Forum Polskiego Kina

Teraz jest 11 marca 2025, 12:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 maja 2017, 10:17 

Posty na Forum KP: 1073
Teslicus napisał(a):
Skoro mowa o "Życiu rodzinnym" - widział ktoś może "Rewizytę"? Podobno jest to "sequel" tego filmu z podobną obsadą...

Tam są różni dawni bohaterowie z filmów Zanussiego, nie tylko z "Życia wewnętrznego", ale też "Constansu" i "Barw ochronnych". Ogólnie - żenująca próba nawiązania do dawnych sukcesów.

PostNapisane: 3 sierpnia 2017, 18:18 

Ciekawi mnie jeszcze sprawa filmu "Kontrakt", o którym była krótka dyskusja na początku tego tematu. Napisałem, że to film telewizyjny, a Chojrak się z tym nie zgodził. Rafał napisał:

Rafal Dajbor napisał(a):
Wg mnie mamy tu do czynienia z sytuacją, w której film pierwotnie kręcony jako telewizyjny doczekał się jednak skierowania do dystrybucji kinowej.

Przyjąłem taką wersję do wiadomości, ale... przecież "Kontrakt" został nakręcony w formacie 16:9 - nie jest to chyba zbyt częsty format jeśli chodzi o filmy telewizyjne z lat 80. Ponadto nie widzę nic, co by wskazywało na to, że film na potrzeby późniejszej emisji kinowej został wykadrowany (zresztą nie byłoby chyba takiej potrzeby, bo wtedy przecież i filmy kinowe były powszechnie w 4:3).

PostNapisane: 9 sierpnia 2017, 17:30 

Posty na Forum KP: 1074
Ja widziałem "Rewizytę" w kinie i z tego co pamiętam nie miałem aż tak krytycznego zdania. Ale pamiętam, że formułą tego filmu wydała mi się być kuriozalną. Tak jakby ktoś po latach szukał świadków jakiegoś wydarzenia. Równie dobrze mozna by zrobić z tego słuchowisko a nie film.

PostNapisane: 11 sierpnia 2017, 22:00 

Jeszcze a propos "Kontraktu" i jego komediowości, kwestionowanej przez Chojraka, dziś obejrzałem dłuższy fragment programu "100 pytań do Krzysztofa Zanussiego" i tam sam reżyser stwierdził, że ten film "został odebrany jako komedia i chyba rzeczywiście nią jest". :)

PostNapisane: 5 września 2017, 19:40 

Właśnie wypożyczyłem książkę "Krzysztof Zanussi - sylwetka artysty", w której reżyser opowiada m.in. o swoich filmach z Igą Czarnawską. Dowiedziałem się z niej, że miał powstać film o Jadwidze Andegaweńskiej. Książkę wydano w 2008 i do tego czasu otrzymaliśmy m.in. gniot pt. "Serce na dłoni" i co najmniej przyzwoite "Obce ciało"; Zanussi wspominał też o rozwinięciu losów bohaterów z dawnych filmów, co już podobno pokazał w "Rewizycie". Ale mimo wszystko szkoda, że nie powstał taki film...

http://wyborcza.pl/duzyformat/5,127290, ... 7.html?i=7

PostNapisane: 13 września 2017, 23:47 

Posty na Forum KP: 1073
Teslicus napisał(a):
Właśnie wypożyczyłem książkę "Krzysztof Zanussi - sylwetka artysty", w której reżyser opowiada m.in. o swoich filmach z Igą Czarnawską. Dowiedziałem się z niej, że miał powstać film o Jadwidze Andegaweńskiej.

Zanussi bardzo regularnie wydawał swoje scenariusze. W jednym ze zbiorów jest też scenariusz o Jadwidze.

PostNapisane: 20 października 2017, 09:44 

Posty na Forum KP: 6471
Wczoraj przypomniałem sobie "Spiralę" Zanussiego (wersja zrekonstruowana z TVP Historia). Po latach nadal robi duże wrażenie, w przejmujący sposób opowiada o śmierci, a Jan Nowicki gra chyba jedną z najlepszych ról w karierze. Przy okazji zwróciłem uwagę na pewną rzecz: "Spirala" jest filmem o umieraniu. Tak się składa, że większość aktorów, z którymi Nowicki wchodzi w interakcje już nie żyje - Bardini, Świderski, Broniszówna (to w sumie zrozumiałe, bo już w roku premiery byli starszymi ludźmi), Trafankowska, Chudziak, Priwieziencew, Glinka, Alaborski (każdy z tych aktorów mógł z powodzeniem żyć do dziś)... Do tego nie żyją też: autor muzyki (Kilar), kierownik produkcji (Drewno) i autor zdjęć (Kłosiński). To oczywiście przypadek, ale biorąc pod uwagę tematykę filmu... Metafizyczne wrażenie.

PostNapisane: 23 października 2017, 21:24 

Posty na Forum KP: 537
Starszymi ludźmi to byli w chwili premiery Bardini i Świderski, a Broniszówna to była istną weteranką! :)

Nota bene zawsze jak myślę o tym filmie to na kontrze do jego tematyki - myślę o unieśmiertelniającej roli kina właśnie w kontekście Broniszówny. Obsadowa decyzja Zanussiego pozwoliła uchwycić choć cząstkę twórczości tej doskonałej aktorki z okresu, kiedy była już na emeryturze. Gdy była u schyłku i pracy, i życia. "Spirala" w jakimś sensie unieśmiertelniła "Panią Sedę", jak to ją środowisko aktorskie zwało.

PostNapisane: 2 listopada 2017, 18:10 

Ktoś może słyszał coś więcej na temat nowego filmu Zanussiego pt. "Eter"?

PostNapisane: 2 listopada 2017, 18:47 

Posty na Forum KP: 537
Słyszałem w wywiadzie z Jackiem Poniedziałkiem jak mówił, że będzie grał główną rolę w nowym filmie Zanussiego. Domniemywam więc, że w tym.

PostNapisane: 2 listopada 2017, 21:06 

Posty na Forum KP: 6173
Pan Anatol napisał(a):
Jeszcze a propos "Kontraktu" i jego komediowości, kwestionowanej przez Chojraka, dziś obejrzałem dłuższy fragment programu "100 pytań do Krzysztofa Zanussiego" i tam sam reżyser stwierdził, że ten film "został odebrany jako komedia i chyba rzeczywiście nią jest". :)

E tam, jaka to komedia? Typowy dramat obyczajowy. Zdanie twórcy nie może być decydujące, w końcu nie jest tu obiektywny... ;) Jeżeli to komedia, to wszystko może być komedią.
Ale popytam go, jak się spotkamy.

PostNapisane: 2 listopada 2017, 21:31 

Nie będę przy tym obstawał, zresztą ten argument nie miał być definitywny, nie był też do końca poważny. ;) Aczkolwiek sporo jest w tym filmie elementów humorystycznych, co jednak faktycznie nie czyni go od razu komedią, przyznaję.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1