Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 08:38

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ]  Przejdź na stronę... 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 sierpnia 2017, 09:58 

Posty na Forum KP: 6471
Kontynuacja wątku: http://forum.kinopolska.pl/viewtopic.php?t=10891&postdays=0&postorder=asc&start=0
Wie ktoś może co stało się z Bożeną Kowalczyk, śliczną dziewczyną "Kolumba" z serialu Morgensterna? Zagrała w zasadzie tylko tam (plus dwa epizody) i zupełnie zniknęła.
Podejrzewam, że zrezygnowała z aktorstwa, ale żadnej pewności nie mam. Rafał, może Ty coś wiesz na ten temat więcej?

PostNapisane: 1 sierpnia 2017, 10:34 

Posty na Forum KP: 537
Wyznam szczerze, że nie mam pojęcia. :)

PostNapisane: 1 sierpnia 2017, 10:40 

Skoro Ty nie wiesz, to mnie pozostaje już chyba tylko liczyć na cud. :D

PostNapisane: 1 sierpnia 2017, 10:43 

Posty na Forum KP: 537
Prędzej czy później ktoś wpadnie na jakiś trop.

Pamiętam w 1997 roku taką rozpoczętą przez Tele-Tydzień akcję szukania Teresy Tuszyńskiej. Wyszło niefortunnie, bo się okazało, że TT ruszył sprawę jakieś raptem 3 miesiące po jej śmierci.

PS. Z powodu mojego zajmowania się Gorczyńskim moja żona na widok Tuszyńskiej mówi "Dunia". :)

PostNapisane: 1 sierpnia 2017, 11:35 

Na filmwebie też nikt nic nie wie o losach Kowalczyk, stawiane tam pytania pozostają bez odpowiedzi. Co ciekawe, te wszystkie jej filmowe występy to rok 1970. Później całkowita cisza.
Tuszyńskiej można było poszukiwać, bo to swego czasu była osoba znana i popularna. Czy ktoś będzie szukał Bożeny Kowalczyk? Nie przypuszczam...

PostNapisane: 1 sierpnia 2017, 13:08 

Mnie od razu przyszły na myśl dwie bohaterki mojego ulubionego filmu "Kolorowe pończochy". Zofię Bodakowską, grającą Matyldę, można wypatrzeć jeszcze w epizodzie w filmie "Banda" Kuźmińskiego. Potem aktorsko już się nie udzielała, z tego co wiem była scenografem m. in. w Teatrze Współczesnym w Warszawie. Sylwia Lipczyńska, grająca Jadźkę, wystąpiła jeszcze w "Historii współczesnej" Wandy Jakubowskiej, potem słuch o niej zaginął, a przynajmniej nic nie znalazłem na jej temat.

Można by też wymienić Krystynę Stypułkowską, która zagrała tylko w "Niewinnych czarodziejach" i "Dziewczynie z dobrego domu"; potem wystąpiła jeszcze chyba w paru filmach zagranicznych, ale już za granicą została i aktorstwem się nie zajmowała. A chyba szkoda, sądząc po jej roli w "Niewinnych czarodziejach" ("Dziewczyny..." jeszcze nie widziałem).

PostNapisane: 1 sierpnia 2017, 14:12 

Posty na Forum KP: 629
Piękna Agata Kryska też miała tylko jedną rolę w serii Bromskiego "U Pana Boga..."
P.S. To córka Ewy Ziętek! Nie wiedziałem, że to jej córka dopiero filmpolski.pl mnie nawiedził i oświetlił drogę 8-) :P

PostNapisane: 9 sierpnia 2017, 17:44 

Posty na Forum KP: 1073
Pan Anatol napisał(a):
Sylwia Lipczyńska, grająca Jadźkę, wystąpiła jeszcze w "Historii współczesnej" Wandy Jakubowskiej, potem słuch o niej zaginął, a przynajmniej nic nie znalazłem na jej temat.

Sylwia Lipczyńska już nie żyje, długo chorowała. Nie została aktorką, w tzw. towarzystwie udzielała się jako żona właściciela największego salonu Hondy w Polsce. Jak wyglądała w 1986 roku można zobaczyć w książce o Grażynie Hase.

PostNapisane: 9 sierpnia 2017, 18:02 

Posty na Forum KP: 1074
nałka napisał(a):
Pan Anatol napisał(a):
Sylwia Lipczyńska, grająca Jadźkę, wystąpiła jeszcze w "Historii współczesnej" Wandy Jakubowskiej, potem słuch o niej zaginął, a przynajmniej nic nie znalazłem na jej temat.

Sylwia Lipczyńska już nie żyje, długo chorowała. Nie została aktorką, w tzw. towarzystwie udzielała się jako żona właściciela największego salonu Hondy w Polsce. Jak wyglądała w 1986 roku można zobaczyć w książce o Grażynie Hase.

http://nekrologi.wyborcza.pl/0,11,,3402 ... rolog.html

PostNapisane: 9 sierpnia 2017, 19:05 

Widziałem ten nekrolog, no ale nie miałem pewności, że to akurat ona... No cóż, w każdym razie dziękuję za te informacje.

PostNapisane: 16 kwietnia 2019, 09:28 

Mirosław Kobierzycki - zagrał jedną z głównych ról w "Milczeniu" Kutza i nigdy więcej na ekranie się nie pojawił. W filmie głosu użyczył mu Maciej Damięcki. Ciekawi mnie, co się z nim stało, bo jednak w historii naszego kina się zapisał. Z pewnością nie został aktorem, na stronie filmpolski.pl nie ma nawet daty jego urodzin, nie mówiąc już o jakichś bliższych informacjach. Tak naprawdę więc nie wiadomo o nim praktycznie nic.

PostNapisane: 16 kwietnia 2019, 09:57 

Posty na Forum KP: 2675
Gdy wpisze się w Google "Mirosław Kobierzycki" wyświetla się m in odnosnik do profilu na FB i ten dojrzały pan na zdjęciach jest jakby nawet podobny do młodego chłopaka z filmu Kutza.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ]  Przejdź na stronę... 1, 2  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]