Forum Polskiego Kina

Teraz jest 21 grudnia 2024, 16:34

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 czerwca 2019, 14:18 

Posty na Forum KP: 6471
Chojrak napisał(a):
To jakby sfilmowane bajki Andersena, z ich mroczną wizją świata, np. "Dziewczynka z zapałkami". Zero nadziei. Świat jest zły, dzieci są okrutne.Temat ciekawy, choć w końcu dość banalny, ale pokazany kompletnie jednowymiarowo, bez oddechu, elementu humoru itp. Owszem to ważny głos na rzecz młodych, nieprzystosowanych, ale co diabła w tym filmie jest NOWATORSKIEGO w myśli, przekazie, o narracji i technice filmowej już nie wspominając?
Ktoś mi podpowie?

Tak. Ale piszesz to z dzisiejszej perspektywy, a to film z roku 1960, czyli sprzed blisko 60(!) lat. Na tamte czasy było to jednak dzieło ważne, pokazujący świat dziecka w sposób ostry, może nawet brutalny, choć przecież nie naturalistyczny, bo spora doza poezji czy też wspomnianej przez Anatola metafizyki też jest w "Kolorowych pończochach" wyczuwalna. W gomułkowskiej Polsce był to film wyjątkowy, ponieważ wcześniej w polskim kinie świata dzieci nie pokazywano tak, jak zrobił to Nasfeter. Teraz oczywiście "Kolorowe pończochy" nie robią już takiego wrażenia, na pewno nie szokują, ale pozostała w nich jakaś tajemnica, klimat, coś nieuchwytnego, niepodrabialnego i niepokojącego, choć mówią o sprawach z pozoru banalnych i przyziemnych.

PostNapisane: 15 marca 2020, 01:01 

Dziś 60. rocznica premiery "Małych dramatów" Nasfetera. :-)

PostNapisane: 15 sierpnia 2020, 16:38 

Dzisiaj, oprócz tej powszechniej znanej rocznicy, mamy też setną rocznicę urodzin Janusza Nasfetera. :-)

PostNapisane: 15 sierpnia 2020, 17:51 

Posty na Forum KP: 537
Trzeba mu przyznać, że wstrzelił się z datą elegancko. :-D

PostNapisane: 22 listopada 2021, 19:29 

Posty na Forum KP: 6173
Odświeżyłem sobie wczoraj film "Długa noc" - jest dostępny w sieci.
I nie dziwię się, że był to jeden z największych półkowników - 22 lata!
Pozornie nie ma w nim żadnych drastycznych scen, nikt nikogo nie zabija, a oprócz jednego maleńkiego mordobicia, nie widzimy tam kropli krwi. A mimo to rozumiem interwencję cenzury, bo i dzisiaj film ten byłby witany przez władze z dużym niesmakiem i gdyby mogli, to pewnie też by go przymknęli.
Praktycznie jest w nim zawarta cała prawda o nas samych w tym mrocznym momencie historii. A jak piszą, Nasfeter i tak dość mocno okroił scenariusz, powstały wg książki Wiesława Rogowskiego. Nie znam tej książki, ale już samo zakończenie filmu jest przecież wysoce nierealistyczne.
UWAGA SPOILER:

Film kameralny, wręcz teatralny, ale ma moc.

Pięknie o tym filmie mówi sam J. Duriasz:
https://www.otwarta.org/po-projekcji-filmu-dluga-noc/

Zestaw aktorski wysoce smakowity:
Anna Ciepielewska, Ryszarda Hanin, Józef Duriasz, Jolanta Wołłejko, Ludwik Pak, Henryk Hunko,
Zdzisław Maklakiewicz, Halina Buyno - Szymańska, Krystyna Feldman, Ryszard Pietruski.
Trudno mówić o jakości gry - to są niemal same asy.
(Duriasz zawsze robił na mnie duże wrażenie i tu nie jest inaczej.)

Podobały mi się też zdjęcia, zapomnianego kompletnie, Antoniego Nurzyńskiego.
Ważny film, który wyrzucono kompletnie z pamięci.

PostNapisane: 26 listopada 2021, 15:01 

Dla mnie to jeden z najlepszych polskich filmów w ogóle. Szkoda, że zapomniany, bo samym aktorstwem jest to film wybitny. Co do dzisiejszej interpretacji, to zgadzam się, że mógłby narobić fermentu, ale to dobrze o nim świadczy - ja akurat lubię takie przeciąganie kijem po płocie zamiast nudnej, politycznie poprawnej agitki. Oby więcej tego typu obrazów.

PostNapisane: 23 sierpnia 2022, 00:48 

Posty na Forum KP: 1073
Powstał film dokumentalny o Nasfeterze, tutaj zwiastun: https://www.youtube.com/watch?v=ECjf-ylTE3k

Bardzo cenna inicjatywa, więc pominę brednie, które tu padają :-|

PostNapisane: 23 sierpnia 2022, 10:11 

Posty na Forum KP: 6471
nałka napisał(a):

Tu? Czyli gdzie, na forum? :icon_e_confused:

PostNapisane: 23 sierpnia 2022, 17:46 

karel napisał(a):
nałka napisał(a):

Tu? Czyli gdzie, na forum? :icon_e_confused:

Nie, "tu" czyli w zwiastunie :-) Opowiadanie jakie dziś osiągałby powodzenie Nasfeter, przywoływanie Hollywood... bez komentarza :icon_twisted:

PostNapisane: 23 sierpnia 2022, 19:20 

Widziałem ten zwiastun już jakiś czas temu i mam podobne odczucia, to znaczy takie, że dokument jest najprawdopodobniej taką laurką na cześć Nasfetera, z której nie dowiemy się jednak nic zbyt ciekawego o nim, a jedynie usłyszymy garść komunałów, które od zawsze są o nim powtarzane. Nie znaczy to, że wszystkie te komunały są fałszywe, ja zgodziłbym się na przykład, że Nasfeter był twórcą wyjątkowym w historii polskiego kina podobnie jak Has czy Szulkin (osobną sprawą jest to, że filmy nie zawsze wychodziły mu tak dobre, jak tym dwóm ;-) ), ale prawdziwym hołdem dla tego reżysera byłaby raczej próba wejścia trochę głębiej w te kwestie, a nie powtórzenia tego, co zawsze, przy czym to wymagałoby trochę bardziej oryginalnego podejścia. Chociaż całego filmu nie widziałem, więc nie można wykluczyć, że może zwiastun wprowadza nas w błąd.

PostNapisane: 24 sierpnia 2022, 17:32 

Krzywdzące dla Nasfetera jest też redukowanie jego twórczości tylko do jego filmów o dzieciach, a zupełnie pomijane, albo niezauważane, filmy "dla dorosłych", też interesujące.

PostNapisane: 24 sierpnia 2022, 18:53 

Też prawda, chociaż trochę to rozumiem, bo jednak filmy o dzieciach to była jakaś jego specjalność, coś, co go wyróżniało spośród innych reżyserów w bardzo wyraźny sposób, więc nic dziwnego, że taka właśnie "dominanta" skupia uwagę większości zainteresowanych. Zresztą - czy te filmy "dorosłe" są aż tak bardzo pomijane? (Mówiąc ogólnie, a nie w kontekście tego dokumentu, którego zresztą nie widziałem). Wydaje mi się, że "Zbrodniarz i panna", "Niekochana" i "Długa noc" zaliczają się do tych bardziej znanych filmów Nasfetera.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]