Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 13:26

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 sierpnia 2017, 03:43 

Zastanawiałem się, czy nie lepiej założyć temat w dziale o dokumentach, ale tutaj może rozwinie się ogólniejsza dyskusja.

Ostatnio na TVP Kultura były pokazywane cztery filmy dokumentalne Kazimierza Karabasza. Dziś obejrzałem dwa starsze z nich: "Sobota Grażyny A. i Jerzego T." oraz "Krystyna M. Szkice do portretu". Co tu dużo pisać - to wyjątkowo udane filmy dokumentalne przedstawiające młodych ludzi w sposób naturalny i autentyczny, przy tym skupiające się na ich samych, nie na ich poglądach, kontekście społecznym, jak to często ma miejsce w dokumentach. Szczególnie podobała mi się "Sobota...". Chętnie zobaczę więcej filmów Karabasze (mam jeszcze dwa nagrania, a w razie potrzeby jest jeszcze DVD z serii "Szkoła polskiego dokumentu"). Może polecicie mi jakieś konkretne filmy?

Widziałem tylko dwa jego filmy, ale Karabasz wydał mi się bardzo ciekawym twórcą. Jest w jego dokumentach coś świeżego i faktycznie autentycznego.

PostNapisane: 31 sierpnia 2017, 12:11 

Posty na Forum KP: 348
Ja bardzo lubię "Rok Franka W.", no i słynnych "Muzykantów" - nie wiem, czy nie najbardziej znany film Karabasza. Ciekawa jest też kontynuacja "Franka" - "Pan Franciszek" czyli powrót do głównego bohatera po 40 chyba latach.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]