Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 04:10

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Henryk Bista
PostNapisane: 8 października 2017, 22:41 

Posty na Forum KP: 537
Ten doskonały aktor nie ma jeszcze na Forum poświęconego sobie tematu, więc sądzę, że dzień 20 rocznicy jego śmierci to dobry moment, by ów temat założyć. :)

Myślę, że wielu Forumowiczów będzie miało niemało do powiedzenia i napisania na temat tego nietuzinkowego i przedwcześnie zmarłego aktora. Mistrza epizodu i wspaniałego wykonawcy wielkich ról. Aktora, który grał u mistrzów pokroju Kawalerowicza, Kieślowskiego i Spielberga - i skromnego artysty, który nie odmawiał także debiutantom i reżyserom, których talent nie powalał na łopatki...

PostNapisane: 9 października 2017, 09:52 

Posty na Forum KP: 6471
Aktor faktycznie znakomity, z ogromną liczbą ról na koncie, niezwykle rzadko głównych, częściej drugoplanowych bądź wręcz epizodycznych. Świetny w repertuarze komediowym, jak i dramatycznym. Potrafił być zarówno zabawny, przejmujący czy antypatyczny i w swoich aktorskich wcieleniach wypadał przeważnie bardzo przekonująco. Przyznam, że nie mam jakiejś ulubionej jego roli. Owszem, nie da się zapomnieć o takich perełkach, jak oszukany klient w "Vabanku" czy sędzia w "Piłkarskim pokerze", lubię także jego rolę w "Ostatnim dzwonku", choć sam film mi się nie podoba. Mam także pewien sentyment do nieco zapomnianej roli Bisty z filmu "Ptaki, ptakom...", gdzie zagrał nauczyciela Karola Profaskę - dzieło Komorowskiego jest średnie, ale rola Bisty na swój sposób poruszająca. Jako senator w "Lawie" był zaś modelowo bezwzględny i perfidny i tę rolę także bym wyróżnił. Gdybym miał jednak wskazać jakąś jedną kreację Bisty, którą uważam za najlepszą czy najważniejszą, to jednak jakoś nie potrafię. Oczywiście nie dlatego, że były to role złe - po prostu Bista w zasadzie przez całą karierę grał na stałym, wysokim poziomie i trudno mi wskazać takie jego wcielenie, którym przerastał pozostałe. Być może pozostali forumowicze mają tę jedną rolę Bisty, która z jakiś powodów jest dla nich istotniejsza od innych - ja szukałem w pamięci (i sieci ;) ), ale takowej nie znajduję.
Oprócz występów w filmach Bista ma w swojej biografii także mnóstwo tych w teatrze, także Teatrze TV. Tu najbardziej zapadł mi w pamięć jako doskonały Brecht w "Opowieściach Hollywoodu", jakiś czas temu pisałem również o jego przykuwającej uwagę roli w spektaklu "Nora".
Bista był aktorem naprawdę wyśmienitym, z szerokim repertuarem środków autorskich. Nie można powiedzieć, że umarł młodo, ale z pewnością sześćdziesiąt parę lat to nie jest wiek sędziwy, a zważywszy na aktywność zawodową Bisty, to gdyby mu zdrowie pozwoliło, można byłoby liczyć na wiele kolejnych, wartych uwagi ról. Nie było mu to jednak dane i musimy cieszyć się tym, co po sobie pozostawił. A na szczęście pozostawił sporo.

PostNapisane: 9 października 2017, 10:13 

Wortal e-teatr odnotowuje 20 rocznicę: http://www.e-teatr.pl/pl/artykuly/248951.html

PostNapisane: 9 października 2017, 11:56 

Co tu dużo mówić, po prostu świetny i wszechstronny aktor. Wszystkie jego role, które widziałem, były na wysokim poziomie, ale chyba najbardziej utkwiła mi w pamięci rola księdza Nowakowskiego ze "Śmierci prezydenta" Kawalerowicza.

