Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 03:42

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę... 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 31 maja 2016, 21:13 
ADMINISTRATOR

Kontynuacja wątku z Forum Kino Polska: http://forum.kinopolska.pl/viewtopic.php?t=10726&start=330

PostNapisane: 7 czerwca 2016, 10:28 

Posty na Forum KP: 1031
Polecam wszystkim grupę o Zbyszku Cybulskim na facebooku https://www.facebook.com/groups/ZBYSZEKHUBERTCYBULSKI/

Wyjątkowy aktor grał w wyjątkowych filmach.
Moje jego trzy filmy to
1. Pociąg
2. Do widzenia do jutra
3. Popiół i diament

PostNapisane: 7 czerwca 2016, 15:29 

Posty na Forum KP: 768
Jan Laskowski opowiada o filmie "Do widzenia do jutra"

https://www.youtube.com/watch?v=10e9GHEsyh4

PostNapisane: 7 czerwca 2016, 18:17 

Posty na Forum KP: 3391
Bardzo ciekawa wypowiedź... Zresztą, będąc na zajęciach z historii Filmu Polskiego często słyszałem bardzo miłe anegdoty. Wielki żal, że jedna z osób, która tak dobrze prowadziła wykłady - odeszła.. mowa o pani prof. Ewelinie Nurzyńskiej-Fidelskiej. Prelekcje pani profesor były nadzwyczaj interesujące i wciągające. Część wykładów znajdziecie na stronie Akademii Polskiego Filmu. Warto zajrzeć i posłuchać.
Pozdrawiam serdecznie ;-)

PostNapisane: 8 czerwca 2016, 14:37 

W styczniu 2017 roku ma się ukazać biografia o Zbyszku Cybulskim. Bardzo takiej stricte biografii brakuje, poszerzy to na pewno nasza wiedzę o tym wspaniałym aktorze

PostNapisane: 8 czerwca 2016, 14:41 

Posty na Forum KP: 6471
O! O Cybulskim książek było sporo, ale faktycznie takiej biografii z prawdziwego zdarzenia nie było. A wiesz może kto jest autorem tej nowej książki?

PostNapisane: 8 czerwca 2016, 15:39 

Autorką biografii ma być Dorota Karaś, taka jest informacja na Facebooku w grupie miłośników Zbyszka Cybulskiego.
a to Jej profil na FB
https://www.facebook.com/dorota.karas.18?fref=ufi

PostNapisane: 10 czerwca 2016, 16:08 

Posty na Forum KP: 2675
Chętnie kupię:-) może wreszcie pojmę fenomen, ja, niewierny.....:-)

PostNapisane: 8 stycznia 2017, 01:22 
ADMINISTRATOR

W 50 rocznicę śmierci Zbygniewa Cybulskiego: http://wroclaw.onet.pl/wroclaw-w-niedziele-obchody-50-rocznicy-smierci-zbigniewa-cybulskiego/235rp3f

Forum Polskiego Kina dołącza do obchodów rocznicy, oddając na najbliższe dni we władanie aktora nasz "ekran kinowy" w nagłówku.

PostNapisane: 8 stycznia 2017, 13:19 

Posty na Forum KP: 6173
Holt_ napisał(a):
Chętnie kupię:-) może wreszcie pojmę fenomen, ja, niewierny.....:-)

Ja już kupiłem, ale jeszcze nie miałem czasu przeczytać. Czy da się pojąć fenomen z najlepszej nawet książki to mam wątpliwości. Zobaczymy. :)

Popatrzyłem sobie na filmografię Zbyszka:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Zbigniew_Cybulski

Umarł właściwie będąc smarkaczem, co to jest dzisiaj 40 lat dla aktora?
Wg wielu nie za bardzo umiał grać, był trudny na planie, roztargniony w życiu... A popatrzmy jaki ciąg ważnych i kapitalnych filmów ma w dorobku!
Chronologicznie, te ważniejsze:
Pokolenie, Ósmy dzień tygodnia, Popiół i diament, Krzyż Walecznych, Pociąg, Do widzenia, do jutra, Niewinni czarodzieje, Jak być kochaną, Zbrodniarz i panna, Rozwodów nie będzie, Giuseppe w Warszawie, Rękopis znaleziony w Saragossie, Pingwin, Salto, Mistrz, Szyfry, Jowita.

