Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 09:17

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 31 października 2018, 19:17 

Posty na Forum KP: 537
Aktor, bez którego polska komedia filmowa niewątpliwie byłaby zjawiskiem znacznie uboższym. W różnych epokach polskiego kina grywał u niemal wszystkich reżyserów, którzy szczególnie upodobali sobie właśnie komedię - nie mogli się bez niego obejść Tadeusz Chmielewski, Stanisław Bareja, Jerzy Gruza, Olaf Lubaszenko. Właściwie z takich kojarzonych głównie z komedią filmowców nie korzystał z talentu Łazuki tylko Juliusz Machulski.

Bardzo szkoda, że tak mało znany, zapomniany jest Teatr Telewizji "Wielki Dodek". Łazuka tworzy tam naprawdę wielopoziomową kreację. Gra tak naprawdę jednocześnie trzy role: Dymszę, samego siebie i samego siebie grającego Dymszę. Wspaniała i szkoda, że tak mało znana i zapomniana rola!

Moim zdaniem Łazuka, obok Gołasa, Michnikowskiego, Czechowicza, oraz Wasowskiego i Przybory - to jeden z tych aktorów komediowych, który pokazuje, że tworząc rozrywkę - można jednocześnie tworzyć najwyższych lotów sztukę.

Z wdzięcznością za ciekawą wypowiedź o Gorczyńskim (ileż to lat temu było, w dodatku w nieistniejącym już budynku Teatru Żydowskiego), życzę Panu Bohdanowi 200 lat! :-)

PostNapisane: 31 października 2018, 22:50 

Posty na Forum KP: 6471
"Nie lubię chamstwa, wie pani?" :-D Inny fantastyczny epizod to rola w "Dzięciole", czy przerysowany homoseksualista w "Motylem jestem...". Z kolei występ w "Nie lubię poniedziałku" urósł po latach do miary wręcz symbolu i najbardziej rozpoznawanego elementu tego filmu.
Jest jednym z ostatnich żyjących wciąż (obok Gołasa i Krafftówny) ważnych postaci Kabaretu Starszych Panów, gdzie śpiewał kompozycje typowo zabawne, jak "Przeklnij mnie", ale i liryczne, np. "To było tak".

PostNapisane: 1 listopada 2018, 10:32 

Posty na Forum KP: 2675
Nawet gdyby nie podobały mi się filmowe wcielenia Łazuki, to nic bym o tym nie napisał, bo ja zwyczajnie uwielbiam jego piosenki, z "Bo to się zwykle tak zaczyna" na czele. Łazuka wokalista to osobne zjawisko w naszej piosence.
Ale filmowe wcielenia bardzo lubię.
Bardzo lubię jego rolę w "Małżeństwie z rozsądku", kojarzy mi się ona z postacią graną przez Sempolińskiego w "Piętro wyżej".
Łazuka jest znakomity jako Szef w filmie "Chłopaki nie płaczą".
A z "Nie lubię poniedziałku" skojarzył się jak ciemne okulary z Cybulskim.

PostNapisane: 15 listopada 2018, 02:10 

Posty na Forum KP: 1403
Jeśli chodzi o Łazukę to zacytuję Gombrowicza... "jak zachwyca, skoro nie zachwyca" ;)

PostNapisane: 15 listopada 2018, 12:28 

Posty na Forum KP: 537
Mnie tam parę razy zachwycił. :-) Zwłaszcza właśnie w "Wielkim Dodku".

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]