PostNapisane: 9 października 2017, 20:42 

Dla mnie najlepsza to chyba jednak rola Jaskuły w "Piłkarskim pokerze". "Pani, pani, i pani" "A ja?" "Pani nie, i jeszcze długo, długo nie"

PostNapisane: 9 października 2017, 21:09 

Moja śp. mama najwyżej ceniła go za rolę Hitlera w "Przed burzą", którego to przedstawienia, ze względu na udział w nim Mariusza Gorczyńskiego, od lat bezskutecznie szukam...

A mnie niezwykle zapadł w pamięć z "Pana Kleksa w kosmosie". Byłem na tym filmie tuż po premierze, jako uczeń pierwszej klasy podstawówki, w nieistniejącym już kinie Skarpa. To chyba była wiosna 1989 roku.

Jak już kiedyś gdzieś wspominałem - Bista był wręcz fenomenalny w rolach mężczyzn obleśnych. "Wierna rzeka", "Piłkarski poker", czy "Białe małżeństwo" - umiał uchwycić ten charakter doskonale. Był aktorem perfekcyjnym technicznie, przez co Łomnicki drwił z niego i mówił, że Bista to aktor tak wirtuozerski technicznie, że aż pusty emocjonalnie. Jak znam życie (i aktorów), to upajający się własną techniczną sprawnością Łomnicki po prostu był zawistny. :)

Wspominając Bistę i jego rolę w "Piłkarskim pokerze" warto też wspomnieć, że to Bista wypowiada kultową kwestię, która przez lata powracała w różnych dyskusjach na tematy korupcyjne i urosła do rangi symbolu pewnych zjawisk w futbolowym świecie: "Ja jestem uczciwy. Zapłacili za 3 - 0, będzie 3 - 0".

PostNapisane: 9 października 2017, 21:38 

A dokładniej to tam było chyba: "Ja jestem uczciwym sędzią". :)

PostNapisane: 10 października 2017, 00:08 

Posty na Forum KP: 1440
karel napisał(a):
A dokładniej to tam było chyba: "Ja jestem uczciwym sędzią". :)

Nie sprawdzałem,ale byłbym za opcją Rafała "ja jestem uczciwy".
A co do ról Bisty,to wyróżniłbym te w filmach:
Ostatni dzwonek
Piłkarski poker
Konsul
Łuk Erosa
Między ustami a brzegiem pucharu

Bistę widziałem dwukrotnie:
raz w latach 80-tych w pociągu podmiejskim Gdańsk-Sopot-Gdynia,
drugi raz w 1996 r.w Teatrze Współczesnym w sztuce Gogola "Martwe dusze".

PostNapisane: 10 października 2017, 08:28 

Wit napisał(a):
Nie sprawdzałem,ale byłbym za opcją Rafała "ja jestem uczciwy".

Zgadza się. Sprawdziłem. To wersja Rafała jest prawidłowa. :)

PostNapisane: 10 października 2017, 17:29 

Posty na Forum KP: 2675
Nie zapominajmy o naprawdę wybitnej roli Bisty w filmie "Wśród nocnej ciszy" i rownie znakomitej roli w szulkinowskiej interpretacji "Tanga".

PostNapisane: 28 października 2017, 01:08 

Posty na Forum KP: 4329
Oprócz tego Hitlera chciałbym zobaczyć i Romulusa...

Ja oprócz oczywistego sędziego wspomnę Przoniaka z Balu na dworcu, dyrektora z Konsula, Brochwicza z Enigmy

Ale ponad wszystkim Ostatni dzwonek i dyrektor WRONacki :), Wielki Elektronik z Kleksa i Czarny z 07 zgłoś się

PostNapisane: 28 września 2020, 09:58 

https://e-teatr.pl/henryk-bista-demonic ... eleon-3622

Długi artykuł, ale ciekawy, obejmujący różne wątki kariery Henryka Bisty.

Zainteresowanym Henrykiem Bistą polecam także dwie wypowiedzi na mojej stronie o Gorczyńskim. Bistę wspominają: Laco Adamik i Monika Soszka.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]