Są tam role większe, mniejsze i te wiodące. Dramaty, komedie, filmy obyczajowe i od "płaszcza i szpady". Niewielu aktorów miało takie pasmo farta do filmu. Czy to wyłącznie zasługa "złotego okresu" polskiego kina? Jeżeli tak, to czemu akurat On? Byli przecież bardziej utalentowani (Łomnicki), przystojniejsi (Janczar), pracowitsi, mniej pijący, bardziej poukładani życiowo...
Czym uwiódł ten lekko utyty harcerz takich tuzów kina jak: Wajda, Kutz, Konwicki, Kawalerowicz, Morgenstern, Ford, Nasfeter, Has, Antczak, Petelscy? (Czyli właściwie WSZYSTKICH ważniejszych wtedy?)
Czym ich omotał? Czy można dzisiaj powiedzieć, że się pomylili obsadzając go w swoich filmach?
Twórcy zostali kupieni, ale przecież i widzowie zostali totalnie "kupieni" i "zaczadzeni". Zbiorowa hipnoza?

Mieliśmy wielu genialnych aktorów, ale czemu o tym jednym - największy z twórców postanowił zrobić film fabularny? A właściwie o jego dojmującym braku?

Nie do końca wiemy na czym to polegało, ale trudno chyba zaprzeczyć, że takie zjawisko faktycznie istniało?
Już sobie ostrze zęby na tę książkę...

PostNapisane: 8 stycznia 2017, 18:08 

Ja dopiero niedawno zetknąłem się z jego aktorstwem - 29 lutego 2016 obejrzałem "Popiół i diament", który mnie nie zachwycił, bo wtedy jeszcze do niego nie dojrzałem (będę musiał go obejrzeć jeszcze raz), ale jego rola była rzeczywiście znakomita (zwłaszcza sławna scena na śmietniku). We wrześniu z kolei zobaczyłem z nim "Jak być kochaną", gdzie zagrał jednego z największych drani w historii naszej kinematografii - egoistycznego aktora wykorzystującego bezgraniczną miłość jego "koleżanki po fachu" granej przez Barbarę Krafftównę. Poza tym widziałem też "Rękopis znaleziony w Saragossie", gdzie - ku mojemu rozczarowaniu - nie miał zbyt wiele do grania (bo to film o różnych historiach, które otwierają następne). Cudowny był w "Niewinnych czarodziejach" jako beztroski przyjaciel Łomnickiego. No i w swym kinowym debiucie, gdzie - jeśli dobrze pamiętam - od razu zginął!

Nie traktuję jego postaci w tak posągowy sposób, jak powszechna opinia, ale uważam go za bardzo dobrego aktora, który stworzył wiele wiarygodnych i niezapomnianych kreacji, cieszy mnie też fakt, że to dzięki takim jak on polskie kino zostało docenione za granicą. Bardzo żałuję, że zginął przedwcześnie wskutek wypadku (jak Andrzej Munk, który padł ofiarą samochodowej kraksy).

A propos - co sądzicie o epizodzie ze Zbyszkiem Cybulskim w "Pierścionku z orłem w koronie", gdzie Tomasz Konieczny przemówił jego głosem? Na końcu pojawił się napis "w roli Zbyszka Cybulskiego", nie zaś "Maćka Chełmickiego".

http://wyborcza.pl/duzyformat/5,127290, ... 7.html?i=7

PostNapisane: 8 stycznia 2017, 19:11 

Posty na Forum KP: 6471
Chojrak, nową książkę o Cybulskim ma moja dziewczyna (sam jej kupiłem), więc wcześniej czy później też pewnie przeczytam. :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę... 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]