Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 09:54

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 grudnia 2019, 20:39 

Znamy go chyba przede wszystkim jako Franciszka Retmana z "Iluminacji", ale był to przecież również reżyser i operator. Założyłem o nim temat, ponieważ odnalazłem na Vimeo filmy Latałły udostępnione przez jego syna Marcina. Oto link: https://vimeo.com/channels/407997/ Na playliście można znaleźć filmy "Pozwólcie nam do woli fruwać nad ogrodem", "Listy naszych czytelników", a także etiudę "Święta Rodzina", którą Konwicki włączył w skład swojego "Jak daleko stąd, jak blisko", oraz film animowany "Sam sobie sterem..." autorstwa matki Stanisława, Katarzyny Latałło, do której jej syn zrobił zdjęcia. Sam jeszcze nie zobaczyłem, ale polecam, szczególnie że oprócz "Listów..." to chyba dość rzadkie kopie. ;-)

Na tym samym kanale można też znaleźć kilka filmów Marcina Latałły.

PostNapisane: 24 marca 2020, 19:26 

Iluminacja - świetny film, choć jako aktor nie przekonał mnie do końca. Szkoda ze jego kariera skończyła się jak się skończyła. Ten wypadek ciągnął się za wieloma ludźmi przez wiele lat. Przykra sprawa.

PostNapisane: 24 marca 2020, 19:47 

Oczywiście, tragedia to tragedia, ale dzięki niej pozostała swego rodzaju legenda - kto wie, gdyby nie ta nieprzeciętna śmierć, może nie pamiętalibyśmy o Latalle jako o kimś niezwykłym.

Co do roli w "Iluminacji", mnie akurat się ona bardzo podobała, chociaż jest zdecydowanie naturszczykowska, bardzo różna od tej, jaką stworzyłby zawodowy aktor. Przede wszystkim głos Latałły jest taki wysoki, raczej nieatrakcyjny, wręcz niepasujący do postaci, do której należy; no ale tak właśnie bywa w prawdziwym życiu - na tym między innymi polega specyficzny urok tego filmu.

Dodam jeszcze, że trzem operatorom filmowym, którzy zginęli w górach - między innymi Latalle - dedykowany jest film Grzegorza Królikiewicza "Idź". Film ten Królikiewicz planował realizować z każdym z tych operatorów, ale z żadnym się to nie udało przez ich przedwczesną śmierć. Ostatecznie zdjęcia do filmu stworzyli Piotr Lenar i Jan Jakub Kolski.

PostNapisane: 25 marca 2020, 21:08 

Cytuj:
Oczywiście, tragedia to tragedia, ale dzięki niej pozostała swego rodzaju legenda - kto wie, gdyby nie ta nieprzeciętna śmierć, może nie pamiętalibyśmy o Latalle jako o kimś niezwykłym.

No można powiedzieć że to legenda. Z wielu przyczyn. To była jeśli dobrze pamiętam pierwsza śmierć Polaka na 8-tysięczniku. Druga sprawa to taka że latałło mimo że w górach wysokich był pierwszy raz to dość dobrze związał się z załogą. na tyle że kilku członków wyprawy nie mogła się pogodzić z jego śmiercią przez lata. Być może znali się jeszcze z Tart. Nie wiem tego dokładnie.
Sprawa miała dużo podtekstów i była trochę jak zgniły kartofel. oficjalnie znaleziono kozła ofiarnego, który poniósł ciężkie konsekwencje środowiskowe, choć po latach ci którzy wydawali takie wyroki sami nabrali wątpliwości. Niestety prawda była taka że on nie powinien w ogóle się na tej wysokości znaleźć. Nigdy tego nie sprawdził i nigdy w górach najwyższych przecież nie był. A poza tym sprawa miała trochę podtekst polityczny bo tak naprawdę TVP albo samo kierownictwo wyprawy chciało mieć materiał zdjęciowy z tej wyprawy dla celów propagandowych. W tym celu dokoptowano na nią ekipę filmowców. Było ich chyba trzech. Surdel, latałło i ktoś jeszcze. O ile Surdel miał duże doświadczenie wspinaczkowe o tyle Latałło niewielkie. Doszedł też błąd kierownika, który nigdy nie powinien go wysyłać na tą wysokość. Całą sprawę zamieciono pod dywan i wszystko zrzucono na jedną osobę i cześć a domysły co, czemu i jak to roztrząsano do XXI wieku.
Dlatego kwasy zostały na lata i sprawa obrosła wieloma niedomówieniami, podzieliła trochę środowisko.
Piszę z pamięci więc mogłem gdzieś się mylić. Sprawa interesowałem się prawie 20 lat temu wiec mogło mi coś wylecieć z głowy.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]