych powodów, o których nie będę wspominał, ale jeśli ktoś wie jaka jest nauczycielska emerytura i jaką mamy inflację, to może się domyślać jaki jest naczelny powód wyprzedaży, niestety.
Sam kupiłem od niej trzy czasopisma bezskutecznie dotąd poszukiwane, których miejsce jest w mojej Bibliotece Mariusza Gorczyńskiego. Pani Jola poprosiła mnie mailem, żebym rozpytał o innych chętnych na zakup czasopism. Pani Jola nie wyprzedaje ich po złotówce, nie jest to super-oferta, bo tania, ale jeśli komuś na czymś zależy, to przecież też nie musi kupować wszystkiego. Pani Joli można napisać czego się szuka - albo konkretnymi tytułami i numerami (ja tak zrobiłem), albo napisać jakiego zagadnienia (nazwisko aktorki/aktora, reżyserki/reżysera, tytuły filmów) się poszukuje.
Wiem, że są tu wśród nas miłośnicy konkretnych postaci ze świata filmu, ich twórczości, itp., itd. Jeśli więc ktoś chce zdobyć sobie coś, o co na Allegro, w antykwariatach czy na pchlich targach jest trudno, to warto spróbować do niej zamailować. Jej adres to:
jola_zary@interia.euEwentualnym korespondentom pani Jolanty życzę owocnych poszukiwań i wzbogacenia swoich kolekcji!