Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 08:57

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 stycznia 2022, 16:10 

Oglądając Noce i Dnie zauważyłem że w napisach tytułowych ten aktor jest zapisany jako Jerzy Binczycki. Nie wydaje mi się żeby świat się mylił i powszechnie używał wersji z 'ń' w nazwisku tkwiąc w tym błędzie, ale może on sam skorygował ten błąd przy produkcji i w rzeczywistości pisał się przez 'n'. Ewentualnie to błąd twórców napisów i tak już zostało. Ktoś coś wie w tej materii?

PostNapisane: 23 stycznia 2022, 18:25 

Posty na Forum KP: 6471
Na poprzednim forum mieliśmy dawno temu dyskusję na ten temat, jedna z użytkowniczek upierała się, że prawidłowy zapis nazwiska aktora to właśnie "Binczycki".
Być może nawet tak było i w którymś momencie doszło do jakiegoś błędu w dokumentach , ale skoro w zasadzie wszędzie widnieje zapis przez "ń", to nie ma co chyba dłużej się nad tym zastanawiać. Zwłaszcza że nawet na nagrobku możemy przeczytać: Jerzy Bińczycki.

PostNapisane: 23 stycznia 2022, 19:25 

Posty na Forum KP: 2675
"Jedna z użytkowniczek" - karelu, Annamaria zwana też Hrabiną zasługuje wg mnie na przypomnienie w pełnej krasie :-)

PostNapisane: 23 stycznia 2022, 20:19 

Mówisz? :-) Może i tak, ale zakładałem, że kolega forresty jej nie kojarzy, bo to sprawy sprzed wielu lat.

PostNapisane: 23 stycznia 2022, 22:00 

Oj bywałem na starym forum. Bywałem . Coś mi świta w głowe ta osoba, ale nie chce mi się sprawdzać kto zacz. Generalnie stare forum było bardziej dynamiczne, ciekawsze dzięki większej liczbie forumowiczów generalnie żywsze.

PostNapisane: 23 stycznia 2022, 23:08 

Jeśli jesteś wzrokowcem, to może przypominasz sobie awatar Annymarii? Była na nim uśmiechnięta Jadwiga Barańska. :-D

PostNapisane: 26 stycznia 2022, 10:27 

Posty na Forum KP: 1249
forresty napisał(a):
Generalnie stare forum było bardziej dynamiczne, ciekawsze dzięki większej liczbie forumowiczów generalnie żywsze.

Po części masz rację, ale też powód mógł być inny. Po prostu był czas, że na KP co chwila pojawiały się "nowe" stare filmy, o których warto było dyskutować. I siłą rzeczy w głowie tworzyły się nowe tematy, wątki. Teraz, w telewizji, nie tylko w KP, coraz trudniej o takie pozycje, dominują powtórki. Jest niby trochę zasobów w necie, jest: vod, youtube, cda, dokumenty na ninatece i inne miejsca, ale też nie jest to zebrane w jednym miejscu i ciężko dyskutować, kiedy nie ma jedności czasu i miejsca wśród forumowiczów. ;-)

PostNapisane: 26 stycznia 2022, 10:41 

Posty na Forum KP: 1073
karel napisał(a):
Na poprzednim forum mieliśmy dawno temu dyskusję na ten temat, jedna z użytkowniczek upierała się, że prawidłowy zapis nazwiska aktora to właśnie "Binczycki".
Być może nawet tak było i w którymś momencie doszło do jakiegoś błędu w dokumentach , ale skoro w zasadzie wszędzie widnieje zapis przez "ń", to nie ma co chyba dłużej się nad tym zastanawiać. Zwłaszcza że nawet na nagrobku możemy przeczytać: Jerzy Bińczycki.

Biorąc pod uwagę, że syn Bińczyckiego, Jan, też zapisuje swoje nazwisko przez "ń" (można sprawdzić np. tutaj: https://popmoderna.pl/podsumowanie-2021/#), rewelacje annymarii można włożyć między bajki ;-)

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]